Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #20

  • 25 182
  • 546
Добре дошли в новата тема!

Тук разискваме въпроси относно спецификата на приложението и намирането на лекарства свързани с тромбофилиите, кръвотока и/или риска от прееклампсия:
- Нискомолекулни хепарини (НМХ): в България се предлагат 2 вида - Клексан (активна съставка еноксапарин натрий/enoxaparin sodium) и Фраксипарин (активна съставка nadroparin calcium). От Гърция можете да се снабдите с Клексан от аптека Промахон. В Турция предлагат еквивалентите на Клексан - Оксапар, Аксепарин, Енокс, всички с активна съставка еноксапарин натрий. Фраксипарин и Клексан са взаимозаменяеми обичайно, освен ако нямате алергия към някой от тях, като се счита че Клексан е с по-пречистена форма и по-рядко предизвиква реакции. Алергията обичайно е сърбеж, зачервяване и червени бучки или уртикария на местата, където се бият инжекции; доказва се с разширена ПКК с диференциално броене.
Действието на НМХ е антикоагулантно (антитромботичен агент) и предотвратява образуването на кръвни съсиреци във вените или артериите (тромбоза) и предотвратява също така повторното им образуване.
Дозата (профилактична от 0.3 или 0.4 или терапевтична от 0.6 нагоре) се определя от лекар, като се препоръчва приложение сутрин, за по-лесно напасване на изследванията. Разстоянието между 2 инжекции следва да е 24 часа (освен ако няма назначена терапевтична доза през 12 часа), като ако се забавите или подраните с час-два не е проблем.
Инжектиране на НМХ инжекции: препоръчва се да се бият в корема (2-3 пръста отстояние от пъпа встрани), в паласките, в меката част на ръцете над лактите, в горната част на бедрата - в тази поредност, като в корема е най-доброто усвояване на лекарството, а в бедрата най-слабото. Инжекциите се бият под ъгъл от 90 или 45 градуса, подкожно!!! Не е страшно, ако нацелите капиляр и изтекат няколко капки кръв, или пък изтекат 1-2 капки от лекарството след убождане. Не вадете въздуха от инжекцията преди да биете лекарството, той е там, за да осигури да не губите от течността - балончето трябва да е до буталото при биене, почукайте с пръст докато се премести ако трябва. Кожата се захваща с 2 пръста, за захващане на мека гънка и тогава се бие инжекцията:


- Аспирин (АП): за някои видове тромбофилии и при риск от прееклампсия се изписва Аспирин протект (в дози от 75,100 или 150мг) или еквивалентен препарат - Ацетизал кардио, Акард, Ацесал протект и др.
Действието на АП е профилактично за тромбоемболизъм, дълбока венозна тромбоза и прееклампсия като не позволява на тромбоцитите да се слепват и действа съдоразширяващо.
Понякога, особено при придобити тромбофилии, е възможно да ви назначат АП още с опитите за забременяване, например да се приема след овулация. Дозата и показанията се преценят от лекар, препоръчителен е вечерен прием, след хранене.

За въпроси относно спецификата и същността на заболяванията/състоянията, или провежданите терапии и изследвания посетете темата Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия (https://m.bg-mamma.com/?topic=1495247)

Старата тема (#19): https://m.bg-mamma.com/?topic=1392206
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема, АА!

И аз се интересувам от цените на НМХ в Турция в момента...
Виж целия пост
# 2
Вижте в ilacabak com. В търсачката пишете каквото ви интересува - Enox, Oksapar...
Виж целия пост
# 3
Така, бях Ви казала, че майка ми е в Одрин днес, за лекарства. Ами Оксапара 0.4 е 6.62лв бройката. А октомври от Истанбул го взе за 4.40лв. ...
Иначе утрогестана е 10 лв. кутията, вместо 20/23лв. тук.
Виж целия пост
# 4
Там как се казва утрогестанът? Като ми трябват инжекции да си поръчам и от него
Виж целия пост
# 5
Progestan
Виж целия пост
# 6
Здравейте, понеже имам да пия 1000 неща.. и да бия и Клексан. Та, между едното и другото трябва да има два часа, после след третото пак трябва да има два часа.. Цял ден следя и чакам два часа, за да си пия хапчетата.

Искам да попитам дали мога да си пия желязото, веднага след като поставя Клексана?.. Защото само това желязо не мога да го вметна никъде в графика.. Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 7
Не съм срещала информация да имат отношение едно към друго.
И без това действието на клексана започва около 2 часа след поставяне на инжекция.
Стига да имаш достатъчно отстояние от другите витамини и минерали и да не го приемаш желязото с мляко би трябвало да е ок.
Виж целия пост
# 8
Не съм срещала информация да имат отношение едно към друго.
И без това действието на клексана започва около 2 часа след поставяне на инжекция.
Стига да имаш достатъчно отстояние от другите витамини и минерали и да не го приемаш желязото с мляко би трябвало да е ок.

Магнезий, Селен, фолиева, Б12 и Витамин Д пия в 9:00,клексана бия в 11:00..

Не знаех, че Клексана започва да действа два часа след поставянето. Аз когато си го бия и винаги имам едни 10 минути, в които ми е лошо.. Мислех, че е от действието му 😄

Още нещо искам да питам. Извинявам се, ако съм нахална. След около 15 дни трябва да правя Анти Ха изследване. Във Варна знаете ли кои лаборатории го правят? Със записване на час ли е? Много моля за помощ относно това, защото не ми се иска да звъня поред на всички лаборатории и да им обяснявам, че бие клексан и имам тромбофилия и т. н.
Виж целия пост
# 9
Здравейте, имам един малко тъп въпрос. На клексан съм, вдигна ми дозата от 0.4 на 0.6 след изследване на анти Ха. Проблемът ми е с недостига на лекарството - имам няколко кутии 0.4, които не продавам в случай че изобщо не мога да го намеря. Има ли как да ги оползотворя с новата доза? АГ каза да бия по една и половина и да изхвърлям половината, но пък ми е жал и ми се свиди да ги хабя. А и така по-бързо ще свършат. Някой да е измислил нещо с прехвърляне в друга спринцовка или пък с биене през 16 часа, вместо през 24?
Също съвети къде мога да намеря 0.6.
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 10
Анти Ха в София знам, че правят в Кардиологичната болница (трета градска), както и в Токуда. За Токуда не трябва записване, само да се съобрази отстояние от поставяне на клексана, за Трета градска не знам какъв е редът, аз го пусках покрай преглед при проф. Паскалева.
Виж целия пост
# 11
Момичето пита за Варна. Обади се и питай в Геника, някой беше споменал тях във форума за Варна.
Ако не там, виж в коя болница има кардиологично отделение и питай тяхната лаборатория.

Прилошаването сигурно е от притеснение като биеш инжекцията.
Виж целия пост
# 12
Само за информация (не знам дали вече е писано) - днес презаредих инжекции Клексан от Марешки и вече е 50.41лв кутията -.- добре че вече съм накрая... Фармацевтиката каза, че промяната е от днес, даже беше изненадана като видя различна цена на монитора.
Виж целия пост
# 13
Здравейте, ще съм много благодарна на мненията ви, че доста се обърквам :/ В 32 г.с. съм и досега бях на Оксапар 0,3, приложен вечер (доза, предписана от др Сигридов). Преди близо 2 седмици лекарката, при която ще раждам, каза да започна постепенно да бия инжекцията сутрин, защото ражданията обикновено били вечер. Вчера обаче пуснах изследване Анти-Ха (както си е реда 4 часа след инжекцията) и е със стойност 0,14 IU/ml, съответно тя ми вдигна дозата на 0,4 и каза чак след 3 седмици да пусна ново изследване. Днес бях на тонове (казаха, че са добре тоновете) при Сигридов и показах изследването, казах и че имам леки менструални болки вечер и стягания и може би заради двете причини, Сигридов ми вдигна дозата на 0,6, като ми изписа и Натаспин сутрин на гладно между 4 и 8ч. и каза да пусна пак Анти-Ха, Димер, фибриноген и АПТТ до края на седмицата. Но инжекцията да я бия вечер и последния ден преди изследването в 4ч сутринта и сега не знам какво да правя. Пак ли да мина на вечерно биене, постепенно ли да е това? И мислите ли, че е нужна чак такава рязка промяна на терапията? Просто нещата ми ги "обясняваше" сестра, а не самият доктор, и на въпросите ми изобщо не можа да отговори адекватно и точно.
Виж целия пост
# 14
Наистина не разбирам защо консултирате една терапия с двама лекари…

Аз бих се доверила на израждащия в тази ситуация, въпреки че и АГ не са хората, които е редно да я определят, а хематолозите.

С това антиХа какви са стойностите на коагулацията - фибриноген, протромбиново време, аРТТ, д-димер? Това е от съществено значение, не само стойността на антиХа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия