Рак на белия дроб - тема 11

  • 81 792
  • 1 184
# 1 050
Здравей те ще кача резултат от биопсия може ли да ми обесните че нещо не ми е ясно
здравей те включвам се пак за да питам .С тази диагноза която е на епекризата могат ли да направят лечение с хт?Защото предлагат това.
Не лечението на тези  бенигнени тумори е оперативно. Няма да се повлияе от,ХТ.
Виж целия пост
# 1 051
Здравейте! До момента бях само в общата група, но сега се включвам и в тази група в търсене на отговори.

Нашата история: откриха рак на простата на баща ми 07.2023г. След известно забавяне, направихме костна сцинтиграфия - чиста, с 1 нодул в бял дроб и КТ - 3 нодула в бял дроб. Оттам ПЕТ скенер с галий януари месец, който не показа нодулите да са метастази на простата, но уж нарастване на размерите на нодулите. На 13.02 направихме ПЕТ скенер с 18F FDG в УСБАЛО, в който и трите нодула се оказаха активни и то с голям suv max. Заключението в епикризата е: ПЕТ/КТ данни за хиперматаболитни солидни нодуларни малигнени лезии в паренхима на левия бял дроб, предвид липсата на експресия на 68Ga-PSMA и относително ниската стойност на PSA, е по-вероятно да се касае за второ онкологично заболяване на белия дроб - рак на белия дроб, с ипсилатерални пулмо-пулмонални М лезии. Уместна е клинична корелация и ПЕТ/КТ - насочена биопсия на най-достъпната лезия.

Междувременно бях правила консултация с доц. Минчев за нодулите и беше казал, че ще направи резекция на горната част на бял дроб, чрез която ще отстрани 2 от тях накуп и третия самостоятелно, защото е по-голям. Днес като отидохме да запишем вече час за операцията, каза че не намира резекцията за разумна, защото нодулите не били с вид на ракови, освен ако не било дребноклетъчен рак!?! Първо предложи видеонасочена операция за отстраняване на най-големия нодул, но в последствие се обърна на 180 градуса и каза, че най-добре да се отстранят и трите чрез отворена операция. Баща ми, който гледа да избягва всякакви изследвания, лекарства и процедури, изведнъж се съгласи и имаме час за 29.02.

Мисълта за отворена операция ме ужасява все повече и повече. От една страна, всичко ще бъде отстранено, както и Мангалджиев каза, че това би било най-добрия вариант (само че, когато с него коментирах, че Минчев е предложил VATS/RATS). От друга страна рисковете според мен надхвърлят предполагаемите ползи, може би?!?

Някакви идеи, имена на хирурзи, които да се справят добре с отворени операции (защото Минчев е гуруто в неинвазивните, може би, но едва ли и в отворените)?
Какво ни очаква, ако махнем само единия нодул и в последствие се окаже малигнен, какво правим с другите 2?
Виж целия пост
# 1 052
Здравейте,  днес беше първата лъчетерапия на баща ми в Токуда. Доктор Йорданов каза 4 сесии, утре и после вторник и сряда. Ще третират метастазите в костите, които според тях причиняват тази огромна болка в таза и прасеца. Ще работят в насока облекчаване на болката и третиране на най-големите мети. Казаха, дапне очакваме чудеса, защото има разсейки навсякъде в костите Sad
Виж целия пост
# 1 053
А освен ЛТ на отделни мети ще прилагат ли някакъв остеомодулатор като Xgeva (денозумаб)? Целта на подобна терапия е да забави процеса в костите системно.
Виж целия пост
# 1 054
Странно е положението, защото Йорданов от Токуда пита дали вече са му "били инджекциите", а всъщност онкологът не каза нищо за тях.
Аз четох за въпросния модулатор и очаквах да го прилагат, заедно с лъчето. Но на на предходния преглед майка ми не е питала, забравила е, а мен ме нямаше с тях тогава. Но утре ще питам задължително.
Виж целия пост
# 1 055
Привет от мен....
Схравихме се с пневмонията и благодаря за насоките - безценни както винаги.🙏
Деня на изписването съвпадна с деня за изследване и взимане на поредния пакет лекарства за 28 дни... Казаха ни да отидем след 2 дни....добреееее, стои татко с прекъсната терапия.... Преди да отиде отново звъни на лекаря си, който му казва, че не е на работа, но е предупредил колежката, която го замества, няма проблем. Отива татко, и въпросната колежка от вратата започва да подтиква " ооооо, елате когато лекаря ви е на работа, аз ангажименти не поемам!!!" ..
..обаче лекаря на татко е на работа след 10 дни. И като прибавим тези 2-3 дни допълнително разиграване и става половин месец татко със спряна терапия.

Не съм предполагала, че мога да срещна такава жестокост.  Никъде не съм срещала по-изстрадали лица от тези на болните и техните близки ,чакащи пред онтологичните кабинети. И като че ли ни е малко това, ами защо пък да не се изгаврят още ей така - за добър ден.
Тома е....просто исках да Ви споделя колко отвратително, тъжно и безсилно се почувствах.
Явно ще се наложи да закупя осимертиниб от Индия където е фабриката на AZ и да имаме вкъщи за всеки случай....
Бъдете здрави мили хора
Виж целия пост
# 1 056
Здравейте,
Бях писала неотдавна за моя случай- солиден нодул на бял дроб, който расте.
По съвет на Hope4C се консултирах с образни диагностици с всички преходни изследвания ( всъщност аз имам един скенер в началото на 2023, при който се констатира наличието на възел  ) и скенер и Пет скенер  2024 ( при които се видя нарастване). Общото мнение е, че този възел не се харесва, тъй ката е увеличил обема си двукратно ( не диаметъра, там всеки го мери различно, но горе долу е  прогрес от 3.7 мм/4 до към 5/6.17 мм). Но обемът е нараснал двойно, което било важно при такива малки образувания. Независимо е, че ПЕТ СКЕНЕР не показа метаболитна активност никъде по тялото, както и във възелът, разбрах че е възможно при 6 мм да не се засече такава от машината, и пак да има лоши клетки. Мнението на всички е , че може да се чака не повече от 3 месеца за нов скенер с оглед проследяване на нарастване или да се премахне целия възел за хистология. Аз се спрях на 2 вариант, защото това чакане ме побърква.
Моля да попитам при цялостно премахване има ми нещо, за което да настоявам по време на хистологията. Колко стъкла мога да взема за второ мнение и какво всъщност е нужно, за да дам всичко за второ мнение ( хистология ) и евентуално допълнителни анализи?
Много благодаря
Виж целия пост
# 1 057
Здравейте отново мили хора.Направихме консултацията с гръден хирург и бронхоскопия на мама и чакаме резултата.Направихме и пет скенер който излезе вчера.Дали може някой да ми помогне с написаното в него докато се срещнем отново.Благодаря ви предварително Heart
 
Виж целия пост
# 1 058
Диагнозата е 4ти стадий на белодробен аденокарцином.
Назначиха му класическа химиотерапия - 4 вливания на три седмици.
Добрата новина е, че днес получи  резултата от комисията и утре влиза в болницата.
От 75-8кг. вече е 64г.

Знам, че болестта е коварна , но има ли някаква надежда, че ще може да живее или да очакваме ( според различни мнения ) химиото да го увреди толкова, че след тези 4ти курса да го няма вече ?
Виж целия пост
# 1 059
Здравейте!
Може би назад във времето съм писала, вече дори не помня!
Майка ми е на 54г. Диагностицирана с рак на бял дроб през 2020г. Не мога в момента да дам точно наименование на тумора.
Много неясноти обаче имам …
Първо прави химиотерапия в Дървеница, после се отказа. Опада й косата, чувстваше се зле… тя е много дейна, работохолик, не си обръща внимание, пуши и като цяло неглижира диагнозата
Беше открита случайно диагнозата и тя просто не го взе на сериозно …
После ходи на доста места, но реално не прави нищо
Имаше и един курс лъчетерапия някъде впСофия, вече не помня къде.
Ходила е в Плевен, София,Панагюрище .. но общо взето ходи на преглед, правят ЯМР,сцинтиграфия това онова, тя се прибира и така минават няколко месеца и нищо. Все мисли за другите хора, за майка си , брат си , работата и накрая хоп тя всъщност вече е зле
Четири години се мота… пълен късмет до тук!
Но вчера вече я заведохме на сила на скенер на главата, защото забелязахме промени в поведението й с баща ми
И както очаквах- метастази в мозъка Sad лошото е че пише и някакъв оток в мозъка на документите. Тя реално няма лекуващ онколог дори, при който да е ходила редовно
В момента чакам приятел доктор да се опита да ми уреди да я вкарат по спешност в Сърце и мозък в Плевен … страх ме е до тогава да не стане най - лошото, да получи някой гърч нещо …
Чувствам и вина … трябваше отдавна да я заведа насила! Тя просто се отказа !
А аз вече ще полудея …
20г я диагностицираха, 21г.почина кучето ми, 22.г дядо почина и бебето ми в 6 месец от бременността, сега съм бременна в 6 месец Sad как да съм спокойна , като си мисля,че тя скоро просто ще умре от тъпия рак !
Съжалявам за пунктуация и т.н, хем бързам, хем ми е нервно, хем мъчно ….
Дори не знам какво очаквам да “чуя” тук от вас … просто се отчайвам
Виж целия пост
# 1 060
Здравейте!
Чета ви от известно време и се радвам, че има такава тема и хора като вас, които споделят опит и познания и помагат на съвсем непознати въпреки собствените си тревоги и болки.
За съжаление се сблъсках с тази диагноза в началото на годината (става въпрос за съпруга ми). Първо беше пневмония, неподдаваща се на лечение, след това скенер, на който се видя образувание в белия дроб, бронхоскопия с неясен резултат, операция за отстраняване на тумора и диагноза: НДКБД (аденокарцином), стадий IIIa (T2aN2M0).
След повече от месец чакане на резултатите от имунохистохимията се оказа, че туморът е ALK позитивен. От патологията казаха, че това е добър резултат, тъй като има таргетна терапия, която се прилага успешно при такава мутация. Само че... се оказа, че не може да бъде приложена в нашия случай, тъй като е само за метастатичен стадий. Другата седмица съпругът ми е планиран да започне химиотерапия с цисплатин + пеметрексед. Но у мен остава разочарованието, че не може да се лекува с това, което е най-подходящо за него.
Опитах да намеря в темите назад друг случай с ALK мутация, за да попитам за лечението, но не успях (не е изключено да съм пропуснала).
Молбата ми е ако някой (или негов близък) е с такъв вид тумор, или ако някой от вас знае нещо повече за таргетна терапия при ALK+ резектиран тумор да сподели къде да търся информация и помощ.
Благодаря ви и ви желая сили и добри новини!
Виж целия пост
# 1 061
Здравейте  nest
Съжалявам, че и вие се присъединяват в тази тема,но сте права - тук хората са прекрасни и благодарение на Нope4C, whitefang  и  zigzagi  моят татко е все още с нас.
Тук трябва точно те да се включат ,за дадат мнение, защото си листа друго:
В България не се одобрява АЛК за 1-ва линия,но това  лечение дава до 86% успеваемост (това поне прочетох). Може би бихте могли да си го закупите и да гоприлагате успоредно.
Тук пак казвам, не е зле дори с онколога да се коментира.
Пиша Ви това, защото моят татко съща е на тяргетна терапия.... и аз се боря със системата, която редовно ни оставя без таблетки ,защото е събота...защото е празник, защото са в отпуск и заместващия не прави нищо... Благодарение на прекрасен човек от темата, който дари лекарства за известен период, до сега се схравяхме с дупките. Сега обаче нещата стават сериозни. Цената на хапчетата за 28 дни е 15,000лв. Разтърси се по чужди групи и видях,че в доста държави това хапче не се поема от касата и хората купуват от Индия generic версия. И успяват!!!!
Във вашият случай мисля ,че АЛЕКТИНИБ е вариант, който е около 6000$, но пък поръчан от Индия цената е  230$....
В крайна сметка се опитваме да оставим близките си живи.....
Според мен ще бъде чудесно ако whitefang и Нope4C се изкажат, може да го прокоментирате и с онколога, но четейки чужди теми - това е вариант.
Виж целия пост
# 1 062
@kalina_malina80,

Много благодаря за отговора!
Точно онколозите ни казаха, че не може Алектиниб да се прилага като първа линия в нашия случай. Явно съм гледала много невярващо, защото дори ми разпечатаха указанията за клинична практика, които се следват в САЩ за следоперативна терапия при резектирани тумори и там пише - I линия ХТ.
Направихме консулт и с проф. Тимчева - тя също ни каза, че ТТ не се прилага в този стадий.
Търсих и клинични проучвания, има няколко такива в момента и предварителните резултати са добри, но  не набират пациенти...
Затова търся някой с подобен проблем да сподели как и къде се лекува. Не знам дали и в чужбина някой прилага ТТ самостоятелно в такива случаи...
При Вашия баща ТТ като монотерапия ли се прилага или в комбинация с ХТ?
Сама не бих могла да взема решение да ги комбинираме, защото доколкото знам и двете терапии поотделно имат сериозни странични ефекти, а комбинирани - не знам да не би да стане твърде токсично за организма... А и в какви дози да е комбинацията...
Изобщо, много съм объркана и не знам какво да правя ... А не можем само да се чудим и съпругът ми да остане още дълго без терапия, и без това се забавихме достатъчно... 😟
Виж целия пост
# 1 063
Сама в никакъв случай не взимате решение!!
Аз бих се доверила на Тимчева.
Моят татко е с друга мутация и случая е различен .
Виж целия пост
# 1 064
Протоколите не са случайност. Всички терапии имат странични ефекти, някои потенциално много тежки или неизвестни, затова определени лечения не са подходящи за първа линия. И аз много се зарадвах след операцията на моята близка, че има положителни резултати от стъклата, но година по-късно, когато мина на имунотерапия като втора линия, буквално щеше да умре. Тежка полиневропатия получи като страничен ефект, докато мине скенер да се види, че е от това и подействат стероидите, наистина мислех, че ще си отиде. Има хора с години са на имунотерапия и така си удължават съществено живота, но има и варианти на тежки реакции, та по никакъв начин нищо не правете на своя глава. Не се и съмнявайте в лекарите. Потърсено е второ мнение, същото ви казват.
И у нас действат по протоколите от Европа и САЩ, дори и в чужбина да направите консулт ще ви кажат същото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия