Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Великобритания - тема 94 Зимно -Пролетно Великденска

  • 24 531
  • 698
Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: https://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: https://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: https://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): https://www.bulgarianfood.co.uk

От януари 2021 граждани на ЕС (и други държави) вече нямат автоматично право да живеят и работят в Обединеното Кралство.


Всеки гражданин на ЕС с валиден документ за идентификация (лична карта или паспорт, паспортът е за предпочитане) може да посети ОК с цел туризъм и да пребивава до 6 месеца. Пребиваването с цел туризъм не ви дава право на работа. На границата в Англия може да ви поискат да им покажете, че сте закупили билет за връщане, за да докажете, че не планирате да останете и да работите нелегално.

За граждани на ЕС, които са извадили pre-settled или settled статут преди крайния срок за подаване, и не са надвишили времето му за отсъствие извън страната за дълги периоди, няма ограничения за пребиваване и търсене на работа.

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


От 2021 пребиваване в Англия с цел работа може да стане само посредством ползване на една от пътеките, описани в gov.uk, а именно:

Работна виза за квалифициран работник:
Skilled Worker visa
Health and Care Worker visa
Senior or Specialist Worker visa (Global Business Mobility)
Minister of Religion visa (T2)
International Sportsperson visa

Краткосрочна виза (сезонна работа) – обикновено с валидност 3/6 месеца; виза за инвеститори, таланти и бизнес иновации, други видове визи и изключения (обичайно валидни за хора с английско потекло, родени извън Англия, военослужещи и др.).

Веднъж, след като имате оферта за работа и сключен договор с работодател, това ви дава право на работа в Обединеното Кралство. След изтичане на визата имате право да я подновите (ако договорът ви е продължен), или да кандидатствате за нова работа и съответно с нов работодател-спонсор.
След 5 години живот и работа в ОК, имате право да подадете документи за постоянно пребиваване (indefinite leave to remain), което води до отпадане на нужда от визи, спонсорство и т.н.

Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че вече имате получена оферта/договор за работа, виза и живеете някъде поне временно)
Най-напред, проверете дали работодателят ви няма да ви съдейства за изваждане на NINo и отваряне на банкова сметка.


1) Имате оферта за работа с работодател и виза

2) NINo

3) банкова сметка

4) постоянна квартира, ако е нужна

5) личен лекар

6) училище за децата

7) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. 
Как да си направя банкова сметка?Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.Квартирата - location, location, location!Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата; някои стигат до 6х.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/
Как да се запиша при личен лекар?Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт:

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) или детегледачка (childminder) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 30 безплатни часа седмично, останалите се доплащат.
Някои градини/детегледачки приемат деца, посещаващи ги само за 30-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично.
За социално слаби семейства често 15 безплатни часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години (навършени към 31 август съответната година) децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група.
 Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council). Внимателно проследете датите, за да не изпуснете срока за кандидатстване – шансовете ви детето да бъде прието в желано училище драматично намаляват, ако кандидатствате след срока за подаване на документите.
Възможно е дете да бъде прието в училище по всяко време, но приемът след начало на учебната година (in-year admission) често разпределя децата там, където има останали свободни места, т.е. може да не е в училището, на което сте район или в което искате.


Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има репорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.


Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.

От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например.
До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж, трети – да чиракуват за професия чрез apprenticeship.Ofsted Reports - https://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - https://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

https://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): https://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Подновяване на Български документи за самоличност в Българско Посолство - Лондон


Считано от 17 февруари 2021г. българските граждани в чужбина могат да подават заявления за български лични документи без квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез сайта на Министерството на външните работи.

Моля да се запознаете със изискванията, на които трябва да отговарят гражданите  подаващи заявление за подновяване на лични документи  без наличие на електронен подпис, които са следните:

– Да са навършили 18 години и имат все още валидни български паспорт и/или лична карта, които са получили по лично подадено заявление до 59 месеца преди искането за подмяна, което гарантира, че гражданинът вече има снети необходимите биометрични данни, които се изискват за новия документ. Документът за самоличност, който ще се подменя следва да е в притежание на заявителя, като  не е загубен, откраднат, унищожен и т.н.  При снети биометрични данни за паспорт ( цифрова  снимка, пръстови отпечатъци и подпис) през последните 59 месеца може да подадете заявление както за нов паспорт, така  и за издаване на нова лична карта.

При снети биометрични данни  през последните 59 месеца само за издаване на лична карта ( събраните данни са само снимка и подпис)  може да подадете заявление за издаване  само за лична карта, но не може да подадете заявление за издаване на паспорт, тъй като не са Ви снети пръстови отпечатъци;

– Да нямат промяна на името, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или настъпили съществени и трайни изменения на образа на лицето;

 – Плащането се извършва с банкова карта, която има функционалност за плащане през интернет;

 –  при подаване на заявление без електронен подпис документът, който трябва да бъде подновен, не може да бъде с изтекъл срок на валидност, като към заявлението трябва да бъде прикачено копие на валидния български личен документ.

Обръщаме внимание, че предвид изискванията на чл. 160, ал.1 и ал.2 от Закона за движението по пътищата, тази нова възможност за подаване на заявления за български лични документи без използване на квалифициран електронен подпис не може да бъде използвана за издаване на дубликат на валидна шофьорска книжка.

При заявление за издаване на български личен документ което е подадено по електронен път, получаването на готовия документ е възможно само ЛИЧНО  в съответната консулска служба, посочена за получаване във онлайн формуляра, като връчването  се извършва само след като самоличността на получателя бъде установена еднозначно и документът, чиято подмяна се иска, бъде върнат. Не се допуска получаването на готовия документ за самоличност чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга по реда на чл.17, ал.7 от ЗБЛД или чрез упълномощено лице, тъй като трябва да се потвърди на място в съответната консулска служба, че подалият заявлението онлайн съответства на получателя на документа.

Системата е достъпна на адрес:

https://e-usluga_bds.mfa.bg

 както и от началната страница на МВнР:

https://www.mfa.bg/

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
Starch - Нишесте
 

to be continued.
Стари Теми
Скрит текст:
до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 74 Пролетна-Лятно Морска
Великобритания - тема 75 Лятно Морска Ваканционнa
Великобритания - тема 76 Есенно към Зимно Коледна
Великобритания - тема 77 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 78 Пролетно Лятна
Великобритания - тема 79 Есенно-Зимна Коледна
Великобритания - тема 80 Юбилейна; Предколедна; Коледна; СледКоледна
Великобритания - тема 81 Пролетно Коронована
Великобритания - тема 82 Лятна Малко Коронована
Великобритания - тема 83 Много Лятна Малко Коронована
Великобритания - тема [84] Зимно Коледна Много Коронована Локдаунска
Великобритания - тема [85] Коледна Много Много Коронована Локдаунска Новогодишна
Великобритания - тема [86] Зимно Пролетна Много Коронована Локдаунска
Великобритания - тема [87] Пролетно - Лятна Много Коронована Локдаунска
Великобритания - тема [88] Лятна Локдаунска Ковидна
Великобритания - тема {89} Лятно-Морска-Не локдаунска
Великобритания - тема {90} Коледно - Новогодишна Омриконска
Великобритания - тема {91} Пролетно - Пролетно Лятна Нековидна
Великобритания - тема {92} Лятно Морска Нековидна[url=https://ww …  Есенно ХелуинскаCredits to:

Бу - Автор на отделните секции

Merry - За идеята да включим информация за онлайн смяна на лични документи.
Виж целия пост
# 1
Хоп,  първа 😁
Ave, да добавим ли и този линк?
Онлайн заявление за издаване на документ за самоличност на български граждани
https://e-usluga_bds.mfa.bg/Application
Виж целия пост
# 2
Да се отбележа и аз Simple Smile
Ронка по последния ти пост Simple Smile подготвителните групи са в неделя, първата е в 8.30 наше време.
На мен първото което ми пратиха е абсолютно бебешко за София занимание, но да видим първо урока.

Допълвам си поста, ако някой има възможност и желание да отдели средства за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия https://www.redcross.org.uk/about-us/news-and-media/media-centre … earthquake-appeal
Виж целия пост
# 3
Аве, благодаря за новата тема!

Ужасно е това в Турция. 😔

Пролетта се усеща вече. Пилците от 5ч сутринта са се разкрякали. Розите се раззеленили, та се наложи мъжът да ги окастри, че им е рано още.
Виж целия пост
# 4
Трагедията в Турция и Сирия ме съсипа.
Болници, пътища, и летища съсипани от земетресението.
Студ и хора затрупани от руините....
Цели райони откъснати от света.
Благодаря за линк към червения кръст.

Още един линк за дарения (за Турция) https://www.justgiving.com/campaign/kahramanmarasearthquake/kahr … 884d25f5868159cf6

Дарения директно към Турция
Turkey's official Disaster and Emergency Management Presidency:
https://en.afad.gov.tr/earthquake-humanitarian-aid-campaign

Voluntary search, assist and resque organization:
https://www.akut.org.tr/en/donation
Виж целия пост
# 5
И аз да се запиша в новата темичка , само с хубави неща да я запълним
Виж целия пост
# 6
Ave, благодаря за темата 🌷.

И на мен ми е много мъчно за жертвите от земетресението, дано да спре да тресе и хората да получат помощ. Ужасно е.

И при нас е кучи студ и не усещам пролетта още, но тази пролет съм решила вече да градинарствам и само гледам разни растения и техники за засаждане. И тревата ще трябва да поръсим със семена, че много се разкаля на места.
Виж целия пост
# 7
Уфф нашата градина е гадост, кал и тук таме тревичка. От кучето нищо не се хваща както трябва. Сега на пролет решихме да вземем готова жива трева на ролки , поне да имаме малко зелено в двора. Моят парник оцеля зимата , и имам малко набучен чесън . По натам краставички и домати пак , че миналото лято ни харесеха много.
Виж целия пост
# 8
Ние творим по двора, и е разрито като след стадо прасета Laughing Но ако ни се получи дизайна ще е супер, и се надявам после да починем малко от ремонти и проекти Wink
Виж целия пост
# 9
И ние трябва да подновим тревата тази пролет, че мъжът ми много хитро се отърва от глухарчета посредством масов препарат за бурени, замина и тревата на кръгове Grinning
Предишната собственичка е наемала градинар, а ние не разбираме твърде много и за 6 години взе да си личи Grinning
Виж целия пост
# 10
Но ако ни се получи дизайна ще е супер, и се надявам после да починем малко от ремонти и проекти Wink
Ще се радвам да споделиш. Ние имаме огромна предна градина и никаква идея как да я аранжираме. В момента е една ливада с набучкани наслуки кокичета, спасени от предната къща Laughing
Виж целия пост
# 11
И аз да се запиша. Чакам да се постопли и след работа съм в градината, хем гимнастика, хем разкрасяване. Миналата година отрязаха едно високо дърво в дъното на градината, сега имам място да направя там бединг и да си засадя малините и къпините, че сега са в големи саксии. Ще купуваме и по-голям шед, дано априлската ваканция е топло.
Моят проект за градината от преди 15-тина години си стои в една папка и съм решила да го сложа в рамка, за сравнение с реализираното.
Виж целия пост
# 12
Ще се радвам да споделиш.
За момента мога единствено да споделя разкопания заден двор Laughing Но утре като е светло ще ти снимам плочите (slabs) дето ще слагаме, направо са страхотни Smirk
Виж целия пост
# 13
Дано не досаждам с тази тема отново, но току-що гледахме финала на The Traitors и няма да спя тази нощ от превъзбуда. Много ми хареса предаването
Виж целия пост
# 14
И нашия двор в много окаяно положение. Отпред имахме един храст, който си растеше много добре и разделяше нашата част от тая на комшията. Обаче той какво реши, оряза го и май му и сипа нещо, но започна да съхне, на места почерня о сега стои грозно на едни дупки.
Отзад, декинга още миналата година ни пропадна, счупиха се едни дъски. Карам моя мъж да ги оправи или да викне някой, той иска изцяло да го маха, защото е много изгнил. На място ще сложим трева. Незнам доколко ми допада това, ние си седим по декинга, защото там грее най-много и не е студено както на плочките. Трева има от северната страна и там си е все мокро.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия