242 ентусиаст(к)и берат левурда и коприва- НЕМСКАТА тема

  • 26 061
  • 731
# 30
Веч, самардълата много я тачим вкъщи. Свекървата всяка година прави и си носим.

Данъчната декларация я пратих миналата седмица. Като никоя година бях готова рано, рано.
Виж целия пост
# 31
Майсторките на козунак приемат ли поръчка?
Виж целия пост
# 32
Левурда и момина сълза няма как да се объркат. Приличат си, но растат по различно време. В момента листата на момината сълза едва са се подали на 1см от земята. Докато се разлисти, сезона на левурдата отдавна е отминал.

Самардала се опитвам от години да завъдя, без особен успех засега. Първата я взех за красота, алиум булгарикум Grinning Даже не знаех, че е същото растение от което се прави подправката. Или не им намирам правилното място в градината, или нещо ги отмъква, за втори сезон не оцеляват.
Виж целия пост
# 33
Веч, самардълата много я тачим вкъщи. Свекървата всяка година прави и си носим.
Това нещо като шарена сол ли е?
Моят баща правеше много хубава леко люта шарена сол със сминдух и чубрица и ние също си взимахме насам. Сега няма кой да ни прави. Купувам Bohnenkräut и го смилам в кафемелачка. Така замествам чубрицата.
Зелении от гори и полянки не бера, защото не ги познавам.
На мен ми липсва лапад. Обичам постни сърми с него. Търсила съм на пазара, но нямат.
Виж целия пост
# 34
Самардалата е една остра трева, която се начуква със сол и се оставя да изсъхне. Има специфичен мирис и вкус. Много си подхожда с краставица например.
Виж целия пост
# 35
НЕ помня точно вече мони.
Аз тази година брах само веднъж див чесън.
дени весело на всички ви в Берлин!
Виж целия пост
# 36
Ени, при мен лападът се самозасява из саксиите. Колкото за едни сърми можеш да си отгледаш и на тераса, ако ти се занимава. Ако искаш, мога да ти пратя семена.
Иначе немците готвят дивия му събрат melde, бил супер здравословен. Но съм виждала из нета и снимки на лапад, не е съвсем непознат тук.
Виж целия пост
# 37
Мама Ени, ние сме правили сарми с Mahngold. Също стават много вкусни.

Самардалата има специфичен вкус. Ползваме я вместо шарена сол, но е доста по-различна на вкус.
Виж целия пост
# 38
Те имат едно frankfurter grüne soße и разновифности. Но не съм виждала да събират.
Виж целия пост
# 39
За самардала само съм чувала, но не знам как изглежда. Сега гугълнах, непозната ми е.
Лапад много обичам по това време на годината. Готвя го с ориз и маслини, запечен във фурната. Много съм се оглеждала по поляните за него, но до сега не открих.
Ох, последен работен ден и отпрашваме за Берлин, нямам търпение!
Виж целия пост
# 40
Пипи и на вас хубави раходки!
Виж целия пост
# 41
Самардалата я знам
пак само от темата тук.Grinning
Нито съм я виждала, нито съм я пробвала.

Лапад не съм яла от памтивека.
Може сега по пролетно време да хапнем от него, докато сме в България.

Много мераклийки за Берлин тези дни!
Хубаво изкарване!
Виж целия пост
# 42
В Берлин растял някакъв Wunderlauch. Искам коренче. Grinning
Виж целия пост
# 43
Синьо, освен да пратиш екскурзиантките да берат по поляните около Берлин, не виждам друг начин засега. Smile
Виж целия пост
# 44
В Берлин растял някакъв Wunderlauch. Искам коренче. Grinning
Синьо, освен да пратиш екскурзиантките да берат по поляните около Берлин, не виждам друг начин засега. Smile

Ако Pipi се навие. Тя е първа там.
Никакъв шанс при мен. Ако вместя и екскурзия до покрайнините с езерцата, сeмейството ще се откаже от мен. Най-много тревичка от Олимпийския стадион или  градините на Сансуси. Ама тогава сигурно, ще ме дават по телевизията като първа хулиганка и пак лошо име за България.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия