Съществува ли национална кухня?

  • 4 757
  • 97
# 90
Коледният щолен също е близко до козунака и дори документално може да се проследи. Но то си е било сладникав хляб с ядки и сушени плодове. Старите български рецепти за козунак (края на 19 век ми е най-старата "домашна") включват сирене, често прясно. Мисля, че сега този козунак е запазен само в с. Асеново, Плевенско, поне другаде не знам да слагат сирене.
Виж целия пост
# 91
Сладките неща въобще не са традиционни за родната ни кухня, а бялото брашно е било лукс, няма как да стане във всеки дом козунак.
Виж целия пост
# 92
Съвсем традиционни са, даже повече, отколкото в много европейски кухни. В Ориента, т.е. Османската империя, са се купували и приготвяли много сладкиши, сладкото е като консервант. Още в първите векове на империята има официални регулации за цената на халвата например. Бялото брашно не е било чак толкова голям лукс, за повечето хора не е било ежедневие, но за празници са го ползвали. През 19 век захарта вече е доста по-евтина и достъпна и навлиза масово.

Ако искате традиционно - качамак, залят със захарен сироп. Рецепта от село на поне 100 години и повече.
Виж целия пост
# 93
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.
Виж целия пост
# 94
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник
Виж целия пост
# 95
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник

Същото като ръженик, ама не от ръж, а от просо Simple Smile
Виж целия пост
# 96
Просеник по Оряховско и по друи дунавски села казват на плосък хляб (питка) от царевично брашно. Има различни вариации - с добавка сирене, мляко и т.н.

В Ореш, Свищовско, му казват и малаеник (малайник). Опитвала съм се да правя, ама ужасно се получи. А ми го описваха като толкова вкусно нещо. Не знам заради брашното ли е, защото някога са го правили на огън или просто са били гладни Simple Smile

Казва се просеник, понеже първообразът му е от просено брашно. Царевицата идва по-късно. Гледам, че сега изобилства от модерни вариации, ама в оригиналния със сигурност не е имало бакпулвер, слънчогледово олио, че и зехтин по тоя край няма.
Виж целия пост
# 97
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник

Същото като ръженик, ама не от ръж, а от просо Simple Smile

Е, аз и ръженик не знаех какво е, ама явно защото не съм от този край 🙂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия