Запек при бебето - симптоми, причини, лечение

  • 34 352
  • 2
Запек при бебето

•   Как да преценя дали бебето ми има запек?
•   Какви са симптомите на запека?
•   Каква е причината за запека?
•   Как да се третира запека?


Как да преценя дали бебето ми има запек?

Запекът се среща рядко при малките бебета, особено при кърмените бебета, макар че може да се окаже проблем при по-големите бебета, след като се въведе твърдата храна.
Кърмените бебета могат да ходят по голяма нужда от няколко пъти дневно в първите няколко седмици до само веднъж или два пъти за цяла седмица. Дори и когато изпражненията са меки и полутечни, понякога бебетата въпреки това се напъват, за да се изходят. Бързо ще се научите да различавате гримасите и грухтенето, с които вашето бебе придружава ходенето по голяма нужда.

Бебетата на изкуствено хранене обикновено имат едно изхождане на ден с твърди изпражнения, макар че някои бебета може да ходят по голяма нужда и веднъж на 3 или 4 дни. Това не се счита за отклонение от нормалното, освен ако изпражненията не са твърди като камък и топчести. За истински запек се счита, когато изпражненията в долната част на дебелото черво са възпрепятствани от стягането на мускулите, като така могат да пречат на изхождането, което от друга страна колкото по-дълго остават изпражненията в червото, толкова по-твърди и сухи стават.

Преди да заподозрете, че бебето ви има запек, е добре да се запознаете със симптомите на запека описани по-долу и да разберете, че точно както при възрастните, така и при бебетата характерът на изхождането е различен.


Какви са симптомите на запека?

При бебета на възраст между 0-3 месеца запекът е рядко срещан, дори и вашето бебе да е на адаптирано мляко. Някои бебета си грухтят и се напъват на всяко изхождане, въпреки че това не означава задължително, че имат запек. Естествено, ако бебето ви плаче или е очевидно, че не се чувства добре, трябва да се консултирате с педиатъра му или личния лекар. Ако вашето новородено се изхожда с твърди изпражнения по-рядко от веднъж дневно, това в общи линии се счита за запек.


При по-големи бебета, които са започнали с твърдата храна, симптомите могат да включват:

•   Раздразнение, болки в корема, стомашен дискомфорт
•   Твърдо коремче
•   Болки в корема, които преминават след изхождането
•   Изпражнения с кървави ивици, обикновено дължащи се на ректални цепнатини, причинени от преминаването на твърдите изпражнания
•   Трудни за изхождане, топчести твърди изпражнения


Каква е причината за запека?

Бебетата може да имат запек поради това, че не приемат достатъчно течности. Ако проблемът продължава, важно е да се прегледа, тъй като докторът може да изключи причини като болест или анални цепнатини.


Как да се третира запека?

Трябва да се консултирате с личния лекар или педиатъра преди да опитвате каквото и да е за да облекчите дискомфорта на бебето. Може да се наложи да го заведете на преглед.
За по-големите бебета, които вече приемат твърди храни, попитайте личиня лекар дали може да прибавите няколко лъжици пюре от сушени сини сливи към сутрешната каша на бебето или да му дадете 2 чаени лъжици сок от сушени сини сливи.

Някои специалисти препоръчват да прибавите една чаена лъжичка трици към зърнената закуска на бебето ви, за да прибавите по този начин повече фибри в менюто на бебето, но внимавайте да не се престараете. Опитайте се по-скоро да давате на бебето плодове и зеленчуци (на малки парченца, естествено), за да може то да получава адекватно количество фибри, както и давайте достатъчно течности, включително чиста вода.


Следните лекове също могат да облекчат бебето:

•   Опитайте да движите краката на бебето сякаш кара колело, ако смятате, че има запек. Това може да помогне на изпражненията да се придвижат надолу по червото.
•   Ако вече яде твърди храни, премахнете заличащите храни като ориз, банани или зърнени ядки.

Не е необичайно бебетата да имат запек, особено след като преминат на твърда храна, тъй като техните организми се учат как да преработват новата храна. С вашата помощ, необходимото третиране и с времето, бебето скоро ще си изгради “модел” за лесно и безпроблемно ходене по голяма нужда.

преведе SZA от http://www.babycentre.co.uk/refcap/79.html
Виж целия пост
# 1
Знам, че крушите разхлабват а оризът запича:)
Виж целия пост
# 2
мн готина тема, апълно съгласна съм макар че ние не сме имали проблем освен на 3мес когато спря да ака, нищо не съм и давала нито правила освен масаж на коремчето,и тя сама се оправи.Даже сега когато хапва и др неща освен кърма пак няма проблем,иначе круши,сливи овесени ядки ако сте въвели глутена разбира се.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия