Инсулинова резистентност!

  • 22 195
  • 502
# 480
Когато на мен ми изписаха Метформин ме питаха колко пъти се храня. Казах 2, никога не съм закусвала, от дете. И ми беше изписан два пъти, след хранене.
Затова не разбирам защо трябва непременно да закусваш, за да пиеш Метформин?
Виж целия пост
# 481
Теб са те питали, повечето не ги питат. Казват Ще пиеш еди колко си на ден и до там, да влезе следващият.
А и тя просто си е свикнала да закусва, от това което прочетох. Точно на почивка няма да вземе да си смени навиците, нереално ми звучи. Въпросът е просто да се справят с храненето, че те и двамата със съпруга са за режим а не само тя. Като се поориернтират и посвикнат с режима, може и друго да решат.
Скрит текст:
Бившият ми беше от хората които с отварянето на очите ядат нещо, ама веднага. Може една бисквита да е там, някакви фуражи с мляко си бъркаше, ама закуска та закуска. Прекарвайки малко повече време с мен, се хранеше с каквото и аз, защото защо пък не, хубава храна си е все пак. И спря да търси храна сутрин, каза че не огладнявал вече и да не купуваме от тия неща дето ги ядеше сутрин. Освен че и сваляше всеки път по няколко кила около кръста. Ама говорим за здрав, прав, млад мъж, при някой с ИР или ДТ2 малко повечко може да отнеме това.
Виж целия пост
# 482
Ако става въпрос за мен, в момента съм на Глюкофаж ХР сутрин и вечер, за това гледам да хапна нещо сутрин, пък и тялото ми още си търси закуската. Малко по малко се стремя да я откажа (навремето не закусвах и ми беше добре). Но това ще стане след почивката. Хубавото е, че в хотела имаме закуска и аз наблягам на яйцата и някое филе и краставица. Вчера установих, че малко са ми се разхлабили дънките Grinning дано до не е защото се е разширил плата Grinning
За съжаление съпруга ми още не мога да го вразумя.
Виж целия пост
# 483
Дробчета, воденички, сърчица, шкембе в масло, гъби в масло, език в масло...

Anguished Аз не обичам такива неща - субпродукти и карантии. Като цяло не обичам и месо особено. Хапвам кюфтета и кебапчета, ама в къщи и то рядко. По заведенията избягвам, защото съм работила в заведения и знам за каква мизерия става въпрос. Може би моята гнусливост е била причината да наблягам на тестените изделия.

Дайте идея за закуска, ако сте на почивка и в хотела няма такава.

Ирене радвай се че не знаеш :достатъчно отвратително ли е разсипан чувал брашно по пода от очукана и не знам от кога не мита мозайка , та това брашно  да бъде събрано с метла и  лопата и сложено в тестото!? Споко, това съм го виждала преди 25 год ... надявам се сега да е по добре
Виж целия пост
# 484
6.3 е много висока КЗ.
Оптимална стойност е под 5.5.
Зоната, доколкото аз съм чела, е балансиран режим.
А при ИР и диабет тип 2 въглехидратите са отрова.
Затова не е ОК Зоната.
Даже бих казала до 5 е оптимално.
6,3 си е диабетна стойност.
  Да, гранична е, но това е най високата , по- често е около 5.8-6.00 , всички стойности са съгласувани с лекар  и  колежката НЕ е на лекарства.
Виж целия пост
# 485
Ако става въпрос за мен, в момента съм на Глюкофаж ХР сутрин и вечер, за това гледам да хапна нещо сутрин, пък и тялото ми още си търси закуската. Малко по малко се стремя да я откажа (навремето не закусвах и ми беше добре). Но това ще стане след почивката. Хубавото е, че в хотела имаме закуска и аз наблягам на яйцата и някое филе и краставица. Вчера установих, че малко са ми се разхлабили дънките Grinning дано до не е защото се е разширил плата Grinning
За съжаление съпруга ми още не мога да го вразумя.
Добре де, казваш че са го диагностицирали с диабет, това също ли не може да го убеди че трябват промени?
Лично познавам повече от един човек оттървал се от диабет тип 2, отделно тук във форума колко имахме в темата за ИР. Не е нужно да е "присъда" за цял живот, както вероятно си мисли. С малката подробност че диабетът се обръща, но каквото междувременно ти е повредено от него, си остава повредено. Обикновено очи, бъбреци, периферни нерви, сърдечно-съдови проблеми...
Виж целия пост
# 486
Скрит текст:
6.3 е много висока КЗ.
Оптимална стойност е под 5.5.
Зоната, доколкото аз съм чела, е балансиран режим.
А при ИР и диабет тип 2 въглехидратите са отрова.
Затова не е ОК Зоната.
Даже бих казала до 5 е оптимално.
6,3 си е диабетна стойност.
  Да, гранична е, но това е най високата , по- често е около 5.8-6.00 , всички стойности са съгласувани с лекар  и  колежката НЕ е на лекарства.

Над 5.5 не е добре.
Това, че е съгласувано с лекар, нищо не значи.
Предната ЛЛ на майка ми твърдеше, че тя няма диабет, защото КЗ не била над 7.
Такива са повечето от старата школа, нищо ново не са научили.
Виж целия пост
# 487
Закуската не е задължителна.
Може само кафе, това поне е достъпно навсякъде. Ако пък хич не можеш без закуска - маслини и зеленчуци вършат работа. Ако има и яйца, още по-добре.
и аз така си мислех ама НЕ! Кафето на гладен стомах е вредно за инсулиновата резистентност. Като приемаш кафе (като цяло неща с кофеин) на гладен стомах се стимулира отделянето на кортизол. Кортизола вдига кръвната захар и се стимулира отделянето на инсулин. За хора с ИР е препоръчително, кафето да се пие само след хранене. Прясно мляко на гладен стомах също е противопоказно за ИР. Ако кафето е без кофеин на гладен стомах може. Аз попринцип пиех по 6-7 кафета на ден, сега съм ги намалил до 2 кофеинови и 1 безкофеиново сутрин.

многото кортизол води до дигане на захарта

иначе аз правя 2 хранения на ден, всяко от двете е с обилна доза салата. За основно или меса или кашкавали и други НВ неща. Като гилти плежър са ми яденето на висококакаов шоколад без захар (70+ процента какао и без захар). Даже почнах да си правя домашен. Напоследък изоставих твърдото кето и някой път може някоя ябълка да си позволя
Виж целия пост
# 488
В много редките случаи, когато съм закусвала - на разни тиймбилдинги, организирани екскурзии, винаги ям много след това. Не е за мен закуската.
Виж целия пост
# 489
И за мен не е, но пък няма как да сме еднакви всички. Майка ми пък винаги закусва сутрин, но не се чувства добре ако яде вечер, обикновено приключва в късния следобед и повече не се храни за деня. Вечер може да седне с нас ако сме се събрали, но не вечеря а просто седи за компания. Аз съм така сутрин, пред мен има само кафе и вода и останалото го побутвам към другите.
Аз се чудя на нея, тя се чуди на мен... и така Grinning Всеки си кара както му е добре. Та не виждам смисъл от удивителни и писане с главни букви какво може и какво не може, очевидно сме големи хора и можем да видим кое как ни се отразява. Поне след като си припомних какво е да се чувстваш нормално, после оклоненията от това се забелязват много лесно.
Виж целия пост
# 490
Аз също съм от незакусващите и много отдавна съм забелязала, че ако ям сутрин, после огладнявам много по-рано през деня.
Виж целия пост
# 491
Явно наистина всеки е различен. Мъжа ми (с диабет тип 2) откакто го познавам от 20+ години не закусва. Не е и дебел. Баща ми (лека му пръст) също имаше диабет тип 2, явно имам фамилна обремененост, и той беше слаб, даже корем нямаше, ядеше малко по принцип и то храна, която той си е отгледал, обичаше месни неща и десерт е ял само ако някой почерпи някакъв бонбон по повод.
Виж целия пост
# 492
Има изследвания за генетична обремененост и за автоимунен диабет. Особено второто е гарактерно за слаби хора - т.нар. LADA
Виж целия пост
# 493
Благодаря, ще прочета повече по въпроса, не бях чувала за това. Имам и роднина с тип 1 от същата роднинска линия.
Виж целия пост
# 494
Има изследвания за генетична обремененост и за автоимунен диабет. Особено второто е гарактерно за слаби хора - т.нар. LADA
Той поне лесно се установява, но и при него мисля че имаше възрастов интервал в който обикновено се проявява, а съм останала с впечатлението че съпругът е подминал и тази възраст. Може и аз да бъркам де.
То при вече наличен диабет не за генетична предразположеност ами направо автоимунен процес се търси с изследванията, мисля че конкретни антитела.
Но слаби хора с ИР има, както и с диабет тип 2, познавам такива. Всъщност дано да е тип 2, че той е обратим.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия