Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 32 987
  • 875
# 795
Кубратова, едно и също по състав тесто, което съм пекла и в старата фурна.

Не ползвам керамични точно поради причината описана от теб.
Ползвам или тавата на фурната и пека в свободна  форма или в тавичка/тепсия. Пекла съм и в такава с незалепващо покритие и не е имало фал.

Аз обичам да чета инструкциите на уредите и се старая да ги спазвам, но в този случай, резултата не е добър.
Пека на 180 градуса в предварително нагрята фурна.

Пак казвам, имам опит и не ми е драма да сваля с едно ниво надолу, но започват да ме човъркат въпроси като този, дали на автоматично зададените програми, резултата ще е както е описано в ръководството.

Явно ще трябва да опитам и пак ще е до напасване и проба/грешка.

Дори четох, че може и на трето ниво.  Представям си го при мен и резултата ще е изгоряла отгоре и сурова отдолу!

Моля, нека мнението ми, да се смята като оплакване от фурната. Много я харесвам, но това не ми дава мира. Joy
Виж целия пост
# 796
Може да има разлики в моделите, но вероятно между най-високия клас и останалите. В средния сегмент по-скоро не очаквам големи разлики, Вилемина ще каже, ако се включи Simple Smile . Моята е HBT278BS0 - не беше скъпа, нито от най-евтините им модели, може би около 1300-1400 лв, вече кара четвърта година.
Буболина, и аз четох, ама не слагах на второ ниво тавата, а направо на средното /трето поред/, даже се канех да слагам на второ /според указанията/ да видя как ще е, но още не съм. Т.е. и аз не спазих инструкцията, но понеже се получава нормално изпичането, не съм се замисляла и не съм променяла практиката си. Не съм ползвала автопилота за теста, ще ме накараш сега да пробвам Simple Smile Ще пиша после непременно.
Виж целия пост
# 797
Аз имам 10 авт.програми и съм ползвала една от тях. Печено цяло пиле без плънка. Наложи се  да удължа времето с малко, за по-приятен загар на пилето, иначе на вкус беше чудесно.
Виж целия пост
# 798
Аз имам 10 авт.програми и съм ползвала една от тях. Печено цяло пиле без плънка. Наложи се  да удължа времето с малко, за по-приятен загар на пилето, иначе на вкус беше чудесно.
Моите са 30, но аз си карам по собствената автоматична и не знам защо само се каня да пека на автопилота, пък още не съм го ползвала. Може би за начинаещи готвачи са голяма помощ тези програми, но ние като имаме вече навици сякаш не се сещаме за тях, поне аз.
И тъй като нямаше печива, които да не се получават /от тесто до френски макарони и Павлова/, не се е налагало и да пробвам как пече автопилотът, за да разбера да не би аз  със старите си навици да не мога да се съгласувам с фурната.
Вероятно бих пробвала която и да е, ако не забравя пак Simple Smile или за печиво, което приготвям за пръв път. Не ми бяха водещи при избора, гледах да има пиролиза. Сигурно и друго съм гледала, но вече не помня какво Simple Smile
Виж целия пост
# 799
Имам въпрос към ползвателите на фурна Бош  и конкретно HBG675BS1.

На кое ниво на фурната печете хляб/питка?

По ръководството би трябвало да е на ниво 2, но нещо не ми допада и на ниво 1, резултата е по-добър.
Пускам горен и долен реотан и сякаш отдолу не е добре изпечена. Стои някак бяла.
Пробвах и във форма и в голямата тава на фурната.

Не ми е проблем да пека на първо ниво, просто да си сверя часовника.
Защо препоръките в ръководството са такива, а на практика различно!
Буболина,аз бях писала за едни патладжани,че не ми харесва как ги грилова тая същата фурна и като отговор дамите ми казаха,че проблемът е в неравномерните височини на кръговете,както и че ги слагам на най-горен ред.
След което,започнах експерименти и с различни печива,на различни програми-пак си пече неравномерно и не виждам кой знае каква разлика със старата ми,която смених заради криво печене/и естетически проблем/.
При мен една баница с готови кори се наложи да я допичам отдолу,а отгоре се беше изпекла.
И аз очаквах повече от тази Бош,най-вече по отношение на равномерното печене.
Виж целия пост
# 800
Имам въпрос към ползвателите на фурна Бош  и конкретно HBG675BS1.

На кое ниво на фурната печете хляб/питка?

По ръководството би трябвало да е на ниво 2, но нещо не ми допада и на ниво 1, резултата е по-добър.
Пускам горен и долен реотан и сякаш отдолу не е добре изпечена. Стои някак бяла.
Пробвах и във форма и в голямата тава на фурната.

Не ми е проблем да пека на първо ниво, просто да си сверя часовника.
Защо препоръките в ръководството са такива, а на практика различно!
Буболина,аз бях писала за едни патладжани,че не ми харесва как ги грилова тая същата фурна и като отговор дамите ми казаха,че проблемът е в неравномерните височини на кръговете,както и че ги слагам на най-горен ред.
След което,започнах експерименти и с различни печива,на различни програми-пак си пече неравномерно и не виждам кой знае каква разлика със старата ми,която смених заради криво печене/и естетически проблем/.
При мен една баница с готови кори се наложи да я допичам отдолу,а отгоре се беше изпекла.
И аз очаквах повече от тази Бош,най-вече по отношение на равномерното печене.
Помня ги твоите патладжани, но не помня модела на фурната, ако може да го припомниш. Много малка разлика в дебелината, буквално почти незабележима, дава разлика в изпичането. Оня ден пекох бисквити и като не съм си разточила съвсем еднакво тестото, малко по-тънките се пекоха по-бързо от останалите и видимо имаха разлика. Този ефект обаче ми се получава и с другата фурна, независимо какво и на какъв режим пека и е нормален. За нищо на света не бих се върнала към старата си фурна. 
Не знам дали ще се види на снимката, но на живо се вижда разлика в изпичането:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 801
Буболина,фурната ми е същата като твоята.
Виж целия пост
# 802
Да, знам!

Кубратова те е питала.
Виж целия пост
# 803
Имам въпрос към ползвателите на фурна Бош  и конкретно HBG675BS1.

На кое ниво на фурната печете хляб/питка?

По ръководството би трябвало да е на ниво 2, но нещо не ми допада и на ниво 1, резултата е по-добър.
Пускам горен и долен реотан и сякаш отдолу не е добре изпечена. Стои някак бяла.
Пробвах и във форма и в голямата тава на фурната.

Не ми е проблем да пека на първо ниво, просто да си сверя часовника.
Защо препоръките в ръководството са такива, а на практика различно!

Мен ако питаш, печи си я на нивото, на което резултатът ти допада, и не придавай чак такова значение на препоръките. Те затова са препоръки, защото не са задължителни. Водещият фактор в готвенето е преценката на готвача. Хлябовете в Германия са различни от тези у нас, а и вкусовете  - също. Може авторът на ръководството да обича питката му да е бяла отдолу Simple Smile

Иначе, тази фурна има два различни режима с горен и долен реотан - нормален и икономичен. В ръководството пише хлябът да се пече на режим „конвекция“, а само за големи хлябове (около 1,5 кг) дават опция да се пекат на горен и долен реотан, обаче на икономичния, а не на нормалния режим, и то само във форма, а не в тавата:



При толкова много условности, нито можем да кажем дали препоръките са добри или лоши, нито има как да определим това, защото тази оценка е субективна. Важното е, че фурната може да опече хляба така, както го искаш, а пък какво е искал да каже авторът на упътването е второстепенен въпрос.
Виж целия пост
# 804
Вилемина, много благодаря!

Ще пробвам някой път и на ниво 3, което го дават за пита, просто за да видя какво ще стане и то на 250 С.
Виж целия пост
# 805
Вилемена, много благодаря!

Ще пробвам някой път и на ниво 3, което го дават за пита, просто за да видя какво ще стане и то на 250 С.

Скрит текст:

Предполагам, че имат предвид някаква по-тънка пита и дават ниво 3, за да дойде около средата на камерата. За малки хлебчета дават същото ниво, само че с по-ниска температура.
Виж целия пост
# 806
Снощи точно тънка пита пекох , на ниво 2 и не ми хареса, та ще пробвам, когато не е за гости. Blush
Виж целия пост
# 807
Сега влизам за да похваля фурната!:blush:

Вчера правих сладки "Ангелски очи" и понеже станаха 2 тави, реших да погледна в ръководството , да видя какво препоръчват! Не ми се смейте, аз обичам да чета и спазвам препоръките, но когато вече съм на ти с нещата, доста често импровизирам!

Та, там пише на 160 С с печене 4D, на нива 1 и 3. Спазих времето, което пишеше в рецептата и станаха чудесни! Много съм доволна и не на последно място всичките бяха равномерно изпечени!

Та, похвалвам си уреда! Blush
Виж целия пост
# 808
И аз да похваля бюджетния Electrolux от предните страници, който монтирахме и тествах. Пекох баница в керамична бяла тава и стана разкошна. Равномерно опечена и със страхотна коричка. Опекох и орехов кекс във висока форма. Като бухна стигна на 4 пръста от горния реотан. Пекох и в двата случая на второто ниво и на вентилатор с горен+долен реотан и се изпече еднакво от всички страни. Най-важното за мен бе, че кексът не изгоря отгоре без да се е опекъл отвътре, че много се надигна.
Виж целия пост
# 809
Здравейте, след мноого чете на темите, лутане и главоболие 🤣 си избрах фурна 😬
Искам да благодаря на всички за споделените мнения и съвети! Бяха ми много полезни, аз съм в Германия и исках да прочета мнения от български домакини 😁
Избрах си ето тази https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … 3?tab=description и се надявам да съм направила правилния избор за нашите нужди. Май няма много в темата използващи точно този модел, но ще се радвам ако имате някакви съвети и препоръки 💐
Много се дърпах от тия автоматични програми с мисълта, че няма да ги използвам, но вие ме убедихте, че по-добре да ги има и са удобни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия