Онлайн консултации за дентално здраве с д-р Стоян Маринов

  • 16 026
  • 296
Да се грижим за своето орално здраве е от ключово значение, а от най-ранна детска възраст трябва да бъдат изградени правилните навици за добра устна хигиена и орална култура.

Д-р Стоян Маринов, лекар по дентална медицина с над 12-годишен опит, ще отговаря всеки четвъртък на вашите въпроси.


Д-р Стоян Маринов

Д-р Стоян Маринов завършва Медицински университет - София, Факултет по дентална медицина (ФДМ) през 2010 г. През 2011/2012 г. е назначен за хоноруван асистент в Софийски университет "Св. Климент Охридски" по специалност здравен и стоматологичен мениджмънт.

Д-р Маринов посещава редица мероприятия за повишаване на следдипломната си квалификация, сред които първата Международна конференция по детска стоматология, на която са представени новите методи за лечение на зъбите с незавършено кореново развитие, нови методи и техники за детска ендодонтия, въпроси за контролиране на поведението на деца, изпитващи страх от зъболекар. Взима активно участие в организирането на няколко международни конференции, провели се в София, на различна тематика от сферата на денталната медицина.

Д-р Маринов е автор на статии, публикувани във вестник „Доктор” и "24 часа" на тема проблемите на устната кухина, наблюдаващи се при диабетици и хора с бъбречни заболявания. През 2018 г. бе удостоен с честта да бъде включен в класацията на вестник "24 часа" - "Лекарите, на които вярваме". Д-р Маринов е собственик и главен лекар в дентална клиника "СМ Дентал Консулт".

https://zubolekarbg.com/
https://www.facebook.com/zubolekarТемата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


Информацията, предоставяна в консултативните теми, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума
Виж целия пост
# 1
Здравейте, доктор Маринов,

Имам парадонтоза от няколко години, но дълго време не правих нищо по въпроса. От скоро започнах да ходя на почистване на зъбния камък, взех си и електрическа четка за зъби за да масажирам венците. Въпросът ми е, тъй като процеса е много напреднал, има ли някакви други терапии, които мога да направя - лазер, или да пия антибиотик? Може ли да се върне процеса назад, или щом вече са започнали да се оголват венците, единственото, което можем да направим е да се опитаме да забавим падането на зъбите?
Ако започнат настина да се клатят и да падат, какво бих могла да направя, има ли друг вариант, освен изкуствено чене, или импланти?
Виж целия пост
# 2
Въпросът ми е за зъбния камък на моя сина на почти 14 години. Казаха ми (зъболекар и ортодонт), че някои хора са си предразположени към образуването му. Трябва да се почиства редовно и т.н. Дали брекетите, (които предстои да се сложат) ще направят така, че зъбния камък да не се почиства качествено? Ако един човек е предразположен към образуването на зъбен камък, то защо не го образува и на млечните си зъби? Какво още може да се направи, за да се отстрани радикално проблема?
Виж целия пост
# 3
Относно пародонтозата решението е почистване с ултразвук, дълбоко под венеца. Това е инициалната терапия при която се повлиява острият процес. трябва да има сондиране на пародонталните джобове и да се сметне степента на загуба на структури. Според степента на напредналост може да се предприемат и други процедури като пародонтална хирургия или косто заместване. Това зависи от показанията и индивидуалният случай. С уважение д-р Стоян Маринов.
Виж целия пост
# 4
Зъбният камък се натрупва на постоянни зъби не на временни /млечни зъби /. Зъбите имат различна структура Simple Smile Ако се поставят брекети то те трябва редовно да се почистват от натрупвания, а в къщи да се спазва редовна хигиена за да не се стигне до натрупване на зъбен камък. За целта много спомагат зъбните душове. Освен тях трябва редовно да се прави професионална орална хигиена от лекуващият го специалист. С уважение д-р Стоян Маринов.
Виж целия пост
# 5
Благодаря, Док!
Виж целия пост
# 6
моля лек ден и се надявам да съм бил полезен Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Как да научим дете на почти 3 години да жабурка при миене на зъби? Показваме, обясняваме, но по-скоро водата се пие, отколкото да се плюе. За да не е опасно, все още използваме паста за зъби 0+, вместо 2+
Виж целия пост
# 8
Добър ден. За дете на 3 години не е препоръчително, а и няма смисъл да се жабури с вода за уста. Те имат рефлекс за гълтане и няма как да се получи с водата за уста. Още детенцето е много малко. ЗА сега само с паста за зъби е необходимо да миете зъбките.
Виж целия пост
# 9
Добър ден. За дете на 3 години не е препоръчително, а и няма смисъл да се жабури с вода за уста. Те имат рефлекс за гълтане и няма как да се получи с водата за уста. Още детенцето е много малко. ЗА сега само с паста за зъби е необходимо да миете зъбките.
Тук става въпрос не за жабуркане с вода за уста, а по-скоро за жабурене с чешмяна вода. Каква да бъде пастата? Имам притеснения да не се получат кариеси от пастата за зъби 0+ (вместо 2 г.+)
Виж целия пост
# 10
Добър ден от паста за зъби няма как да се получат кариеси. Няма никакъв проблем да е 0+ важно е да се използва поне два пъти на ден. Що се отнася до изплакването с вода също да не ви притеснява. Лека полека това ще се израсне и ще се придобие навик за плюене.
Виж целия пост
# 11

Здравейте, Докторе! Имам проблем с този зъбен мост. Като ям студено започва да боли. Отделно го усещам много забит във венеца. Имам и болка в 7 зъб долу вляво. Какво може да ме посъветвате? Благодаря
Виж целия пост
# 12
Добър ден. За да имаме повече информация е необходимо да направите една малка снимка за да видите детайлите. Болката може да се дължи на не добре запълнените канали на зъбите или на адаптацията на моста към меките тъкани на венеца. Що се отнася до 8-мият зъб е жив и от него може да има дразнене. Отдолу болката може да се дължи на тази пломба която е поставена на 7-ми зъб.
Виж целия пост
# 13
Здравейте доктор Маринов искам да ви попитам детето ми е на 1 и 6 месеца има само 8 зъба венците са подути и червени но не проникват а на предните зъбки има жълтеникави петна даже днеска стисна с зъбките бонбон и се е счупило молко парченце моля за вашето мнение благодаря
Виж целия пост
# 14
Здравейте, синът ми на 5г и половина, има няколко кариеса. Отидохме при приятел зъболекар, когото той познава отдавна. Даде да му почисти най-големия кариес и понеже беше възпален венеца, сложи временна пломба. Той беше много впечатлен, всичко беше супер. След седмица отидохме пак да сложи истинската пломба, но се задави от парченце тампон, стисна устата и отказа да я отвори повече. От месец и половина стои така с отворен зъб, пълен с храна. Научи наизуст приказката за Пук и Чук, знае какво ще стане със зъбите ако не се излекуват, обещава да даде да му ги оправят. Но като отидем, отказва дори да го прегледат. Ходихме няколко пъти и при друг зъболекар, със страхотен подход към децата (той много я хареса), но като се стигна до преглед,  всичко беше до там. Не знам как да постъпя, моля за съвет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия