За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 44 034
  • 597
 За тогава, когато навън е студено...запечатали
                                аромата и цветовете на изминалото лято!



                    

                               1-ва Тема, 2-ра Тема,  3-та Тема, 4-та Тема, 6-та Тема 7-та Тема 8-ма Тема 9-та Тема

Таблица за време на стерилизация на консерви
Ориентировачна обща таблица
Метод за стерилизация на консерви във фурна(споделен от Джема)

Рецепти: опитвани, приготвени и предоставени от нас

Мармалади, конфитюри
Печено сладко от сини сливи--от sisitons
Сладко от арония и ябълки---от armeria
Сладко от праскови с портокалови корички--от Кафе със сметана
Сладко от круши с карамелизирана захар---от Ilrai

Сокове, нектари, напитки
Вино от шипки(безалкохолна напитка)--от adelinda
Сок от бъз---от Sisitons

Компоти
Компоти без изваряване--от Тина-Рина

Кетчуп
Кетчуп--от Пеп-4о

Приготвяне на домашен Оцет
Ябълков оцет--от Пеп-4о

Кисели салати, смесени зеленчуци
Салата "Десятка"--от Джема
Гръцка салата/зимнина---от canu6a
Зеленчуци по "кубански"--от Джема
Зеленчукова салата "Ропотамо" (без риба)---от Пеп-4о


Сосове, подправки за овкусяване на ястия
Сладко-кисел сос от сини сливи--от Джема
Универсална зеленчукова подправка---от Пеп-4о
Заготовка за майонезена салата--от Джема
Доматен сос за пици, спагети и др.---от Пеп-4о

Рецепти с патладжан
Маринован патладжан---от Пеп-4о
Маринован патладжан--от raja_nikol
Маринован патладжан---от viki_1974

Рецепти с
чушлета

Пукани-кисели чушлета--от boneti
Хрупкави чушлета---от Пеп-4о]
Мариновани пукани чушлета(рибки)--от midkoo
Мариновани пукани сладки "рибки" 2 от ---midkoo
Пукани люти чушлета с чесън--от Тина-Рина
Камби
Печени пълнени камби---от Джема
Пълнени камби(туршия)---от TheNMaster
Маринивани камби--от Пеп-4о
Чушки(пипер)
Пържени мариновани чушки--от Пеп-4о
Мариновани "100" чушки"--от Gali D и Sea lights
Пастет от чушки и сирене---от Невин
Печени пиперки със сирене
Пастет от чушки и сирене--от ninfil

Рецепти за мариновани домати
Мариновани домати--от Джема
Пържени зелени домати---от Марѝ

Рецепти за маринован чесън
Маринован чесън--от Тина-Рина(Пеп-4о)

Краставички(кисели, мариновани, "слънчеви")
"Слънчеви" краставички-- от Fortuna
Кисели краставички(корнишони)---от Пеп-4о

Рецепти за лютеница
Печена мързелива лютеница--от raja_nikol
Лютеница---от Пеп-4о
Лютеница--от Джема
Лютеница---от Гисчо
Лютеница без варене--от ива
Лютеница печена във фурна---от anibor
Лютеница със сирене
Лесна лютеница---от Krasi

Рецепти за туршия
Царска туршия--от Джема
Царска туршия---от hrisi74
Туршия(сладка) в бидон--от midkoo
Парена туршия---от Блонди
Царска туршия с мед--от мистерия

Рецепти с бамя
Маринована бамя--от Пеп-4о

Червено цвекло
Мариновано(кисело) червено цвекло--от perunika

Гъби
Мариновани гъби--от murka12
Мариновани гъби---от Пеп-4о

Риба
Консервирана риба с доматен сос--от Джема
Маринована риба---от Джема

Рецепти за зимнина в кулинарния блог на:
Пеп-4о

Peych
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема и информативния първи пост!
Записвам се да ви следя с последните за сезона 5кг маслини, осаламурени и затворени до следващата година.
Виж целия пост
# 2
Бърза кисело сладка  вкусна туршия, която не мирише и се държи в стая или тераса и става за 2 дни

Общо 8 кг зеленчуци, шарено лилаво зеле, карфиол, камби, моркови и стъбла от целина.
Слагате повече зеле, карфиол и камби, по малко моркови и целина в тези 8 кг. Нарязвате всичко и слагате в кофа или бидонче.
Сега маринатата в отделен съд
9 чаени чаши вода
4 чаени чаши винен оцет- около 2 бутилки
3 чаени чаши захар- около 1 кг
1 чаена чаша морска сол едра
1 супена лъжица синапено семе
1 супена лъжица натриев бензоат
Разбивате добре всичко в отделен съд и заливате зеленчуците
Оставяте 2 дни в кофа с похлупак или бидонче и е готова
Ако са ви много продуктите сложете от всичко наполовина
Виж целия пост
# 3
Благодаря! Аз тази година не успях достатъчно неща да приготвя. Така че,  ви чета за вдъхновение.
Виж целия пост
# 4
И аз идвам само да чета засега. Минали години слагах и двете си баби в малкия ми джоб със зимнина, но тази година се оказах бременна и си спестих тази работа, колкото и да я обичам. Единственото, което направих, беше да затворя през пролетта няколко бурканчета със зелении - лапад, киселец и тн. Сега си режа зеле и си слагам в малки бидончета по 5 литра за естествена ферментация.
Виж целия пост
# 5
Мерси за темата!
stonefaced, как слагаш зелениите и колко време ги стерилизираш?
Аз най-накрая мисля че открих рецептата за люти чушлета, която търся от две години. В вкъщи бяха харесали едни които купувахме от под зеленчука, и нещо все не можех да уцеля рецептата, за да ги направя същите. Пейчев я беше качил тук, благодаря за което, много съм доволна, ферментираха и имат същият кръчмарски вкус : ))
Скрит текст:



Само трябва да видя как ще ги пресека, купих калиев сорбат, но нещо не мога да разбера указанието.
Виж целия пост
# 6
Не консервирайте зеленини. При термична обработка се образуват калцификти, които могат да създадат проблем.
Виж целия пост
# 7
Стандартните зелении - Спанак, лапад, киселец, съдържат оксалати и правят камъни в бъбреците. Изключение е манголда (листното цвекло), което много бързо се готви и не създава такива проблеми. За съжаление се появи за кратко от баби по пазарите преди години и изчезна. А толкова лесно се отглежда и дава голяма реколта до много късна есен.
Виж целия пост
# 8
Аз точно за манголда се интересувам, тази година насадихме, и не си представям зимата как ще караме без него 😄
Виж целия пост
# 9
Мерси за новата тема!
Виж целия пост
# 10
Преди няколко години направих кисели краставички с ракия.На дъното на буркан се слагат два смокинови листа, подреждат се краставичките, сол, колкото си слагате по принцип и две-три лъжици ракия.Заливат се със студена вода.Протича някаква ферментация, понеже побелява, но след това се беше утаило под смокиновите листа и течноста беше бистра.Краставичките бяха много хрупкави и вкусни.
Виж целия пост
# 11
Аз точно за манголда се интересувам, тази година насадихме, и не си представям зимата как ще караме без него 😄
Бланшираш и замразява за зимата. Не мръзне през зимата. Ако искаш да имаш рано пролетта мижава реколта (на втората година изкарва цветонос листата са по-малки и по стъблото), не го скубеш и пролетта ядеш. Ако стигне до семена се самозасява (ако не го изядат гадните охлюви).
Виж целия пост
# 12
Люти чушлета аз слагам в тигана с малко олио, сол и захар, докато се напукат и попият соления карамел. После слагам в буркани и между тях слагам няколко скилидки чесън, 1 морков на парченца и копър. Заливам с марината от равни количества вода и оцет.
П.П. Понякога не ги мариновам, а директно ги затварям без да добавям нищо друго, но тогава трябва да се хапват по-бързо, защото усещането за люто се засилва с времето.

Тази година засега направих само прясна туршия. Слагам различни сурови зеленчуци плътно в буркани и сварявам равно количество оцет и вода, а вътре добавям по 4 с.л. сол и 2 с.л. захар на всеки литър течност. След изстиването на маринатата - заливам зеленчуците и затварям.
Този път миксът от зеленчуци го направих от капия, карфиол, моркови, корнишони, чесън, лук, бяло и лилаво зеле, зелени ябълки.
Виж целия пост
# 13
Fever ray, а може ли да се направи в голям буркан и само в хладилника, също задължителна ли е захарта
Виж целия пост
# 14
За кое от двете питаш? Всъщност, аз точно в буркани правя и чушлетата, и туршията. И ги съхранявам в хладилника на рафта за свежи зеленчуци. Не е задължителна захарта, но тя също е консервант и не знам дали не трябва да се замени с повече сол или с аспирин, примерно. Ние харесвам точно този солено-сладък вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия