Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Преместване от София в Стара Загора

  • 5 050
  • 84
Здравейте, обмисляме преместване от София в Стара Загора. Причините са по-достъпните цени на недвижимите имоти, както и евентуално по-спокойна среда за гледане на дете (когато се появи). Моля за мнения от тези, които са направили тази стъпка Simple Smile)) Как стои въпросът с намиране на работа? Аз досега винаги съм намирала чрез сайтове за предлагане на работа, а за Стара Загора има 1-2 подходящи обяви на няколко месеца 
Виж целия пост
# 1
Ако нямате странични доходи, на които да разчитате, намирането на работа е първото нещо, за което трябва да помислите.
Не знам как сте решили да се местите без да сте проучили в подробности работата. Хубав град е СтЗ, но цените на жилищата отнесени към заплатите- ами доста скъпичко идва пак.

Има предприятия и фирми там, но заплатите са ниски. Не знам тук на какви сте, но ако не сте на особено големи, е възможно и там да намерите нещо подобно. Големи корпорации там няма. Няма и тлъсти заплати, които в София са рядкост, но все пак ги има.
В зависимост от квалификациите ви, намерете си дистанционна работа със софийска заплата и тогава се премстете в СтЗ.
Виж целия пост
# 2
Големи корпорации там няма.

Стара Загора си има една Мини Марица-изток, нищо работа. Нюню.
Градът има добри училища, по-спокоен е. Аз лично не го харесвам, но като град е приличен.
Виж целия пост
# 3
Вижте обявите на Арсенал. Казанлък не е далеч.
Виж целия пост
# 4
Големи корпорации там няма.

Стара Загора си има една Мини Марица-изток, нищо работа. Нюню.
Градът има добри училища, по-спокоен е. Аз лично не го харесвам, но като град е приличен.

То в ТЕЦовете там ей така се почва, кандидатстваш и утре почваш. Освен, ако не си технически насочен, инженер, почти нямаш шанс, там по наследство се предават постовете. Или с дебели връзки.
Виж целия пост
# 5
Ми то зависи каква работа търсиш? Тука веднага заводи някви.. ми авторката може да е учителка, лекар, преводач, и още хиляди професии, та.... Каква ти е професията, каква работа ще си търсиш? Първо от там почни.
И защо точно този град сте избрали? От там ли сте? Имате ли роднини там?
Виж целия пост
# 6
Напоследък чувам, че все повече млади семейства се връщат от София в Ст. Загора.
Но има две важни подробности. Първо, поне единият от двойката е роден тук и родителите му живеят тук. Второ, всички те са ИТ специалисти и работят дистанционно. Т.е. ще плащат старозагорски наеми или ипотеки със софийски заплати. Колкото и да са високи цените на жилищата и наемите, все още са по-ниски от тези в София.
Виж целия пост
# 7
Жени заплати - от минимална до 1100, средна 850. Мъже малко повече, говоря за масовия случай. Лятото бягат към морето, та не е голямата работа.
Евтини апартаменти, останалото си е на софийски цени, включая и заведенията.
Града е много красив и чист, има си погледнато всичко, но….
Виж целия пост
# 8
Не трябва ли работа, заплата да е движещата сила за промяна? Поне при нас, това беше преди години.  Бонус и още по-привлекателно, че ми е роден град и ще сме сред близки.
Заплати, работа относително е.
Както се казва " Има нужда от високообразовани специалисти с минимални изисквания за заплата ако може да са отдадени и да работят извънредно".
Виж целия пост
# 9
Винаги съм казвал, като ще мигрираш някъде, мисли какво ще е по-доброто на новото място, а не какво ще е лошото на мястото, от където "бягаш".

Така описан, казусът ми изглежда като "бягство" от високите цени на имотите в София. Ами няма как да има положителен резултат, при така поставени параметри.
Гледа се на новото място кое ще е по-добре.
Т.е., както се каза, работа и заплата на новото място.
Иначе, и аз искам в Монако.
Виж целия пост
# 10
Стара Загора за мен е хубав град, спокоен и добре уреден ( изключае сега ). Добри гимназии, паркове, в центъра на България( всяка дестинация е близо). Но работа и заплата ако нямаш..
Виж целия пост
# 11
Харесвам Стара Загора, но за да се мести човек там (или където и да е другаде), трябва всичко да си е осигурил предварително.
Виж целия пост
# 12
Красив град с прекрасен климат, има паркове, има исторически забележителности, операта също прави хубави постановки, особено лятото на античната сцена.
Лошото. Местната управа успя да му разкатае мамата с последните ремонти. Изглежда като сцена на военни действия. В такива мащаби са разкопките, че не знам в близките две години дали ще успеят да ги оправят.
За съжаление голяма част от качествените хора заминаха за чужбина или София.
Има миграция откъм други райони към града. Не обичам да слагам хора под общ знаменател, но живеещите в някои райони са с по-особен манталитет и го предават и на градската среда като се преместят. (Ако ви радват типажи "Пацо от Биг Брадър" ще можете да се насладите на такива. Simple Smile
Голяма е заблудата, която създава официалната статистика, с челните места по високите доходи в провинцията. Престижното място в класацията се дължи на комплекса "Марица изток" и донякъде "Арсенал". На първото място се постъпва с много яки протекции или чрез още един-два неособено удобни за споменаване начина.
Като цяло пазарът на труда в града е много зле. Има негласен картел между местния бизнес и заплащането е жалко. Ако не можете да работите дистанционно или нямате някоя супер дефицитна професия, не разчитайте да намерите препитание тук.
Периодично изилизат учителски места, но за преподаватели по строго определени предмети. За останалите понякога се борят десетки кандидати за едно място, защото това е една от най-добре платените масови професии.
Ако сте свикнали на живота в София, ще останете изненадани колко повече неща, свързани с живота ви, зависят от местни феодали. Дори и бизнес да решите да правите или да развивате свободна професия. То затова и някои архитекти вече не работят града.
Цените на имотите и тук се вдигнаха много. Е, не гонят софийските, но в сравнение с масово предлаганите заплати...

Въпреки всичко, ако решите проблемът с доходите, градът е едно мното приятно място за живеене. Може да се случи градината и училището да са ви на няколкостотин метра от дома и да ходите пеш до офиса за 15-20 минути. Като имате предвид, че много малко са истински зимните дни, такива разходки можете да ги практикувате почти целогодишно.
А пък ако ви домъчнее за София - стига се по-бързо от един краен столичен квартал до друг Simple Smile

Ако можем с нещо да помогнем в разузнаването на обстановката или адаптацията, насреща сме.

Добавка: Още една оптимистична нотка да добавя. Около мене има една групичка от 10-20 млади хора на възраст в диапазона 20-30 години. Почти всички засега остават в града, но някои работят дистанционно, други имат търсени професии, трети поемат развит бизнес от родителите.
Все пак критичната маса хора прави средата. Ако и вие се заселите тук, ще е още една стъпка към облагородяване на средата.
Виж целия пост
# 13
Скрит текст:
Големи корпорации там няма.

Стара Загора си има една Мини Марица-изток, нищо работа. Нюню.
Градът има добри училища, по-спокоен е. Аз лично не го харесвам, но като град е приличен.

То в ТЕЦовете там ей така се почва, кандидатстваш и утре почваш. Освен, ако не си технически насочен, инженер, почти нямаш шанс, там по наследство се предават постовете. Или с дебели връзки.

Удебеленото не е вярно. Имам далечен братовчед, както и няколко познати, които са започнали в Теца или са пратени на работа там. В тези ТЕЦове работят и чужденци, включително от Англия, Бразилия и Гана (познавам).

Стара Загора е много красив град, с прекрасен климат и приличен културен живот. Доста мои познати се върнаха да живеят там, но без деца и вече пенсионери. Далечна леля наскоро си отиде с мъжа си, французин и са много доволни, но с френските пенсии.

Единственото, което би ми липсвало в Стара Загора би било по-космополитния живот и чуждоезичните културни центрове.

Иска ми се някога пак да отида в Стара Загора. Не съм ходила от поне 35 години. Скоро ще замирише на липи. Имам много хубави спомени от този град и от Аязмото.

Ако намерите работа със софийски заплати (има и в Стара Загора), заминавайте! Винаги може да се върнете в София ако не ви хареса
Виж целия пост
# 14
От Пловдив до Бургас включително заплатите са едни и същи за жена от минималната до 1100, за мъж ако е кадърен до 1300лв...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия