За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 40 949
  • 562
# 45
Да, замразявала съм бутилки със сок от нар без проблем. След това ги размразявах една по една в хладилника.
Виж целия пост
# 46
Подсолих туршията как да я нормализирам .?Някакви съвети моля .
Виж целия пост
# 47
Ми освен да излеете част от саламурата и да долеете чиста вода? И ако е с оцет да долеете и малко оцет?
Виж целия пост
# 48
simpatiuh4e спомена сладко от сливи без захар?С какво заместваш захарта?Даже направо пусни рецепта тук.Бих пробвало следващата година да направя сладко от ягоди,малини.Хич не съм по сладката,но ми стана много интересно в тази тема.За първа година правих компоти.Малки количества.Днес от дюли и круши следвайки съветите на Шарлот.ММ пробва вече и одобри.Аз нямам желание за проба,но ми е интересно да ги правя и по-натам ще видя резултата.Да отлежат малко.Направих и кисели краставички без варене.
Виж целия пост
# 49
Аз мислех, че съм приключила с туршиите и остава само зелето да се сложи, но след като се изядоха три буркана кисели краставички (с дива ферментация, не варени), днес направих още 5 буркана.
Туршиената равносметка:
1. С дива ферментация:
- кисели краставички, най-много се ядат. Тази година освен семе копър сложих като подправки и бял синап и по 2 зърна бахар в буркан, още по вкусни станаха
- смесена сурова туршия - карфиол, моркови, чушки, зелени домати, корнишони, бамя, малки лукчета, скилидки чесън
- тънколюспести чушки за пълнене.
2. Царска туршия по рецептата на Звездев без аспирини и без стерилизация, май няма ферментация при нея заради оцета.
3. Без варене и без ферментация:
- парени камби
- пукани люти рибки.
Заедно с киселото зеле, което ме чака, и с треволяците във фризера ще имаме безпроблемна зима с всякакви вкусотии.
Пък който го мързи, да купува на луди цени неща с неизвестен състав за луди пари.
Виж целия пост
# 50
Silverstone, не съм замествала захарта с нищо.
Меля сливите с машинка и тъй като всяка зимнина я правим на село- на огъня в голяма тава, сгъстявам докато ми хареса на гъстота, затварям в бурканчета още вряло и това е.
Виж целия пост
# 51
Аз даже и не ги меля, режа ги на две, махам костилката и направо ги мятам с половин чаша вода в тенджерата на котлона, или в тавата във фурната. Като омекнат ги слагам буркани и ги стерилизирам 5-10 минути.
Печени във фурната стават една идея по-вкусни и по-гъсти.
Виж целия пост
# 52
Пасирам като станат готови почти, имам навика да загрявам и  охлаждам, струва ми се по бързо става. Виждам гъстотата реално, охладено  е по-гъсто.После загрявам за малко и край.
Виж целия пост
# 53
Здравейте!
Преди 10 дни сложих туршия от тази само с морската сол - карфиол, моркови, зелени домати, целина.Направих един 10 литров съд и 4 буркана по 700 гр.
Преточвам я и опитвам ,става вкусна, но нещо още е мека.
Притеснява ме,че времето е доста топло , а аз няма къде да я държа освен на балкона.
Възможно ли е да се съсипе нещо от високите температури, защото пише, че първите дни трябва да е на топло, а след това на по-студено.
Frowning1
Виж целия пост
# 54
Възможно е , аз я правя по-късно когато стане хладно.
Готова съм и с лютеницата Simple Smile имам да направя само обикновена туршия малко и край.
Е, и едни зайци да прибера.


Виж целия пост
# 55
Аз идвам с едно питане. Направих ей тази зелева салата на Лабрекс:
https://m.bg-mamma.com/?topic=297129.msg16959193#msg16959193
И понеже на мм много му хареса, искам да попитам, възможно ли е по някакъв начин да се съхрани по-дълго време, как мислите, имате ли някаква идея?
Ако я стерилизирам, или пък с повече сол 🤔
Виж целия пост
# 56
Аз си мисля , че надали ще се запази същият вкус , ако я стерилизираш. Зеле и моркови се предлагат целогодишно , така че не е проблем да си приготвяш постоянно количество за  прясна консумация . Аз  приготвям подобна прясна китайска туршия и в хладилник се съхранява десетина дни.
Виж целия пост
# 57
Тази година имаме повече ябълки и круши. Много от тях са наранени и ще се развалят скоро. Има ли място в София, където могат да изцедят сок от тях?
Виж целия пост
# 58
Имам малко продукти за туршия. Искам да я направя като тези сладко-киселите. Хем бърза хем да може да поседи 2-3 месеца. Вероятно ще взема консервант. Ще нарежда всичко и искам да я залея с топла марината. Или ще натъпча всичко в буркани и ще сложа маринатата. Интересува ме какви подправки да сложа? Приготвила съм даф. лист, бахар, черен пипер, и суха целина. Какво друго ще и отива. Мога да ползвам и фикс,но сунапа вътре не го понасям. Също така се интересувам от пропорциите на захар, оцет, вода, консервант,какво ще ми препоръчате? Имам 2 зелки, 2 карфиола, малко камби и моркови.
 Следващият въпрос е относно дюлите. Искам да направя сироп подобен на този който правим от Бъз за разреждане, ще ми се да ползвам обеллките и семките на плода имате ли подобна рецепта?
Виж целия пост
# 59
От дюлите може би трябва да направиш нещо като желе, но по-рядко.
Аз го правя по тази рецепта от supichka.com:
1.
Нарязвате дюлите на парчета, като не ги белите и не почиствате семките. Заливате ги с вода и ги слагате да врат. Дюлите трябва да врат около 20-30 минути.
Забележка: Може да ползвате и само обелки и семки от дюли. Те съдържат достатъчно пектин, а са и достатъчно ароматни за да приготвите вкусно и ароматно желе.
2.
Прецеждате сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп от дюли добавяте 500 грама захар и отново връщате на котлона. Бъркате, докато захарта се стопи и оставяте да ври. Ако по време на варенето се образува пяна, то я отстранете с решетъчна лъжица.

3.
Желето от дюли трябва да ври, докато капка от него, капната върху порцеланова чиния не се разтича. Тогава добавяте и лимонтозу. Варите още 3-4 минути и сваляте от котлона. Изсипвате в предварително подготвени бурканчета.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия