За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 832
  • 745
# 90
Може ли рецепта за сполучливо тесто за пица? Ако може и да не става голямо количество, че ми трябва за 1 пица.
Една съседка много похвали някакъва пекарна в кв Бенковки, до Фреш Маркет
Виж целия пост
# 91
Традиционно си готвя спагети Болонезе, но в къщи е омръзнало.
Искам да приготвя лингуини със скариди.
Имам скариди, сметана за готвене и лингуини разбира се.
В Рим ядохме паста със скариди, в соса (бял, предполагам карбонара) имаше песто и наръсен шам фъстък.
Моля за рецепта, но не много сложна!
Виж целия пост
# 92
Предложете ми рецепта за кюфтета с доматен сос
Виж целия пост
# 93
Може ли рецепта за сполучливо тесто за пица? Ако може и да не става голямо количество, че ми трябва за 1 пица.
Заповядай, всички са сполучливи и любими вкъщи и сред комшиите. Някои имат доза и за 1 пица, но лесно може да си разделиш дозата, примерно на 4 (ако е дадена доза за 4 пици) и да получиш за 1 брой: https://www.mycookingcreations.com/p/pizze.html

Традиционно си готвя спагети Болонезе, но в къщи е омръзнало.
Искам да приготвя лингуини със скариди.
Имам скариди, сметана за готвене и лингуини разбира се.
В Рим ядохме паста със скариди, в соса (бял, предполагам карбонара) имаше песто и наръсен шам фъстък.
Моля за рецепта, но не много сложна!
Ето ти рецепта за паста със скариди Може да добавиш натрошен шам фъстък отгоре, ще стане чудесно. Италианците много го ползват.

и за паста с риба и шам фъстък.
Виж целия пост
# 94
Здравейте, бихте ли ми препоръчали рецепта за песто от магданоз. Благодаря предварително Simple Smile
Виж целия пост
# 95
https://pep-4o.blogspot.com/2010/09/blog-post_16.html?m=0 така го правя
Виж целия пост
# 96
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.
Виж целия пост
# 97
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.
С 220г брашно става тънка, пробвай с като 260 - 280г

Това е с 220г

Виж целия пост
# 98
Благодаря, пеп-4о Simple Smile
Виж целия пост
# 99
По колко грама е топка тесто за пица със средна дебелина, не от най-тънките. Примерно за диаметър 30см. Все не мога да улуча точното тегло на тестото, или ще я направя тънка или малка, или много дебела.
По италианските стандарти е 250г. Аз ги правя между 230-270г.
Виж целия пост
# 100
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓
Виж целия пост
# 101
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓
За всяка печка и тава е различно.Simple Smile
Слагам на 220 градуса и следя за цвета на крема. Започне ли да ства златисто-кафяв изключвам и оставям във фурната до пълното му изстиване.
Виж целия пост
# 102
Печените кремове като карамел и брюле се пекат на водна баня и на ниска температура. Това да се пече крем карамел на 220С е много грешно. Протеините в яйцата коагулират (се сгъстяват) при температура 70-72°С, като достигат много здрава структура при температура 85°С.
При висока температура на печене, кремът може да се пресече или да се получи с твърде интензивен и подчертан яйчен вкус.
Така се, за да се получи добър продукт трябва да се пече на 140°С с вентилатор, за 45-50 минути, или в статична фурна на 160-170°С за 45-55 минути.
Може да проверите с готварски термометър, дали е готов крема. Ако е над 85°С, температурата вътре, значи е готов.
Виж целия пост
# 103
Печените кремове като карамел и брюле се пекат на водна баня и на ниска температура. Това да се пече крем карамел на 220С е много грешно. Протеините в яйцата коагулират (се сгъстяват) при температура 70-72°С, като достигат много здрава структура при температура 85°С.
При висока температура на печене, кремът може да се пресече или да се получи с твърде интензивен и подчертан яйчен вкус.
Така се, за да се получи добър продукт трябва да се пече на 140°С с вентилатор, за 45-50 минути, или в статична фурна на 160-170°С за 45-55 минути.
Може да проверите с готварски термометър, дали е готов крема. Ако е над 85°С, температурата вътре, значи е готов.
От теория до практика има голяма разлика. Различно е печенето за различните фурни-газова, електрическа и т.н.
Споделих моят опит, базиран на  около четиридесет години практика в кухнята.
При посочените градуси- 220 се получава идеална консистенция, независимо от фурната.
Виж целия пост
# 104
Момичета на колко / за колко, температура- време печете крем карамел, но в тава ? 💓
Пека на 140 градуса и никога не слагам студена вода, а гореща в тавата, не добавям никога лед и става перфектен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия