картофите - начини на приготовление

  • 857
  • 9
Здравейте, искам да попитам за два начина за приготвяне на картофи, защото не ми е ясно как точно става по-подробно самата процедура, защото съм все още начинаеща...

Първият е на фурна, в тава с много олио, направо се пържат едва ли не в тавата и придобиват целите една много хрупкава коричка. До колкото си спомням  имаха и подправки по тях. Обаче не ми е ясно дали не се овалват в брашно с подправки или пък не се ли добавя вода. Знам само че не е проблем и големи картофи да са цели, защото май се пекат целите потопени в олио.

Вторият начин, за който се чудя е следния. Един вид пържени картофи са - о баче се пържат на дъното на една тенджера с много малко мазнина мисля че с лук и тенджерата непрекъснато се търка в котлона (това само си помням). Накрая картофките са много вкусни и въобще не са тежки, защото са поели много малко мазнина

Засега е това, моля за някакви насочки
благодаря ви предварително...
Виж целия пост
# 1

Вторият начин, за който се чудя е следния. Един вид пържени картофи са - о баче се пържат на дъното на една тенджера с много малко мазнина мисля че с лук и тенджерата непрекъснато се търка в котлона (това само си помням). Накрая картофките са много вкусни и въобще не са тежки, защото са поели много малко мазнина

Засега е това, моля за някакви насочки
благодаря ви предварително...


Може би "златните картофки" на Лео ?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=114795.0
Виж целия пост
# 2


Първият е на фурна, в тава с много олио, направо се пържат едва ли не в тавата и придобиват целите една много хрупкава коричка. До колкото си спомням  имаха и подправки по тях. Обаче не ми е ясно дали не се овалват в брашно с подправки или пък не се ли добавя вода. Знам само че не е проблем и големи картофи да са цели, защото май се пекат целите потопени в олио.


Правя ги по 2 начина:
Тава +олио/зехтин/ но не много +ръсе се сол направо на тавата
Картофите с кората, измити и нарязани на две се търкат със срязаната страна върху солта...по този начин се нареждат всичките картофи.
Пекат се докато покафенеят и започнат да се бодат лесно с вилица. Докато се пекат не се бутат, после сами се отлепват /като се изпекат/

Друг начин:
Тава + олио/зехтин/ , немного
В купа: обелени и нарязани на четвъртинки картофи +сол+червен пипер+черен пипер+ розмарин+олио/зехтин/ - разбърква се добре и се изсипва в тавата - пече се
На тези може да се сложи и масло - стават по-мекички
Виж целия пост
# 3
Здравейте, искам да попитам за два начина за приготвяне на картофи, защото не ми е ясно как точно става по-подробно самата процедура, защото съм все още начинаеща...

Първият е на фурна, в тава с много олио, направо се пържат едва ли не в тавата и придобиват целите една много хрупкава коричка. До колкото си спомням  имаха и подправки по тях. Обаче не ми е ясно дали не се овалват в брашно с подправки или пък не се ли добавя вода. Знам само че не е проблем и големи картофи да са цели, защото май се пекат целите потопени в олио.

Засега е това, моля за някакви насочки
благодаря ви предварително...

Това са хрупкавите картофки на Карина: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=118312.msg2164195#msg2164195
Виж целия пост
# 4
благодаря ви много, вторият начин вече ми е пределно ясен, ще ги пробвам тези дни, обаче съм голяма меркалийка да ги направя на фурна
denis_d, разясни ми моля те по-подробно как да ги приготвя по втория начин, в какво количество мазнина да сложа картофите. Подправките предполагам ще поръсвам по самите картофи а не в олиото.
Виж целия пост
# 5
Нат, може ли все пак рецептата, защото като натисна върху линка ме праща на сайта на Гответе с мен, но там не се отваря рецептата  Sad
Виж целия пост
# 6
Нат, може ли все пак рецептата, защото като натисна върху линка ме праща на сайта на Гответе с мен, но там не се отваря рецептата  Sad

Не съм Нат, но понеже съм си копнала рецептата............Embarassed, ето я:

Хрупкавите картофки на Карина

6 едри картофа ( сорт  за печене )
- 1 с л зехтин
- 2- 3 с л галета
- 2 ч л ситно нарязан шнитлаух (зелен лук) ( на зеленчуковата борса го продават като "балка")
- 1 ч л сол с целина
- 1/ 2 ч л ситно нарязан  розмарин
- 1 / 2 ч л  чесън на прах



* Картофите се нарязват на четвъртинки, измиват се и се подсушават с кухненска хартия
* Смесва се галетата с подправките
* Картофите се намазват с зехтина и се овалват в така приготвената галета.
* Намазва се тавичка с масло, поставят се картофите и се запичат на 200* за около 40 мин. (до готовност)

** Картофите могат да бъдат бланширани преди печенето. Пускат се в студена вода и се
кипват. Оставят се да кипят 3-4 минути, след което се обливат със студена вода.
Виж целия пост
# 7
labrex, благодаря!   bouquet
Виж целия пост
# 8
Аз ги приготвям като огретен:
5-6 големи картофа, нарязани на шаиби и леко бланширани в подсолена вода,
1 глава лук,
сирене на вкус и кашкавал
Сол, черен пипер,
1-2 яйца,
кисело мляко около 1/2 ч.чашка

Бланшираните картофки се нареждат в леко намезнена йенска тавичка: ред картофи, малко лук, сирене, кашкавал и пак се повтаря, завършвам с ред картофи. Слагам да се запече в силно нагрята фурна с чаша вода, за да незагори. Когато картофите напъно омекнат слагам заливката от яйца и кисело мляко. След запичането поръсвам с малко кашкавал и слагам в изключена фурна до разтапянето му. Вкусно е както топло, така и студено.   chef
Виж целия пост
# 9
На фурна ги правя по два начина:
1. По дребни картофи , обелени, се срязват по дължина и после на (полу)шайби, около 5мм. Слагам  сол, копър и олио(масло), колкото да са омазнени, но да не пуват в олио. Добавям малко вода, около 1см и пека на 180* докато станат готови, после запичам на най-високата скара в печката на грил...
2. Взета от рецептите за разделно хранене (закована тема):

Дипломатически" картофи

1 кг картофи, нарязани на тънко- около 5мм.се подреждат в тавичка.Посоляват се и се заливат с 250 млл сметана.Пекат се 1 час на 200 градуса до зачервяване.Ако сметаната е малко по-малко добавете вода.(или преварително разбийте сметаната с много малко вода)
Много са вкусни.

(3. Ако имаш камина... измити и мокри необелени картофи се обвиват във фолио. Слагат се или на жар или отстрани на огъня, като се обръщат от време на време. Ние ги ядяхме с ръце, махаш фолиото, обелваш люспата, срязваш на две, слагаш масло и сол и ядеш. Цапаш си ръцете, но кефа да ядеш с ръце е несравним  Mr. Green Това ми е едно от най-най-любимите яденета/ястия  Flutter За съжаление вече нямаме камина  Sad )

Варени:
Сварени на кубчета им се добавя масло и копър(и сол).
С грах в тенджера под налягане + сол, лук, червен пипер. Съотношение грах:картофи 1:2, но може и 1:1.
Има и други картофени неща... картофена супа, картофена крем супа, пюре...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия