Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Месечен книжен клуб и Двуседмичен разказен клуб

  • 5 252
  • 138

Анкета

Книга на месец октомври и начин на коментиране:

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 14 сеп 2022, 00:04

Една идея, родена из другите теми във форума - нашият книжен клуб!

Целта на клуба е не само обсъждане на месечна книга, но и разкази на всеки две седмици, за да могат да се включат и хора, за които времето за четене е силно ограничено.

За книга на месец септември и график за обсъждане, моля, скрол надолу.

Правила за участие в клуба и разяснения как ще процедираме: (ще бъдат допълвани и изменяни в движение)
- В рамките на един месец се обсъжда една книга.
- В рамките на един месец ще се обсъждат два разказа по възможност. Някой разказ може да отнеме и повече време, графикът ще е плаващ в зависимост от настоението на членовете и наличните предложения за следващ.
- Нека не обръщаме внимание на ден-два-три забавяне или избързване в подаването на информация - хора сме!
- Изборът на книги и разкази ще се случва чрез анкета, освен, ако няма само едно предложение.
- Избраните книга и разкази за следващия месец ще се задават няколко дни предварително, възможно най-рано, за по-безпроблемно сдобиване с четивото.
- Предложения за книги и разкази могат да се правят в самата тема (напр. вместо "запис") или на лично към мен. Ще подканвам, когато наближи средата на месеца Simple Smile В зависимост от броя предложения и брой гласували на място ще решаваме дали някои заглавия да останат в предложенията за следващия месец.
- Хубаво е книгите да са достъпни и на места като Амазон, за членовете извън страната. Читанка също, разбира се.
- При равни гласове ще хвърлям зарче Simple Smile Game Die Едната ще е текущия месец, другата - следващия.
- Всяка книга ще се раздели на етапи за обсъждане - дали седмично, дали на 10 дни - зависи от книгата.
- Редно е да не се обсъждат части от книгата, предвидени за следващите седмици по график. От предходни - може. Това включва и подмятания от типа "О, ти само да видиш по-нататък какво става!" или "Не се привързвай много към този герой..."
- Всеки четящ темата е съгласен да попадне на спойлери!
- Абсолютно всяко едно мнение е добре дошло, стига да е конструктивно. Нека си спестим просто "Пф, по-тъпа книга не съм чел". Няма лошо, разбира се, това е мнение, което всеки има за не една и две книги, но нека бъде подкрепено с обяснение кое точно ѝ е тъпото на книгата Simple Smile
- Има ли нужда да споменавам, че сме тук за забавление и добрият тон е на почит? Не всеки обича люто, не всеки обича сладко, не всеки ще хареса всички книги или изобщо която и да е от предложените.

Месец септември!


Книга: "Хартиеният дворец" от Миранда Каули Хелър (мога да съдействам с електронен формат на английски)
График:
Не е количествено, а смислово разпределен. Ако това създава неудобство ще го променим за следващата книга.
29.08-04.09 - книга 1, глави 1-12
5.09-11.09 - книга 2, глави 13-18
12.09-18.09 - книга 3, глави 19-28
19.09-25.09 - книга 4, глави 29-31
25.09-30.09 - книга 5, глави 32-33

Разказ: TBA - все още нямаме излъчен Simple Smile Но с оглед на това, че книгата ще отнеме време пускаме брояча от сега Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Както е прието да се заявява: Участвам с удоволствие!
Благодаря за предизвикателството и с интерес ще чета включилите се в него.

Нямам търпение да пиша за Хартиеният дворец и отсега предупреждавам за това конкретно заглавие, че за мен всичко, което ще коментирам за него ще е под надслов: нищо лично, просто хейт.
Виж целия пост
# 2
Страхотно оформяне на темата! Благодаря.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за чудесната тема!
Вероятно за книгата само ще чета вашите отзиви, но имам вече конкретно предложение за разказ за четене : “Двубой с Касандра” от сборника на Светослав Славчев “Следа към Вега-Орион” - като вид уважение към българската фантастика.
Скрит текст:
Може да се намери в читанката, така е достъпен за всички желаещи, независимо дали искат или могат да търсят или не в реалните библиотеки.
Имах идея и за един друг разказ, но не успях сега да го намеря, остава за по-нататък, а пък и реших да предложа нещо от  български автор.
Виж целия пост
# 4
Включвам се! Благодаря за организацията!
Отдавна не съм чела разкази, ще ми бъде интересно да почета.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за старанието по направата темата. Чудесно оформена. Simple Smile
Аз не съм чела разкази от ученичка, така че и на мен би ми било интересно.
Виж целия пост
# 6
Този разказ на Свеотслав Славчев, ако смятате че е дълъг (има няколко части самият разказ), има и едни кратички в сборника за инспектор Стрезов. Можем и друго да изберем, но за български автор за него се сетих. Ако се съберат повече предложения за разкази тъкмо може за тях да се пусне и първата анкета за избор (и така да се тества и за следваща месечно предлагана книга).
Виж целия пост
# 7
Снощи започнах да чета “Хартиеният замък” и веднага разбрах, че сме направили много добър избор - книгата е благодатна за обсъждане.
Виж целия пост
Реклама
# 8
Може по-натам и някой разказ на Мураками. Всъщност само негови съм чела. Скоро излиза и още една книга негова с разкази. Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Феникс, нищо не пречи да обсъждаме и разказа дълго време Simple Smile Довечера ще пусна анкета с него. Ще видим как ще са нещата с повече от една активна анкета, но ако ги обявяваме за отворени за примерно 5-6 дни ще е ок Simple Smile А когато избор на книги и разкази е по едно и също време ще е дълъг списък просто с две опции за избор от всеки Simple Smile
Аз съм чела само Шерлок Холмс, тъй че ще си трая за разказите Joy
Виж целия пост
# 10
Този разказ е от 1979 г. и е интересн с някои идеи, и посланието накрая. Затова точно за него се сетих. А иначе - разкази много, и в нета има свободни за четене, има избор, така е по-лесно, защото не винаги може да се търси библиотечно или пък да се иска да се закупи дадената книга. На мен тази година силно впечатление ми направи сравнително скоро издадения сборник на Огла Токарчук “Чудати разкази”, “Гардеробът” също. Много ме затрогна и “Островът” на Лиляна Михайлова. Взела съм и приготвила за четене разказите на Даниел Вълчев. Чета разкази измежду романите.
Виж целия пост
# 11
Супер тема. Бих се включила поне в частта за обсъждане на разказ. Нека първият да бъде вече предложеният от fenyx, а за следващи обсъждания предлагам разкази от Шмит (има ги електронни, в МБ), например "Мечтателката от Остенде", "Двамата господа от Брюксел", "Концерт в памет на един ангел" или ако се съберат гласове, някой от "Избрани истории" - Г. Господинов или "Чудати разкази" - Олга Токарчук.
Виж целия пост
# 12
Привет. Благодаря за темата! Ще опитам да участвам. Inferiya, може ли да помоля да ми изпратиш книгата на английски. Ще ми е трудно да си я подсигуря навреме. Разказът ще го намеря по-лесно, щом го има в Читанка.
Виж целия пост
# 13
И аз с удоволствие ще се включа! Имам книгата и ще я започна другата седмица. Разкази не съм чела много отдавна, така че ще ми е интригуващо. Освен това ако даден разказ го няма би могло да се сканира и обработи с някаква програмка, нямам представа как , но мога да питам голямото дете, беше правило някаква христоматия в електронен вариант.
Аня, много ме радва това " просто хейт, нищо лично"! Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Отървах се с кеф от моя екземпляр на Хартиеният дворец и ще ми е трудно да си спомня в детайли главите и отделните части.

Ако може да ми бъде пратена на английски, ще е чудесно и ще съм благодарна; ако не - ще си я поръчам пак и ще се надявам да пристигне навреме.

За разказ предлагам Кръв от къртица на Здравка Евтимова. Не съм го чела, но планирам да си взема сборника.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия