(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 50)

  • 28 894
  • 764
# 45
FB680797BGM, щом семената са от миналогодишните ви домати  и реколтата сега е с вкуса и визията на миналогодишната, значи е директен сорт. Догодина доматите ще са същите като таз годишните и миналогодишните.
Виж целия пост
# 46
Точно! Само събирай семена от първа китка, остави няколко домата да презреят.
Аз днес докато поливах , набелязвах кои да оставя. И понеже питахте - по 4-5 домата най много на китка, в момента някои са направили 4 род, но не всички. При 100 корена, смятам че ще ми стигнат 😂
Виж целия пост
# 47
Доня, искам и аз семена!

Да се оплача от "китайски я" пешак - хич не е китайски (само 15 см) и много бързо се изпуска момента за бране. Докато е 10 см, изведнъж става 15 и с конци:(
Виж целия пост
# 48
Хора, наистина ли съхранявяте суров доматен сос и нарязани домати във фризер? Успешно ли е? Аз мога да си купя фризер догодина, заинтригувахте ме.
Виж целия пост
# 49
За първи път го правя във фризер. Не би трябвало да е по -зле от варените буркани Grinning дори сол не сложих. Тъкмо да използвам кофичките от кисело мляко.
Смилянския боб го съхраняваме във фризера също. Не го пръскаме, и ако не е там ще се зарази с гъгрица.
Виж целия пост
# 50
Аз съхранявам разрязани на две консервни домати в торбички във фризера. Много е добре. Трябва ти едно доматче за манджата, вадиш си едно, а не отваряш цял буркан.
Виж целия пост
# 51
А за сурово пиене размразен доматен сок става ли?
Ябълков става, като пресен е.
Виж целия пост
# 52
Аз също замразявам много неща във фризера, но нямам място за домати. Освен това както се говори, че може да има режим на тока... Ако искаш да използваш малко доматен сос, трябва да размразиш цялата кутия.
Виж целия пост
# 53
Аз съм традиционалист. Предпочитам консервата пред фризера. Не харесвам нищо престояло дълго време замразено, било то месо или зеленчук. За мен фризера е ненужна вещ. Камерата на хладилника ми е достатъчна.
Виж целия пост
# 54
Аз замразявам пипер и патладжан, след като една година всичко беше вкиснало. Само маринован пипер и пиперена паста са ми в буркани. Но на всяко ядене слагам пипер и замразен ми е лесно, аз си търбуша и замразявам и за пълнене.
Виж целия пост
# 55
А за сурово пиене размразен доматен сок става ли?
Ябълков става, като пресен е.
Не съм замразявала сок , но от парчетата, които замразявам съм смилала през зимата и за мен е като пресен.

Аз замразявам разрязан на две консервен домат, докато замръзне не е пуснал много сок и можеш да си отделяш отделни парченца, не е нужно всичко да размразяваш, както би било при дребно нарязани или смлени домати.
Виж целия пост
# 56
Чак сега минавам да ви "видя".
За доматите и аз съм за буркани - нарязани на парчета колкото кубче мая, малко сол, плътно напълнени в буркана, стерилизация 20 мин. Зимата отваряш, малко лук или праз, ядеш и ревеш Wink
В тази връзка да кажа, че и моите домати взеха да зреят редовно и скоро ще има и за буркани. Вкусен селски домат имаме, но на някои корени почти няма домати...толкова си ражда това семе...
Да се оплача от акарите, които са нападнали яко патладжана. Имам толкова много завръзи, а самото растение ще загине и няма да успее да изхрани всичките малки патладжанчета...не че не брахме достатъчно до сега, но може и още. Още повече, че попаднах на много вкусен черен патладжан - сорт Клариса.
Третата реколта краставици е готова!!! За по-малко от месец корените родиха първите тиморки - в оранжерия под найлон, на яка жега.
Тревожната тенденция от началото на май се затвърждава - никакви пчелички в района на двора няма Sad
Радвам се на всички снимки! Успешно консервиране и сушене Simple Smile
Скрит текст:

Виж целия пост
# 57
Добре, а защо не пръскаш с нещо срещу акари? Те могат да плъзнат по всички зеленчуци.
Изненадващо, докато се наканя са пръскам срещу земната бълха, тя нещо се скри. Докато поливам пипера намирам кафеви миризливки само по плевелите, за сега не са навредили. Но за моя изненада открих 1 колорадски бръмбар в патладжана, не му простих разбира се. Огледах, яйца няма, но мислех че за тая година съм приключила с него.
Бурканите с домати не ги пълня до горе, оставям един пръст до капачката, по време на варене може да се вдигнат и не искам експлозия.
Виж целия пост
# 58
Най-безобидният препарат против акари е валмек. Но е и инсектицид и трябва да се пазят и малкото останали пчели.
Виж целия пост
# 59
Защото не живея на село постоянно, а баща ми няма и 1% от моя градинарски ентусиазъм и пръскането у дома става след семейни "скандали" Wink Пръскано е два пъти досега, но навън зеленчуците са по-зле от тези под найлон...Той сам вижда ефектът от нимазала това лято, така че догодина ще купя от амитица и рапакс за акарите, и за нематода ще взема натуралис. След като 5-6 г. се канех на нимазала, виждам, че работи и смело ще ползвам и другите препарати.
А за доматите наистина пълня догоре, дори малко пристискам, защото след варенето спадат и остават 2-3 см. празни с въздух. Не сме имали бомбажи.

п.п. за пример ще дам, че между два реда патладжан, по които има акари, се мъдри един ред люти чушки, изцяло със хубави зелени лъскави листа - няма акар, но пък чушлетата са нападнати от миризливки! Природа!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия