Почти всеки родител има в главата си ясно начертан план какво трябва да учи и работи детето му. Темата за кариерното развитие е все така актуална и все повече млади хора се лутат в избора си какво биха искали да учат, следват или работят в бъдеще.

Истината е, че прекарваме по-голямата част от живота си на работното място – ден след ден, седмица след седмица, десетилетие след десетилетие. Но замисляли ли сте се, че да вършим работата, която истински обичаме, може да направи живота ни не само по-пълноценен, но и много положителен и щастлив.

Ето защо е от изключително значение да успеем да напътстваме, насърчаваме и вдъхновяваме нашите деца в стремежа си да намерят правилното образование и работата, която истински биха заобичали.

Все още в главата на много хора вероятно звучат съветите, които навремето са получавали от собствените си родители: “Задължително трябва да учиш в престижна гимназия или университет!”, “Ще станеш адвокат или лекар, за да изкарваш много пари!”, “Работата е просто работа, не е нужно да я харесваш!”.В тази статия сме синтезирали някои от съветите на Ели Мантовска, кариерен консултант с над 20-годишен стаж и експерт в инициативата ни Специалистите говорят, защо един от най-често задаваните “неудобни” въпроси към всеки тийнейджър е: “Реши ли какво ще учиш и работиш?”

Това са някои от предложенията на Ели за успешни алтернативи, които могат да помогнат на всеки родител да засегне темата ненатрапчиво пред своя подрастващ.

1. Поговорете за любима книга или филм, свързани с определена професия, която смятате, че би била интересна на детето ви.

2. Предложете идеи за доброволческа или платена работа или стаж в област, която може да представлява интерес.

3. Проведете “интервю” с тийнейджъра под формата на забавна игра, в която всеки член от семейството да отговори на въпрос за любим предмет от училище, най-вдъхновяващ и запомнящ се преподавател, мечтана длъжност, суперсила или човек, на когото истински се възхищават.

4. Ако вашето дете вече има изявен интерес в няколко сфери, може да му предложите да потърсите сред познатите ви хора, които биха се съгласили да бъдат интервюирани или да покажат как протича един техен служебен ден.

5.  Направете със семейството си безплатен поведенчески анализ и обсъдете резултатите. Например анализът “16 личностни типа”: https://www.16personalities.com/bg

6. Посетете онлайн или на място университет, разберете повече за преподавателите, запознайте се със студенти, които вече са завършили специалността.

А нашият бонус съвет е никога да не забравяте да бъдете добър пример в живота на детето си!

Децата ни много внимателно следят всяка наша стъпка и избор. Ако им показвате, че сте удовлетворени и позитивно настроени към работата, която ежедневно вършите, то и децата ще искат да приличат на вас. Вдъхновете ги да правят всичко със страст и желание; мотивирайте ги да не спират да търсят това, което истински им допада и развива техните лични умения и вродени таланти.


Не пропускайте да зададете въпросите си, свързани с професионалното ориентиране при младежите ТУК.
Виж целия пост