Захранване - въпроси и отговори - тема 13

  • 32 552
  • 753
# 75
Свинско дадох на 10 месеца след като започнах да взимам кухня и в нея имаше ястия със свинско.

Не виждам смисъл да се замразяват плодове. Догодина лятото ще дадете пресни.
Идните месеци има тиква, банани, ябълки, круши.
Виж целия пост
# 76
Замразявала съм кайсии и после стават чудесен нектар.
Ако са пресни, добре узрели, току що набрани са вкусни след размразяване.

Специална хамалогия, купуване по пазари и магазини, не е ясно колко време са престояли по хладилници и вкуса след замразяване може да е кисел и  да няма общо с пресните плодове.
Виж целия пост
# 77
Здравейте! Как захранихте със заешко месо?
На пазара не откривам чисто пюре със заешко,има само пилешко и пуешко.
Купих стерилизирано варено заешко месо без сол и отделно заешки бульон, смесих, пасирах и замразих във формичките на Нук. Момичета, с първото ми дете давах само готови пюрета, сега на второто готвя. Купувайте си хубаво месо, пилешко и пуешко може да правите на пара, после пасирате с малко от водата под цедката. Червените меса може да нарежете на кубчета и да сварите с един морков, чушка, аз слагам също лук и скилидка или две чесън, после пасирам месото със зеленчуците и от бульона. Така можете да си контролирате грамажа и знаете, че давате наистина месо, а не нишесте и сгъстители. Ако искате, винаги може да сложите и малко варен ориз и тогава да пасирате, пак ще е по-чиста храна от бурканчетата.
Виж целия пост
# 78
Цитат
Купих стерилизирано варено заешко месо без сол и отделно заешки бульон, смесих, пасирах и замразих във формичките на Нук. Момичета, с първото ми дете давах само готови пюрета, сега на второто готвя. Купувайте си хубаво месо, пилешко и пуешко може да правите на пара, после пасирате с малко от водата под цедката. Червените меса може да нарежете на кубчета и да сварите с един морков, чушка, аз слагам също лук и скилидка или две чесън, после пасирам месото със зеленчуците и от бульона. Така можете да си контролирате грамажа и знаете, че давате наистина месо, а не нишесте и сгъстители. Ако искате, винаги може да сложите и малко варен ориз и тогава да пасирате, пак ще е по-чиста храна от бурканчетата.
Дано ви послушат!
И освен всичко- да спрат това ужасно варене на плодовете... .
Виж целия пост
# 79
В кой месец захранихте  със свинско месо?
В 9-и, това е едно от последните меса, които въвеждам.
Допълвам си предния пост за месните заготовки, риба не замразявам, ядем поне веднъж седмично вкъщи, така че си я пека на фурна и просто отделям за пюрето на бебето. В момента във фризера имам около 40 дози месо: пилешко, пуешко, свинско, телешко, заешко. Имам си за 2 месеца напред, лесна работа. Реално не ви трябват някакви огромни количества, като сложите и бульон за да можете да пасирате, си излизат доста дози. Може да сложите накрая, когато месото е почти готово, и малко пресен копър или магданоз да се задуши леко, супер е за месото, дава аромат, децата се учат да ядат подправена храна, така и така не се слага сол. Сега издирвам хубаво патешко и конско, ще въведа и тях в 10. и 11. месец просто за разнообразие.
Виж целия пост
# 80
Здравейте,
Бебчо е на 8++++
Вчера и днес дадох за пръв път рибка - пъстърва на фурна (вчера хапна около 10 гр., а днес повече някъде към 30гр.) Следващата седмица да дам ли друг вид риба в един прием около 40гр. или всеки вид риба се въвежда?
В деня преди рибата беше на жълтък. Ако рибата замества месото, следва утре да е на жълтък, нали?
Най-вероятно ще му давам 2 пъти в седмицата риба. Как да ги редувам? Месо-жълтък-риба-жълтък-месо-жълтък-риба, добре ли е? А когато вкарам бобови, за сметка на месо/риба ли се дават? 🤔
Виж целия пост
# 81
В кой месец захранихте  със свинско месо?
В 9-и, това е едно от последните меса, които въвеждам.
Допълвам си предния пост за месните заготовки, риба не замразявам, ядем поне веднъж седмично вкъщи, така че си я пека на фурна и просто отделям за пюрето на бебето. В момента във фризера имам около 40 дози месо: пилешко, пуешко, свинско, телешко, заешко. Имам си за 2 месеца напред, лесна работа. Реално не ви трябват някакви огромни количества, като сложите и бульон за да можете да пасирате, си излизат доста дози. Може да сложите накрая, когато месото е почти готово, и малко пресен копър или магданоз да се задуши леко, супер е за месото, дава аромат, децата се учат да ядат подправена храна, така и така не се слага сол. Сега издирвам хубаво патешко и конско, ще въведа и тях в 10. и 11. месец просто за разнообразие.

А може ли да споделите вие откъде купувате качетвено месо? Аз лично като нямам домашно по бих се доверила на готовите пюрета, тъй като трудно ще намеря всички видове меса, а и дори да са от ферми и уж по-качествени пак ме притеснява в началото. Благодаря!
Виж целия пост
# 82
MonikD, и аз имах такива притеснения,защото няма от къде да взема освен от магазина.
За пиле взех Россо,заек какъвто имаше охладен,пуешко не съм видяла и още не съм взела.
Ами за мен е много по-добре от колкото бурканчетата на Плазмон,които са близо 60гр нишестета и пълня "дозата" за обяд с нищо вместо със повече зеленчуци.
Сигурна съм,че месото не е най-най ама в крайна сметка такова ще яде и за напред.
Виж целия пост
# 83
Купувам пиле Дюк (Росо или Le Poulet), пуешко на Делиа, свинско и телешко от Бредас, водят се фермерски, така или иначе, купувам по принцип от тях за всички ни. Децата ще преминат в един момент на обща храна, ще тръгнат на ясла, градина, вярвам, че прясната, домашно сготвена храна (която следва добрите препоръки за готвене за толкова малки деца) е за предпочитане пред всяко едно купено пюре или готова храна от кухня, и го казвам като човек, който отгледа първото си дете изцяло на купени пюрета (не Хип, доста по-скъпи и бяха много хубави според мен). Наскоро в някаква лекция за бременни една педиатърка заяви, че едва ли не майките не знаели как да готвят за децата си и най-доброто решение били готовите пюрета. Това за мен е абсолютно недопустимо и откровено скандално като изказване. Вероятно наистина храните за деца минават повече проверки, отколкото тези за възрастни, и все пак аз не вярвам в абсолютната безкористност на който и да е търговец. Изберете максимално чисто месо, вече писах, реално за 8-10 дози заготовка ви трябва малко месо, може да купите и малко по-скъпо за първия път. Общо взето принципът ми е, че не давам на децата нещо, което аз самата не бих яла.
Виж целия пост
# 84
Извън големите градове могат с питане да се намери качествено месо от малки семейни ферми.

Има хора производители, където всяка пуйка е купена от черупката още и само чакат да порасне. Трябва да се търси.

Много са докторите даващи съвети за
5-ти месец пюре,  7-ми попара и
10-ти обществена кухня.

Вчера си загубих час в разговори със ЗК, как и защо се изписват профилактики по документи, къде съм аз като родител да искам консултация с читав педиатър по мой избор.
Първата им работа да питат дали ЛЛ има специалност педиатрия, и  като  няма отговора е, че имам право на направление, което уж е безлимитно, защото се издава при нужда и преценка.
Викам преценката е моя, че убягват детайли и деца се третират като възрастни пациенти.
Решението да съм си вземела еднократно направление и да запиша педиатър или при отказ да се обаждам в касата да проверяват защо и къде са направленията. Демек накрая аз  да съм лошата, че топя.

Отделно много ЛЛ със специалност педиатрия са регистрирани само като джи  пи, което с времето ги е отдалечило от педиатрията при най-малките, но се пишат компетентни.

Та, комплексни са нещата.
Виж целия пост
# 85
Купувам пиле Дюк (Росо или Le Poulet), пуешко на Делиа, свинско и телешко от Бредас, водят се фермерски, така или иначе, купувам по принцип от тях за всички ни. Децата ще преминат в един момент на обща храна, ще тръгнат на ясла, градина, вярвам, че прясната, домашно сготвена храна (която следва добрите препоръки за готвене за толкова малки деца) е за предпочитане пред всяко едно купено пюре или готова храна от кухня, и го казвам като човек, който отгледа първото си дете изцяло на купени пюрета (не Хип, доста по-скъпи и бяха много хубави според мен). Наскоро в някаква лекция за бременни една педиатърка заяви, че едва ли не майките не знаели как да готвят за децата си и най-доброто решение били готовите пюрета. Това за мен е абсолютно недопустимо и откровено скандално като изказване. Вероятно наистина храните за деца минават повече проверки, отколкото тези за възрастни, и все пак аз не вярвам в абсолютната безкористност на който и да е търговец. Изберете максимално чисто месо, вече писах, реално за 8-10 дози заготовка ви трябва малко месо, може да купите и малко по-скъпо за първия път. Общо взето принципът ми е, че не давам на децата нещо, което аз самата не бих яла.

Поздравления за старанието и личния пример! Аз също правя зеленчуковите пюрета, но с плодовите нямам успех. Не са толкова сладки и стигаме даже до плюене. За сметка на това пък яде на хип, но според мен е, защото те имат захар, няма как да са толкова сладки поради подбрани специални сортове. Вие давате ли овесена каша и от кой месец?
Виж целия пост
# 86
Момичета, здравейте, може би тъп въпрос , но може ли да препоръчате лъжичка с която да започна захранване и която мога да слагам в стерилизатора?
Виж целия пост
# 87
Аз взех от Кауфланд 4 или 5 в опаковка,много са НИ удобни и на двете,могат да се стерилизират.
Има още 5-6 уж хубави,но тези са най-удобни.
Виж целия пост
# 88
Аз взех от Кауфланд 4 или 5 в опаковка,много са НИ удобни и на двете,могат да се стерилизират.
Има още 5-6 уж хубави,но тези са най-удобни.
А каква марка са?
Виж целия пост
# 89
Никога не съм стерилизирала лъжичката за хранене. Мия с топла вода и бебешко веро, това е достатъчно.
Овесена каша започнах на 7 навършени да давам. Понякога само с плод, понякога я смесвам с други каши. Така въвеждам глутена.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия