Замисляли ли сте се някога, че типичните великденски ястия говорят много за това как празнуват хората по света? Съставките, които се използват, технологията на приготвянето, как се сервират, кога и как се консумират… – това е много повече от просто някаква си там рецепта. Великденската трапеза включва в себе си символиката и традициите на най-различни култури.

Впуснете се в нашето малко кулинарно пътешествие и открийте историите и обичаите зад всяко от тези великденски изкушения.

Журек/Żurek (Полша)
На Велика събота семействата отиват на църква и носят храната, която ще бъде благословена и консумирана на следващия ден. Сред тях са съставките на журек – супа на базата на ръжено брашно, колбаси, моркови, босилек и други подправки. Сервира се с варени яйца, много често не в купа или чиния, а в издълбан хляб. Въпреки че супата може да има малко кисел вкус, тя е много ценена и смятана за една от най-типичните великденски храни в Полша.


Великденско агнешко бутче/Le gigot d'agneau (Франция)
За разлика от много страни, в които на Великден предпочитат да поднесат на трапезата риба, френското празнично меню се основава на червеното месо и най-вече на агнешкото. Това се дължи на християнската религия, защото агнето символизира Исус Христос, който пожертва собствения си живот, за да спаси света. На Великден е обичайно да се приготвя агнешки бут, изпечен и поднесен с боб и картофи.


Ястия от треска/Bacalhau (Бразилия)
В Бразилия на Великден обичайно да се ядат деликатеси от треска – обичай, въведен в страната от португалците. Една от най-често срещаните рецепти е бакалоада (bacalhoada), където рибата се приготвя със зеленчуци. Освен това много семейства се вдъхновяват от традиционните португалски рецепти, за да разнообразят менюто си за великденски обяд.


Печена шунка/Roasted Ham (САЩ)
Американският Великден е много различен от този, който празнуват в другите страни. Основното хранене не е обяд, а неделна вечеря. И типичната храна не е треска, а печена шунка със сладък вкус. За да се постигне този ефект, е необходимо след изпичане месото да се глазира с кафява захар или мед, а понякога се покрива с резенчета ананас или други плодове.


Пица „Киена“/Pizza Chiena (Италия)
Пица „Киена“ е типична великденска храна от Неапол, регион в Южна Италия. Според традицията се приготвя на Разпети петък и се консумира на Велика събота. Въпреки името, външният вид и вкусът се различават от традиционната пица и наподобяват солена баница. Тестото се замесва със свинска мас, а пълнежът е различен и може да съдържа сушени меса, сирена и яйца.


Паска/Pasca (Румъния)
Една от най-популярните великденски храни в Румъния – паска, има езически корени. Представлява сладък хляб, приготвен със сирене и стафиди, с кръгла форма, златист цвят, символизиращ слънцето, което, от своя страна, символизира живота. На Велика събота румънците го приготвят в дома си, за да го осветят на Великденската литургия. Вярват, че ако човек спазва тази традиция, цялата година ще му е успешна.


Капиротада/Capirotada (Мексико)
Това е типична великденска храна, която започва да се консумира още през Великите пости. Представлява хлебен пудинг с плодове, чиято рецепта варира в зависимост от региона. Но някои съставки са задължителни – хляб, стафиди, карамфил и канела, защото този десерт символизира разпъването на Исус Христос: хлябът е тялото, а канелените пръчици – кръста.


Сувлаки/Σουβλάκι (Кипър)
Какво ще кажете за обедно барбекю на Великден? Сувлаки са шишчета с агнешко месо, с които кипърците празнуват на Великден. Както в други култури с европейско влияние, яденето на този вид месо в Кипър е начин за почитане на жертвата на Исус Христос.


Чакапули/ Chakapuli (Грузия)
Чакапули е типично грузинско великденско ястие и представлява агнешка яхния на основата на бяло вино, листа от естрагон, ткемали (зелени сливи), див лук и зелени чушки. Сервира се горещо и придружено с хляб. Въпреки че може да се консумира през цялата година, най-популярно е през пролетта, когато сливите още не са узрели.


Британски агнешки бут (Англия)
Великденският обяд е стара традиция във Великобритания и основното ястие обикновено включва вкусно агнешко бутче, подправено с чесън и розмарин. Често се сервира със сос грейви, както и с пресен ментов сос.


Великденска шунка в хлебно тесто/Osterschinken (Австрия)
Това австрийско традиционно ястие се състои от шунка, обвита в тесто за хляб и с яйце в средата. Американската традиция за ядене на шунка на Великден всъщност идва от Германия, където е била позната още през VI век. Днес австрийците и немците предпочитат да приготвят шунката си с допълнителен слой въглехидрати.


Тарта паскуалина/Tarta pascualina (Аржентина)
Pascua е Великден на испански, а тарта паскуалина означава „Великденска торта“. Представлява пикантно ястие, пълно със спанак, артишок, магданоз, рикота и цели варени яйца. То има италиански произход, но в Аржентина се превръща във великденска традиция. Яйцата, използвани за направата му, символизират възкресението на Христос, а 33-те слоя на тестото – годините от живота на Спасителя.


Фанеска/Fanesca (Еквадор)
Фанеска не е просто супа, а е традиционното наследство на Еквадор. Съставките ѝ идват от всички региони на страната и поради тази причина ястието представя разнообразието от храни и единството на еквадорския народ. В рецептата има риба, мляко, сирене, боб, пшенично брашно, чесън и 12 вида зърна, които символизират 12-те апостоли.


Мамми/Mämmi  (Финландия)
Една от типичните великденски храни във Финландия представлява десерт на базата на ръжено брашно, малц, меласа, вода, сол и портокалова кора. Иска се време за приготвянето му и може да отнеме 3 до 4 дни. Заетите хора го купуват готов от супермаркетите. Сервира се със сметана на Разпети петък, денят, в който трябва да се избягва домакинската работа и да се ядят прости, студени ястия.Виж целия пост