Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - октомври 2022

  • 59 788
  • 740
Княжество Лихтенщайн

На 15 август Лихтенщайн празнува 303-годишнината от възникването си. От 1719 година насам миниатюрното княжество е самостоятелна държава.
Нека обърнем поглед към историята на този регион. Археологически находки доказват, че още от ранната каменна епоха тези земи са били обитавани от хора. През 15-та година преди Хр. идват римляните, по-късно регионът е бил административно управляван от франките.
Графство Шеленберг и графство Вадуц са били част от Свещената Римска империя на германската нация. Владетелите често се сменяли, обяснява Райнер Фолкомер, директор на Националния музей на Лихтенщайн във Вадуц. "В края на 17-и и началото на 18-и век тамошните владетели задлъжнели много и се оказали принудени да продават земи", разказва историкът.
Княз Йохан Адам от династията Лихтенщайн купува през 1699 година първо Шеленберг, а през 1712 година и графство Вадуц. "Вадуц е разполагал с едно място в парламента на Регенсбург, а князът е искал да притежава това място на всяка цена, защото то е щяло да го издигне в йерархията като имперски княз. Титлата давала известен суверенитет в рамките на Свещената Римска империя", казва Райнер Фолкомер.

През 1719 година целта е постигната: земите са обявени за имперско княжество. Лихтенщайн, който по онова време е представлявал сбор от села, редовно е бил окупиран от чужди войски, включително и от тези на Наполеон. След битката при Аустерлиц в началото на 19 век е създаден Рейнският съюз, известен също под името Рейнска конфедерация. Тази стъпка се оказва много съществена за Лихтенщайн, посочва Райнер Фолкомер:
"В договора за Рейнския съюз е записано, че Наполеон иска да бъде създадена буферна държавна система между Франция и Германия по протежението на река Рейн. Затова възниква Рейнският съюз, а един от първите му членове е именно Лихтенщайн, който оттогава започва да се смята за независима държава", казва Райнер Фолкомер.
 
Замъкът във Вадуц


И отвътре:


Въпреки независимостта, Лихтенщайн дълго време остава бедна и изостанала страна. В средата на 19 век обаче Лихтенщайн подписва митнически договор с Австрия, който слага край на икономическата изолация на страната. След Първата световна война Лихтенщайн се ориентира към Швейцария и дори въвежда швейцарския франк като валутна единица.
По време на Втората световна война Лихтенщайн запазва неутралитет и не допуска да бъде замесен в никакви преки военни действия. Този факт, както и ниските данъци дават истински тласък на икономиката. А поради спазването на строга банкова тайна страната дълго време има славата на данъчен оазис. Междувременно банковата тайна бе отменена, но бедната едно време страна сега е една от най-богатите държави в света.

В политическо отношение Лихтенщайн се опитва да постигне странен шпагат. По конституция страната е наследствена монархия с демократично-парламентарен характер. Въпреки избирания от народа парламент и наличието на елементи на пряка демокрация, князът има последната дума. Ето и оценката на историка Райнер Фолкомер: "Князът играе много важна роля, но управлява сдържано. Той има големи правомощия и би могъл да осъществи огромни промени, но не го прави".
Народът на Лихтенщайн изглежда доволен. През 2012 година мнозинството от гражданите гласуваха за запазване на княжеското вето.

Официален сайт на кралското семейство на Лихтенщайн
https://fuerstenhaus.li/en/princely-house/

Действащият в момента монарх е принц Ханс-Адам II, женен за графиня Мари Кински (починала през август 2021 г.) , от която има четири деца – престолонаследникът Алоис, принц Максимилиан, принц Константин и принцеса Татяна.
Принцът със съпругата си:


И с престолонаследника Алоис:

Ханс-Адам II фон унд цу Лихтенщайн е най-богатият принц в Европа, лидер на абсолютна монархия в страна с население от едва 38 000 души.
Той наследява богатство от епохата на кръстоносните походи, което нараства заедно със славата на Лихтенщайн като данъчен рай.

Ханс-Адам II, чието княжество се намира между Швейцария и Австрия, притежава земи, замъци, два двореца във Виена, скъпа колекция от картини на ренесансови художници, включително Рембранд и Рубенс, и най-важното – частната банка LGT Group, чиито клиенти са компании и милиардери.
Стойността на банката се повиши с 64% тази година, прибавяйки 1.7 млрд. долара към личното му състояние. Ханс-Адам II живее в замък, построен на скалист бряг в европейската страна, която носи неговото име.

Още от много ранна възраст е включен в изграждането на страната и след като завършва икономика и бизнес в университета в Санкт Гален в Швейцария, баща му му възлага да реорганизира семейната империя, за да подобри ефективността при управлението й.
 
Ханс-Адам II закрива няколко отдела на банката, които не носят печалби и съсредоточава портфолиото й с клиенти към институции и хора с по-голямо богатство. Не притежава титлата крал, защото Лихтенщайн е княжество, подобно на Монако.

Принцът мултимилионер принадлежи към една от най-старите благороднически фамилии в Европа. Един от предшествениците му - Уго Лихтенщайн, е споменат за първи път през 1136 г. По онова време семейните територии се простират в части от днешна Германия, Австрия, Унгария и Чехия.
Днес обаче земите, които притежава Ханс-Адам II, се намират в Австрия и се оценяват на 100 млн. долара, според Индекса на Bloomberg.

От години Лихтенщайн е смятан за данъчен рай, въпреки че в последно време страната положи усилия да промени този имидж и да се установи като традиционен финансов център.

Чествания на независимостта на Лихтенщайн:

2022

2019


Линк към предишната тема: https://bg-mamma.com/?topic=1478697
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата Heart
За Лихтенщайн не сме говорили много и ми беше интересно да прочета.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за новата интересна тема.
Дано успеем да надскочим себе си в нея Simple Smile

Разпокъсани ми бяха знанията за Лихтенщайн, благодаря за интересното поднасяне и снимките.
Виж целия пост
# 3
Красиви снимки.
Виж целия пост
# 4
Интересно ми беше да прочета за Лихтенщайн. Много красиви снимки, малко бижу.
Виж целия пост
# 5
Прииска ми се да отида в Лихтенщайн. Чудесни снимки!
Виж целия пост
# 6
Лихтенщайн е абсолютно безинтересен. За кралското му семейство нищо не мога да кажа, също не са предизвикали интереса ми.
Виж целия пост
# 7
Благодаря за темата, хубава е.

От директният линк не се отваря.

Бях публикувала, че Уили ще посети FA, но беше изтрито….
Та…
Виж целия пост
# 8
Все пак има нещо интересно за Лихтенщайн. Там няма затвор! Тоест има няколко килии в един полицейски участък,но осъденият може свободно да ги напуска и да се връща в тях по всяко време. Yum
Виж целия пост
# 9
Благодаря за темата! Малка държава, богата държава Simple Smile

Оставам с впечатлението, че Хари сам е изградил Инвиктус, и само "принц" е връзката с КС. Ако е така - евала. Малко се съмнявам, че не се е възползвал от връзките и помощта на монархията, цялата й машина, за да ги рекламира и организира. Желая му успех и  занапред, защото идеята на игрите е добра и благородна.

Един приятел преди известно време ми каза, че ако сме били приели да сме католици, турците е нямало да успеят да ни завладеят, или поне да сме толкова време под робство. Католическият свят щял да се надигне и да ни защити. И да си останем кралство Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Благодаря за информативната тема, много интересни неща научавам.Новото братче/сестриче на Шарли се очаква през април, което значи, че Стефани сега е в 3-ти месец.
https://ufonomore.com/blog/2022/9/30/hereditary-grand-duke-guill … heir-second-child
Някой знае ли на колко години е Стефани?
Виж целия пост
# 11
Скрит текст:
Благодаря за информативната тема, много интересни неща научавам.Новото братче/сестриче на Шарли се очаква през април, което значи, че Стефани сега е в 3-ти месец.
https://ufonomore.com/blog/2022/9/30/hereditary-grand-duke-guill … heir-second-child
Някой знае ли на колко години е Стефани?
38
Виж целия пост
# 12
Много ми е интересен Лихтенщайн.

Виж целия пост
# 13
Благодаря за темата! Малка държава, богата държава Simple Smile

Оставам с впечатлението, че Хари сам е изградил Инвиктус, и само "принц" е връзката с КС. Ако е така - евала. Малко се съмнявам, че не се е възползвал от връзките и помощта на монархията, цялата й машина, за да ги рекламира и организира. Желая му успех и  занапред, защото идеята на игрите е добра и благородна.

Един приятел преди известно време ми каза, че ако сме били приели да сме католици, турците е нямало да успеят да ни завладеят, или поне да сме толкова време под робство. Католическият свят щял да се надигне и да ни защити. И да си останем кралство Simple Smile
В обратен ред на въпросите и чуденките 🙂
Католическият свят щеше да ни защити толкова, колкото е защитил Светите места!
Естествено, че принадлежността на Хари към кралския род е помогнало и допринесло за идеята и реализирането на Инвиктус. Същото се отнася и за всички останали инициативи (значими или не особено) на всички останали рояли, включително и конските успехи на Зара.
На мен Лихтенщайн ми е интересен, дори много. Другите фемилита вече до болка в зъбите сме ги опознали и са ни втръснали. Така че благодаря на Жасмин за темата!
Виж целия пост
# 14
Много ми харесаха снимките на Лихтенщайн.
Започвам книгата за Елизабет и се вълнувам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия