Бременност по време на нова работа

  • 2 201
  • 23
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако съм пропуснала подобна на моята тема.
Имам нужда от съвет, тъй като съм бременна за първи път. Към днешна дата съм в 9-та гестационна седмица и днес се разбра, че започвам дистанционна работа след 1 месец. По-точно обучението ми започва тогава и то ще е в офис в друг град за около 1-2 седмици. След като пресметнах кога ще съм си минала изпитателния срок от 6 месеца, осъзнах, че се пада седмица преди термина ми. Надявам се да съм обяснила правилно и да сте ме разбрали.
Разбира се, предпочитам да имам работа и да имам доход през останалото време от бременността и да мога да си вземам майчинство. Нещо, което пропуснах да кажа, че съм безработна от около 7-8 месеца, като на последната ми работа ме осигуряваха много добре.
Знам, че бременната жена има право да си вземе болничен 45 дни преди датата на раждане. Въпросът ми е, при моята ситуация, това важи ли за мен? Ако да, какво става с подписването на постояния ми договор? Ще го подпиша ли изобщо? И ако взема болничен, дори и да е по-малко от 45 дни, имат право да ме уволнят на момента или греша?
Имам чувството, че най - правилно за моето бъдещо семейство е да работя докато мога, дори и да ми е страшно неприятно да лъжа. Но просто така се случи, и въпреки този "проблем", съм щастлива за бременността ми и се опитвам да бъда спокойна. Както и да е, ако някой по - опитен може да сподели мнение и/или съвет, ще бъда благодарна.Heart Exl

Също благодаря, че изчетохте този роман! SmileRelieved
Виж целия пост
# 1
Има тема "Майчинството счетоводно - 95" там има компетентни дами счетоводители, които ще могат с пълна точност да ви обяснят. Единственото, което мога да споделя от личен опит е, че всеки ден болничен в периода на срока на изпитание удължава срока на изпитание. Тоест 6-те месеца изпитателен срок са 6 реално отработени месеца. По време на пандемията имах неприятности с това - бях в продължителна карантина у болничен заради Ковид и реално договорът ми стана постоянен месец по-късно отколкото си мислех (заради месеца карантина +болничен).
Виж целия пост
# 2
Докато си в изпитателен срок, законът не те пази.
Виж целия пост
# 3
През изпитателния срок могат да те уволнят или съкратят без предизвестие.
Виж целия пост
# 4
Имате право на болничен й майчинство, но законът не ви пази, както са написали по-горе, като бременна. Ако работодателят е свестен, всичко е наред.
Виж целия пост
# 5
За да си спокойна, говори с работодателя още преди да започнеш. Така ще знае, че си бременна и ако това е проблем за него - изобщо няма да си губите взаимно времето и надеждите, а после да се разделяте с лоши емоции.
Виж целия пост
# 6
Като служител на ТД, макар и срочен имате всички права, да си излезете в 45 дневен или по-ранен болничен ако бременността не позволява да работите. НО поради изпитателния срок могат да ви освободят ако работодателя прецени. Бременността не пречи да ви направят договора постоянен, просто ще се върнете на работа след майчинството, но това пак е по преценка на работодателя. Във Ваша полза е към момента на излизане в 45 дневен болничен да сте на трудов договор дали в тази фирма или другаде. Иначе се лишавате от платено майчинство. Успех и лека бременност.
Виж целия пост
# 7
Страшно неприятно да лъжеш - че това не е нещо, което може да се скрие.
По-добре бъди откровена, защото ако ще се разделяте с работодателя, да имаш време да уредиш нещата при познати.
Виж целия пост
# 8
Благодаря на всички за съветите и помощта!
Виж целия пост
# 9
Аз лично не бих споделила на работодателя, че съм бременна, ако съм в изпитателен срок. Не вярвам, че се срещат често коректни работодатели и такива, които ще ми влязат в положение, а няма да си гледат собствения интерес.
Имам един въпрос в тази връзка - по какъв начин една бременна жена е закриляна от закона да не бъде съкратена? Необходимо ли е да се представят някакви документи или е достатъчно да уведомиш за това устно?
Виж целия пост
# 10
Крайно несериозно.
Жената ще е в напреднала бременност преди изпитателния срок да свърши. И кое няма да сподели тогава с работодателя?
И ако ѝ хрумне тази идея кой в случая ще бъде некоректен? И какво ще направи другата страна?
Виж целия пост
# 11
В старата ми фирма шефът разбра, че една от новите колежки е бременна в около 3ти месец. Друга колежка я видяла да повръща в тоалетната, тя си признала и с цялата си женска солидарност очевидката отишла и я издала на шефа. На другия ден той я уволни.
Общо взето повечето работодатели си гледат кяра и са на принципа, че не са благотворителни дружества. Ако няма да му вадиш пари е много вероятно да не те задържи.

Имаш два варианта:
1. Казваш сега и се надяваш да е изключително загрижен и великодушен човек. И рискуваш да те уволни и да се налага да търсиш друга работа, на която да си в още по-кофти положение понеже вече ще си в още по-напреднала бременност. Да останеш без майчинство дори.
2. Ако се чувстваш добре и си изцяло онлайн и няма шанс да разберат за бременността ти - стискаш до край и не излизаш в болничен до края на изпитателния срок (или до раждането, което настъпи първо)

В заключение ще кажа - Нищо лично всичко е бизнес.

Сама прецени как е най-добре да постъпиш в дадената ситуация. Не се подтиквай от мисли дали е морално или не спрямо работодателя ти, а дали ти би се справила да опазиш бременността си в тайна до края на изпитателния срок.

Успех!
Виж целия пост
# 12
Ако човек повръща в тоалетната, защо някой идва да го пита какво му е? Нямам думи, какви са тия индивиди, че да ходи и на шефа да обяснява как Пенка повръща…
Виж целия пост
# 13
Че то в такава фирма, където те докладват за едно повръщане (ами ако си препил предната вечер или си ял развалена кренвиршка, например?) и те уволняват след това, по-добре човек да не работи.
Виж целия пост
# 14
Това ми напомня на онези, които провеждали интервютата си е кафене и гледали какво ще пият момите - една женичка имала неблагоразумието да пие какао вместо кафе и те решили, че е бременна и не я назначили.
Аз съм с инсулинова резистенстност и по принцип съм слаба, нямам бюст, но имам огромен корем - като бременна в 7ми месец. Съвсем сериозно. И съм сигурна, че са си го мислили и не са ме назначавали поради това.
Тъпанари има много и всякакви.
Но пък моята кума я назначиха бременна в 8-9ти месец (90те години на миналия век) и тя 20 години работи при тях. Даде им десетки отличия, награди.
Та има и обратната страна. На мое предишно място назначиха бременна жена само, за да си изкара майчинството спокойно.
Аз не бих освободила бременна жена.
Но!
Ако разбера, че умишлено е крила бременността си ще го направя!
Не понасям да ме лъжат!
Особено в конкретния казус, когато изпитателния срок приключва в напреднала бременност. Как точно ще се скрие?
Аз бих поговорила с работодателя, дори смутеното откровение и желание за работа може да ти спечели много повече и да те оставят на работа, отколкото, ако те освободят в крайна бременност. Тогава дори няма да можеш да отреагираш, докато сега би имала възможност да си намериш нова работа, да си работиш и да си взимаш майчинство.
Повярвай ми, дори и по някаква невероятна случайност да скриеш бременността си и да я обявиш, когато излезеш в болничен преди раждането толкова ще са ядосани, че после веднага ще те прекратят, а после намиране на работа с малко дете е... да кажем мисия невъзможна.Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия