Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хипертрихоза (окосмяване) и пигментация след ваксина

  • 444
  • 3
Здравейте! Това е бедрото на детето ми на 1г 5м. От ноември 2022г започна да чеше мястото, а от декември стига до кръв. Чеше и двете крачета, но лявото доста повече. От януари забелязвам и окосмяването, тогава сложихме и ваксината за морбили (не знам дали има общо).

Ваксините, които са поставяни, са синфлорикс и шествалентната ваксина. И при двете се получаваше подуване, зачервяване и затопляне на мястото. Все още се усещат и леки бучки в крачето.
Ваксините са поставяни с около 2 месеца закъснение от имунизационния календар, т.е. при започване на сърбежа е била миналата около половин година. Към момента мястото е и една идея по-сухо.

Вече посетихме дерматолог във Варна. Ясно е, че е от ваксина. Според лекаря е необходима хидратация и сърбежът се е появил в следствие на студеното време и раздразвате на кожата, а окосмяването било нормално при бебетата - косми се появявали и опадвали. И за двете не беше сигурна според мен.

Към момента повече ме притеснява окосмяването. Имали ли сте подобна реакция?  Ще се радвам на препоръки и мнения.

Edit: От прочетеното в интернет разбирам, че и други деца са имали тази реакция (хипертрихоза и пигментация) от шествалентната ваксина, не само в България.
Виж целия пост
# 1
Здравейте
в световната медицинска литература има  описани единични случаи с хипертрихоза след ваксина. Механизмът на явлението не е познат. Няма установени други усложнения.
След като отмине едемния процес, виден на Вашата снимка, изчакайте няколко месеца и отново се обърнете към дерматолог. Възможно е приложението на лазер. Пишете ми, моля, как си развиват нещата. След време може да ми пратите още снимки на мястото.
Виж целия пост
# 2
Че е нещо нормално това окосмяване от снимката да ги говори на някой друг дерматологът. Наистина, споделете как са се развили нещата после.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за информацията и загрижеността доктор Оги!

Прочетох и отзиви на други майки в България, чиито деца имат такава реакция. Споделят, че продължава до 5-6-7-годишна възраст дори. Надявам се при моето дете да отшуми по-бързо, а в петък сме при друг дерматолог по препоръка на ЛЛ. Той също ни каза, че случаят не е за ендокринолог, защото е локално.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия