Рак на белия дроб - тема 11

  • 75 707
  • 1 174
# 690
Здравейте, на всички! От както разбрахме, че баща ми е с рак на белия дроб ви чета и съпреживявам с вас,както и да черпя сили ,позитивизъм , знания и надежда , които тук са в изобилие.Изчела съм всички теми до тук, но с подобен казус , като нашият, май никъде не се сблъсках, затова реших да пиша.Въпоса ми е възможно ли е ИХХ-та тотално да отхвърли резултатите от хистологията т.е от хистологичното изследване да излезе, че ракът е недребноклетъчен,а в ИХХ да пише, че изследват недребноклетъчен, който всъщност се оказва дребноклетъчен карцином . Това не са ли два напълно различни рака? Толкова ли е лесно да ги объркат при хистологията?! Неразбирам и недоумявам това противоречие и ако някой може да ми разясни случващото се, ще му бъда много благодарна. Прикачвам и двете изследвания за да стане по-ясно и за вас,  откъде всъщност идва това мое чувство ,че тук сякаш нещо не е наред...
.
Виж целия пост
# 691
bonbolini, май-добре говорете с кардиолог за конкор-а. Баба ми също го приема и ни бяха казали да не го спираме ( ние бяхме решили да не го даваме, когато е с по-ниско кръвно), т.к. той има роля за регулиране ритъма на сърцето.

По повод уморяемост та и ниското кръвно, ако нямате скорошни изследвания на натрий и калий, е добре да ги проверите при следващото кръвно изследване.
Виж целия пост
# 692
Stany78,
При Недиференцираните(ниско-диференцирани) ,може и под микроскоп да не могат да определят вида.А дребноглетъчния му са много разнообразни по морфология клетките.

P40 и CK7 са отрицателни ,може би затова са заключили че не става въпрос  за недребно-клетъчен ,а е дребноклетъчен.
Възможно е в много редки случаи при някои аденокарциноми да са отрицателни тези два маркера. А останалите маркери показват аденокарцином. Напълно възможно е да аденокарцином и да са го объркали.Трябва ревизия и да се направят и няколко други невроендокринни маркера за да се каже със сигурност дали е адено-карцином или е дребноклетъчен.
Някои адебокарциному пък съдържат невроендокринна компонента и са способни да се трансформират в дребно клетъчен.
От друга страна пък не мисля че такъв пролиферативен индекс (Ji67 ) 190% е възможен при адебокарциному и сквамозноклетъчни

Явно скучая е сложен и трябва да го гледа Добър патолог .
 
проф.Поповска от Плевенската университетска болница е най-добрия патолог в БГ.
Виж целия пост
# 693
whitefang Много благодаря за бързия отговор! Още утре ще звъним в Плевен, но сега си мисля и за това, че вече имаме записан час за 4-ти с проф.Тимчева, а с тези неясни резултати дали не трябва да го отменим/отложим...незнам?!? Какво точно ще лекуваме ДРК ,НДРК или някакъв хибрид ?? В хистологията се споменава за PDL1 и ALK и мислех да пуснем изследвания и за тях, а сега има ли смисъл, и защо въобще са ги споменали? След хистологията имах що годе някакъв план за действие, а сега с този обрат съм в ступор и незнам какво, къде, как......
Виж целия пост
# 694
Stany78,
A вие как решихте ,че "хипотезата" в епикризата е вярна?! Въпроса е риторичен.
В отрязъка от епикризата ,който сте снимали не се вижда как точно е взет биопсичния материал -
с бронхоскопия,с VATS или с торакотомия. И дали има ГЕФРИР,който е гледан от патоанатом по време на процедурата/операцията под микроскоп и приложени ИХХ-антитела.Според това което пише в отрязъка е взет с бронхоскопия,а при нея не се прави гефрир. Как тогава с просто око-без микроскопско изследване и без ИХХ ,Минчев го определи като "Недребноклетъчен"?! И този въпрос е риторичен.
Иначе в патоанатомията са се доворели на преценката "на око" и са муснали ИХХ маркери за отдиференциране на
Аденокарцином и Сквамозно-клетъчен.Които маркери не подкрепят  нито едната от двете диагнози.
Или в прав текст - Заключението в епикризата не е достатъчно аргументирано и е по-скоро НЕ вярно.

Не си отменяйте часа за проф.Тимчева .Споменете че трябва да се уточни диагнозата с второ ИХХ изследване ,като
и покажете резултатите от патоанатомията на Токуда.Не ,че има кой знае какви алтернативи за лечение при дребноклетъчен белодробен карцином,та да има нужда от консултация.
Изследванията за PD-L1 и ALK,EGFR са ги назначили защото така или ниначе касата ще им ги плати,предвид че в епикризата се "предполага" NSCLC .И защото това е предположението,без значение как са стигнали до него.
Пушач ли беше?
Виж целия пост
# 695
Здравейте борбени момичета и момчета!
Благодаря на всички за въпросите зададени тук, за отговорите и споделените съдби!
Специални благодарности към whitefang и Hope4C! Момчета нека добрината Ви и отзивчивостта ви се връщат многократно!
На тринадесети февруари тази година след направен ЯМР на глава на партньора ми се видяха множество метастази в малък мозък. Три от тях големи и на различни места. Двама неврохирурга предлагаха операция за двете разсейки и след месец третата. Неврохирурзи от Иван Рилски успяха с две операции на един път да премахнат и трите. Подадоха ми и предварително резултатите от хистологията и ни насочиха към Димчо Георгиев. Там направихме и скенер с контраст на бял дроб. Също там занесохме и блокчетата за допълнителни изследвания.
Нискодеференциран плоскоклетъчен.
Още веднъж БЛАГОДАРЯ! Тук в този форум намирам голяма подкрепа!
След радиохирургия на мозъка на пърия месец контролния ЯМР показа липса на една мета и останалите намалени на половина, днес получихме резултат с останала една микро лезия. След комбинираната химио и имуно терапия карцинома се е смалил. Направена беше и лъче терапия. Продължаваме с кейтрудата. Не е лесно, всички го знаете, но напътствията ви помагат много! Неоценими са!
Здраве и късмет желая на всички 🫶🏻
Виж целия пост
# 696
Истината е ,че незнаех ,че е просто "хипотеза",а заключение, което просто трябва да бъде само допълнено и дооточнено с ИХХ, а не отменено. Ще прикача и първата страница, където мисля е споменато, че материала е взет с бронхоскопия, както сам предположи.

п.п Да, пушач, при това страстен

Виж целия пост
# 697
Епикризата колко дни след изписването е издадена? Пише, че е окончателна. Възможно е наистина да е направена хистология със заключение, че е НДБК, тогава да е издадена епикризата и след това да да изпратили за ИХХ.
Виж целия пост
# 698
Възможно е да се касае за комбиниран дребноклетъчен белодробен карцином (кДБК). Има такива случаи, в които присъстват и двете основни компоненти - дребноклетъчна и недребноклетъчна. Тези случаи се третират като ДБК - с етопозид и платина в първа линия.

Повторете ИХХ и хистопатологията - още едни очи в случая биха били полезни. Обърнете се или към проф. Поповска, или към проф. Христова. В прав текст им кажете за разминаването между епикризата и хистотипизацията. В случая е добре да знаят какви са съмненията. Също вземете всички стъкълца и блокчета - възможно е туморът да е хетерогенен, съответно един срез да изглежда по един начин, а друг - по друг.

Не отменяйте часа при проф. Тимчева. Второто мнение от вече фиксирано блокче отнема 2-3 дни. Първото отнема повече, защото самият процес по фиксиране отнема още толкова. Има реален шанс да получите втори резултат преди 04.10, ако се свържете с някоя от двете тази седмица.

От епикризите не мога да се ориентирам дали стадирането е завършено. Ако не е - би било хубаво да го завършите преди срещата с проф. Тимчева. Образни изследвания - 1) ПЕТ/КТ или КТ с контраст на цяло тяло и 2) ЯМР с контраст на глава.
Виж целия пост
# 699
Отново искам да благодаря на всички за заангажираността с нашия проблем!

bojuri операцията беше на 29-ти август, а резултатите от хистологията излязоха на 15-ти септември , ИХХ три дни по-късно т.е бавиха се повече от две седмици. За това време все трябва да са направили някакви изследвания ,а не да говорят наизуст, особенно като се има впредвид, че междувременно им звъняхме да попитаме кога ще ни ги изпратят (понеже сме от Варна) и те ни увериха, че веднага щом са готови резултатите ще го направят.

Hope   За ЯМР на глава има час за 21-ви(утре). И за ПЕТ скенер имаше миналата седмица още, но (бедите не идват сами) скенера във Варна се развали и сега чакат части от щатите да го поправят. Твърдят,че тази седмица ще е готов, но проблема е , че има и други хора записани за сега и тези които са си изпуснали часа ще трябва някак си да ги вместят между другите и чакаме те да ни звъннат, да кажат кога ще могат. Естествено ние им напомняме периодично за нас, че да не ни забравят "случайно". Така, че шанса да имаме пет скенер преди часа с Тимчева е малко вероятен, добре че има КТ с контраст на бял дроб,за който Минчев твърди, че уж на него се било виждало всичко и без малко да убеди нашите да не правим пет, защото нямало нужда да се облъчва. Днес ще търсим Поповска и ще направим всичко, да повторим изследванията.
Желая на всички здраве и да получаваме само хубави новини и резултати!
Виж целия пост
# 700
Здравейте, благодаря за първоначалните насоки, при съпруга ми излезе следната диагноза: аденокарцином на белия дроб с най-вероятен произход от бронхиалните жлези (salivary gland-type). I a ст.

Доц. Минчев препоръча операция с да винчи, доколкото разбрах част от сумата може да се покрие от касата, но предполагам чакането е дълго, а ми се иска бързо да я направим, за да не нарастне. Вие какво мислите?

Направихме консултация с проф. Тимчева, тя каза, че е несериозно, че не са му направили пет скенер, за да се потвърди че няма засегнати лимфни възли и че това е първоизточникът. Потвърди, че операция е уместно решение. Само не разбрах кое трябва да е първо - по ваш опит как е уместно? Ок ли е да се оперира и след това да се направи пет скана или е по-смислено обратното? За сега е правен само обикновен скенер и то без контраст.
Прикачам и резултатите от ИХХ
Виж целия пост
# 701
JY, не се чака много за операцията. При нас беше една седмица само.
Виж целия пост
# 702
JY, по-добре е първо пет скенер, за да де види дали има разсейки извън дроба. Ако има, операцията се обезмисля. Пет скенерът или скенер с контраст на цяло тяло и ЯМР на главата са задължителна част от първоначалното стадиране, за да може информирано да се прецени какъв е най-подходящият подход за лечението. Все още не мога да разбера защо този стандарт не се прилага последователно в нашите болници. На нас с баща ми постоянно ни обясняваха в началото, че на този етап пет скенер не е необходим. От дистанция на времето и след всичко прочетено тук, както и след консултации с клиника в чужбина, отчитам, че това е грешка.

Минчев оперира наш приятел през 2022 с отстраняване на цяла половина на бял дроб. При операцията се оказа, че процесът е доста напреднал. В последствие онколозите казваха, че не разбират защо е предприета операция при това положение, защото вероятно вече е имало далечни разсейки и отстраняването на дроба не води до никакви ползи. Така че си завършете първо стадирането.
Виж целия пост
# 703
JY, при баща ми след рентген и скенер се установи образувание, около 4 см. След неуспешна бронхоскопия, която трябваше да покаже какво е, се оказа, че е на такова място, че не е могло да се вземе материал. Последва консултация с гръден хирург, който препоръча операция, която и направихме. За съжаление при отварянето още, са дошли онколозите,  направили са изследвания и се оказа аденокарцином. Също така от 4см отрязаха почти 2/3 от лявата половина на дроба. След това хистологията потвърди, че е аденокарцином.  Операцията беше продължителна и тежка, възстановяването е бавно, а и баща ми е на 74 г. Отделно беше спрял да си взима лекарствата за сърцето и за малко да го изпуснем миналата седмица. Около месец и половина след операцията направихме скенер на гръден кош и таз, който не показа разсейки. Тимчева и Койнов казаха, че при него няма нужда на този етап от ЯМР на мозък. Та, в нашия случай, мисля, че операцията донякъде беше правилното решение, колкото и трудно да е възстановяването. При вас обаче , съм съгласна с по-горните коментари, да се види дали има разсейки на други места, за да може да си стадира и се виде какво е положението и тогава да се реши лечението...
Виж целия пост
# 704
Към казаното мога само да добавя, че след операция не може да се прави 5 скенер ,и ние чакахме 2 месеца след оперативно, за да го направят.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия