Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колички и столчета втора употреба

  • 773
  • 11
Здравейте мами,
интересно ми е каква е вашата позиция относно продуктите за бебе втора ръка и по точно - колички, столчета за кола, люлки и столчета за хранене?

Бихте ли закупили някои от тези продукти втора ръка, ако да, кои параметри бихте погледнали първо?

Аз лично смятам единствено и само купуването на столчета/седалки за кола по-опасно от гледна точка на сигурност, но не виждам проблем относно другите предмети.
Водим спор с моя съпруг и затова бих искала да прочета и други гледни точки.

Поздрави
Виж целия пост
# 1
От днешната ми позиция си залужават само стол за кола и стол за хранене, който расте с детето. Другото е само маркетинг и хвалба.
Виж целия пост
# 2
Ако мога да си купя кола втора ръка защо да не си купя количка? Апартамент също. Къща. Виж, нещо, свързано с безопасност не бих, например каска за мотор или столче за кола.

Параметрите са същите, каквото бих гледала за ново нещо + дали всичко функционира правилно, комплектовката е пълна и т.н. Т.е. първо ще си харесам нещото, ще го видя реално в магазин, ще видя как би трябвало да се държи, изглежда и усеща, когато всичко му е ок и после ще го търся в олх или от познати.

Да не говорим, че има опция за наем на много неща, с цел да се види дали е удобно или пък за пестене на парички за нещо, което се ползва кратко, които неща преди това са били ползвани от друг. Например слинг.
Виж целия пост
# 3
Всичко ми е втора/ трета/ четвърта ръка (дадени ми от приятели и не съм ги избилала), с изключение на столчето за кола и стола за хранене. Първото държах да е последен модел с висока оценка при краш тестове, а второто взех от Икея за около 30-40лв. (най-базовият им модел), което се оказа страхотно попадение- здраво и удобно.
Мисля че Inferiya е обобщила най-точно какво да гледате относно параметрите.
Виж целия пост
# 4
Количката ми беше чисто нова, но майка ми реши да я купи още докато бях бременна. Столчето за храна го купихме с мъжа ми чисто ново, аз държах столчетата за храна и за колата да са нови. Но ако трябваше количката ние да я взимаме, бих я взела втора ръка. Аз лично гледам параметри и да ми върши работа. Пак детето ще порасне и с количка втора ръка. За мен да се купуват чисто нови колички и то такива,които струват доста пари е излишен харч на пари. Повечето колички струват доста пари, а са паянтови и бързо се чупят. Моята количка аз си я бях избрала, доста стабилна излезе, може да изгледа още 3 деца поне.
Виж целия пост
# 5
Всичко ми е втора/ трета/ четвърта ръка (дадени ми от приятели и не съм ги избилала), с изключение на столчето за кола и стола за хранене.

При първото дете всичко беше ново защото беше първо бебе сред голям кръг приятели. Като спря да ни трябва  всичко отиде при други бебета.
А с второто дяти пък всичко ми дадоха на мен (дори ни се върна живо и здраво  нашето си детското креватче, което  междинно беше отгледало поне 3-4 бебета) . Количката купихме специална , защото синковецът е много дълъг. След нас количката обаче изгледа още две богатирчета. Ако е за купуване, бих купила нова, не знам защо, но ако ми дават проятели приемам и ползвам.
Виж целия пост
# 6
Абсолютно нямам проблем да купувам каквото и да е втора ръка, с изключение на бельото, и по-точно гащички и боксерки не бих взела носени. От там нататък всичко бих купила, стига състоянието да е подходящо. Столчето за кола също не е драма да е взето от някой, стига човек да е сигурен, че не е било в ПТП, и не е супер старо.

Сега, нашата количка, кошче, столче, стол за хранене всички бяха нови с първото дете, но за второто вече бяха ползвани от кака му 😜

Но що се отнася до дрехи, играчки и т.н., едно 80-90% купувам втора ръка и ако мога след това ги препродавам.

В крайна сметка гледам нещата да са запазени, това че не са от магазина купени далеч не значи, че трябва да са лекьосани, счупени, скъсани и т.н. Колко от нас са купували неща за бебето, които след това са ползвали 1-2 пъти?
Виж целия пост
# 7
за столчето за кола - тъй като основната функция е да предпази детето в случай на инцидент, аз държа на това, столчето да има сертификати за безопастност, пък дали е ново или старо, за мен няма значение, е разбира се гледам да не са счупени и стереопорите му.

Виж целия пост
# 8
Само столче за кола не бих купила втроа употреба, от гледна точка на безопасността. Няма как да знам колко време е ползвано, как е експлоатирано и дали е участвало в пътни инциденти.
Виж целия пост
# 9
Зависи. Според възможностите. Аз купих количка, която струваше 1950лв и я ползвах точно 3 месеца или по-точно 7,8 пъти от нас до магазина на спринт. Бебето, просто не я искаше, xората ме питаха защо това бебе не го храня, така ревеше. После пак взех още една за 390лв и нея карахме 3 месеца. Накрая купих една от OLX, ей така на майтап бях се примирила, че няма да ползвам. за 30лв с доставката ми излезе 43,95лв ами сложих я на 6м вътре, вече е на 1г и 3м немога да я извадя от количката. При нас бебето беше първо и за "двата чифта" баби и дядовци, та имах дрехи и играчки за поне още 5 бебета. Раздадох всичко на хора в нужда, изчаках да си намеря такива и ги подарих повече от половината не бяха слагани нито веднъж. Та ако зависи от мен бих си купила и втора ръка не ми е проблем, стига да са запазени.
Виж целия пост
# 10
Зависи как и колко време е ползвано преди това. Като цяло съм на мнение, че ако нещо не е амортизирано, може да се използва отново. Има един много важен фактор и той е до колко на човек му се занимава да търси, да преглежда състоянието, да обикаля града и пренася разни неудобни неща с/без кола и тн.
Свекърва ми държеше количката да е първа употреба и затова купихме нова. Не сме давали много пари за нея, защото предпочитам бебеносенето. 
Столчето, което използвахме в колата беше втора употреба, напрактика малко използвано. Взехме го използвано, защото мислехме, че ще ни трябва точно за един път- от родилното до вкъщи. Не стана точно така и го ползвахме редовно до 6 месец. Сега едната котка му се радва.
Столчето за хранене- на икеа базовия модел. Четох всякакви мнения за различни модели, функции и тн. Колебаех се между едно за 150 и това на икея  за 40лв. Икеата победи.
Кошарата за игра също е нова. Исках да взема втора употреба, но не би.
Раницата за бебеносене също е нова. На мен там не ми се рискуваше.
Бих обобщила, че колкото и да не искам да съм консуматор, поради стечение на различни обстоятелства съм заложила повече на първата употреба.
Виж целия пост
# 11
Както са писали по горе зависи и от бебето. Моето е на 1 година, вече ходи и не иска въобще да седне в количка, а имам две - комбинирана и лятна.

Не бих взела стерилизатор, помпа за кърма, шишета или аспиратор за нос втора ръка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия