Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 7

  • 41 383
  • 451
Какво трябва да се гледа, когато се избира съд за готвене
Скрит текст:
1.   Производителят трябва да е посочил технологичния процес на производство и основните характеристики на изделието – срок на годност, температурна резистентност, сертификати, материали.

2.   По-безопасни материали:
Стъкло – (напр. Simax, Pyrex)
Стъклокерамика – (напр. Pyroflam - Pyrex (но залепва и трудно се мие), Visions  - неудобството е, че лесно се чупи (изключение прави серията Vitro Ceramic Pyroflam на Pyrex, които са с гаранция от -40° до +800° С), керамични със стъклена глазура BergHOFF - почистват се лесно, вкл. и в миална машина)
Глина – (напр. Römertorf) - има особеност в подготовката за употреба на неглазираното глинено изделие
Керамика – (напр. Staub, Emile Henry (залепва, но лесно се мие)
Качествена стомана 18/10 – (напр. Silit, WMF), ако съдържа никел, то той може да предизвика алергии. В стоманените съдове не е добре да се съхранява храна.
Металокерамика – (напр. Silargan – Silit (серията Silargan не съдържа никел)

3.   Безвредни повърхности:
(могат да бъдат върху стоманена, алуминиева или многопластова основа)
Керамични – незалепващи покрития, безвредна алтернатива на тефлоновите – (напр. Elo, Cera Protect - Silit, Ceratal - Fissler и др.)
(Внимание! Керамичното покритие на Delimano не е незалепващо!)
могат да бъдат произведени с/без нано- технология (напр. с – Beka),
могат да имат ниска/висока температурна резистентност,
могат да съдържат примеси от полимери и други вещества,
могат да бъдат със слаба устойчивост и здравина (напр. GreenPan)

Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)
емайлиран чугун – (напр.Le Creuset, Fissler, Chantal, Le Chasseur, Heuck, BergHOFF, Lodge, Staub)
емайлирана стомана –  
въглеродна стомана с восъчно покритие – mineral B element – (напр. De Biyer)

Други повърхности:

Чугун с титан
Анодиран алуминий
Титаниево покритие –
съдържа Тефлон – (напр. Scanpan)
не съдържа Тефлон – (напр. Titanium 2000 Plus Non-stick  на SKK)

4.   Не толкова вредни, колкото неудобни съдове:
Неемайлиран чугун – тежък, лесно ръждясва, трябва да се омаслява, преминават железни йони в храната, непригоден за готвене на кисели храни – домати, и др.
Твърдо анодиран алуминий Hard-Anodized Aluminum – повърхността е обработена така, че върху алуминия е образуван свръхтвърд филм от алуминиев окис – по-твърд от неръждаемата стомана. Така алуминият се изолира от храната, за да не попадат в нея токсични съставки. Съдовете не са подходящи за ползване върху индукционни котлони и миене в съдомиални машини. При издраскване има вероятност алуминиеви йони да попаднат в храната.

На индукционни котлони се готви в съдове от феромагнитен материал. Mоже да се ползват съдове с ударно споено стоманено и алуминиево дъно impact-bonded stainless steel and aluminum base (напр. Circulon Infinite, също и Titanium 200 INDUCTION на SKK). Може да се ползват съдове със стоманена основа. При тест с магнит стоманата, която привлича магнита е годна за индукционен котлон.

5.   Съдовете не трябва да съдържат органични съединения, алуминий, мед, кадмий, олово, нано-частици.
Органични съединения
-Силикон – багрилата в некачествените силикони отделят вредни метали – зелените – хром, сините – кобалт, червените – кадмий. Некачественият силикон има полимерни пълнители (проба с огъване – не трябва да се появява белезникава линия по ръба)
-Флуоровъглеродни съединения:
   Polytetrafluorethylene PTFE – политетрафлуоретилен – тефлон - при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите – (напр. Tefal, Pensofal, Scanpan, Lumenflon, Hydrolon);
   Perfluorooctanoic acid PFOA – перфлуорооктанова киселина - синтетичен химикал, който се използва в производството на традиционни съдове за готвене с незалепващо покритие. Въпреки че PFOA не присъства в крайния тефлон, може да се формира като газ, когато покритието се подлага на висока температура и започва да се разгражда. Веществото е канцерогенно при животни, води до рак на тестисите, панкреаса, млечната и тумори на черния дроб, установени при опити с плъхове. Работниците, изложени на PFOA имат повишен риск от рак на задстомашната жлеза и мъжката полова система. Многобройни проучвания са показали, че PFOA променя репродуктивните хормони при мъжете, което води до повишени нива на естроген и тестостерон. Наличието на веществото увеличава с 25% нарушенията във функциите на щитовидната жлеза;
-Polyetherketone PEK – полиетеркетон -  ползва се в покрития  (напр. Durit – WMF)
-Пластмаси – PVC - поливинилхлорид, PS - полистирен, PC – поликарбонат и др.
Метали
-Алуминий – алуминият преминава в храната във вид на соли с органичните киселини, но и без да е в съединения алуминият е токсичен.
-Мед – при нарушение на калаения слой на калайдисаните медни съдове медта, съединена с киселините от храната образува токсични съединения.
-Кадмий – силно токсичен метал, абсолютно неприемлив за използване при направа на съдове за готвене.
-Олово – съдържа се в стъклени съдове (безоловното стъкло е скъп материал и няма как съдът да е евтин и да е от безоловно стъкло) и в някои глазури и/или багрила на керамичните и порцелановите съдове. В зависимост от вида им, оловни съединения могат да се отделят при досег с храната, както и под формата на изпарения при висока температура (над 600 градуса), която е доста над температурата при която се готви в кухнята.
Съдове, произведени с нано-технологии – не е доказано, но частици с нано- размери при високи температури биха могли да преминат в храната. Частици с подобни размери лесно преминават през кръвоносни съдове и тъкани и дори да променят структурата на ДНК.
Многопластови съдове – между пластовете на съдовете най-често се добавят вредни полимери за адхезия Titanium 2000 Plus Non-stick.

6.   Не трябва да съхраняваме сготвена храна в метални съдове, за да прекъснем възможмостта храната да взаимодейства с металните йони.

7.   Оригиналните съдове от добри марки винаги имат книжка с инструкция. Трябва да се чете инструкцията. Някои съдове след като се купят преди да започне редовната им употреба трябва да се свари оцет, други да се намасляват след първото или след всяко измиване и т.н.
How To Choose and Buy Cookware - Guide to Choosing Cookware

Cookware review

TOP 10 Stainless-Steel Cookware 2017

Дискусия за Stoneline

За керамиката

Как да направим тигана незалепващ

Ето тук може да намерите едно добро обобщение на препоръките в първата тема

 
Виж целия пост
# 1
Някой с мнение за този тиган?
Виж целия пост
# 2
Препоръчайте ми хубава касерола с вместимост 1,5 литра, все намирам по 1,3 Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Здравейте Simple Smile почнах да чета старата тема, водя си и записки, то цяла наука се оказа Blush. Трябват ми тигани, стигнах до извода, че ще взема един неръждаем и един чугунен. Обаче, докато огранича изборът, тефлоновото покритие на тигана, който ползвам най-много, се наруши, та спешно трябва да купя неръждаем.
Прочетох, че wmf е доста оспорвана марка, но все пак съм се насочила към тях като лесен избор.
Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже кой от тези тигани е по-добър, ще го ползвам за стъклокерамичен плот и ще се почиства в съдомиялна, така че ми е много важно да не ръждясва, а и по възможност да не залепя:
https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tigani/tigan-s-dve-drazhki-profi-28sm
https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tigani/tigan-28sm-profiresist
https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tigani/tigan-profiresist-28sm-pp
https://wmf.bg/sadove-za-gotvene/tigani/frying-pan-permadur-pro-28cm
Като цяло, няма ли просто неръждаем тиган, за който да се знае, че няма забележка, без оглед на цената? В крайна сметка би трябвало да е вечен, заслужава си да се даде по-голяма сума и да не се мисли повече Confused.

EDIT: Порових малко и открих All-Clad. Някой да сподели опит?
Виж целия пост
# 4

Като цяло, няма ли просто неръждаем тиган, за който да се знае, че няма забележка, без оглед на цената? В крайна сметка би трябвало да е вечен, заслужава си да се даде по-голяма сума и да не се мисли повече Confused.


Аз ползвам Цептер от повече от 20 години. Щом е без оглед на цената, горещо ви го препоръчвам, наистина нямам никакви забележки и е вечен!
Виж целия пост
# 5
Да попитам за старите емайлирани тенджери - при изтъркване на емайла на дъното стават ли вредни за ползване и трябва ли да се сменят?
Виж целия пост
# 6
То отдолу е черна стомана, която е безвредна. Неприятното е че при такова положение емайла се люпи и ще гълташ парченцата.
Виж целия пост
# 7
Благодаря, и аз си мислех, че има значение какъв е материала отдолу. Дали всички са стоманени? Забелязвам, че някои от тенджерките /по-новите модели/ са по леки, може би са алпака? Те дали са годни за употреба?
Виж целия пост
# 8
Класическите емайлирани са от обикновена черна стомана. На днешно време продават такива тигани, които са без емайл. Има и тенджери, които са от алпака/неръждаема стомана, но те са без емайл. Не знам за кои точно питаш. Има и леки класически с емайл, но тези леките не си струват според мен. Това е китайско производство и са леки, защото са от тънка ламарина заради пестенето от материал за по-ниска цена. Има една верига "Немски магазини" в която продават точно такива леки емайлирани от тънка ламарина.
Виж целия пост
# 9
И за двата варианта ми е питането - класическите стоманени тенджери с емайл и вероятно китайския по-лек вариант /мислех, че са алпака, но наистина са си от ламарина/. В заключение, разбрах какво трябва да направя - първите могат да се ползват, а вторите - предавам на детето за творчество Wink Благодаря ви за включването
Виж целия пост
# 10
Здравейте, след дълго търсене на тенджерка за бебо се спрях на емайлираните съдове на Riess. Смятате ли, че са подходящи (безвредни) за приготвяне на детска храна? Леко ме притеснява антибактериалното им покритие. 🤔🤷

Вие какво бихте ми препоръчали?
Виж целия пост
# 11
Какво е антибактериално покритие на тенджера? За първи път чувам. Аз на моите деца, а и за нас готвех в стоманени тенджери на Икеа от серията им 365. Емайлирани съдове нямам, защото имам спомен как беше очукан емайла на бабините съдове, на външен вид много ги харесвам, но само това ме спира.
Виж целия пост
# 12
Какво е антибактериално покритие на тенджера? За първи път чувам. Аз на моите деца, а и за нас готвех в стоманени тенджери на Икеа от серията им 365. Емайлирани съдове нямам, защото имам спомен как беше очукан емайла на бабините съдове, на външен вид много ги харесвам, но само това ме спира.

Емайлираните изглеждат доста кокетно и сладурско, но наистина не бях отчела това, че покритието лесно се наранява.
А за покритието - сигурно аз съм в грешка..но чета старите теми и откривам това инфо - "Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)"?? 🤷😂
Виж целия пост
# 13
Емайлираните изглеждат доста кокетно и сладурско, но наистина не бях отчела това, че покритието лесно се наранява.
А за покритието - сигурно аз съм в грешка..но чета старите теми и откривам това инфо - "Емайлирани – с дебел пласт непорест емайл. Има предложения с антибактериален емайл, които са неприемливи (напр. Riess и мн. др.)"?? 🤷😂
Кое точно в покритието на Riess Ви притеснява? Не се заяждам, наистина ми е интересно. Аз ползвам такива ежедневно от поне 6-7 години, може и да са поетче. Не са дори надраскани. Избрах ги, защото са от стомана и емайлът им е 100% безвреден. Silit, серията Silargan e с анти-бактериален емайл, за Riess не съм срещала такава информация
Виж целия пост
# 14
И аз все се каня, да подновя тиганите с безвредни и вчера импулсивно взех WMF тиган с проба 18/10. Става, нали ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия