Как се доказва "хранителна непоносимост" ?

  • 1 650
  • 28
Здравейте! Писала съм из други теми за проблема си, но така и не получих отговор. За това пиша отделна, с надеждата, че ще я види някой, който е запознат по въпроса.
Първо - търся причината за внезапно възникнал хормонален проблем преди три години - липсващ или оскъден цикъл. След абсолютно всякакви изследвания заключението е просто "някакъв стрес"... Но това не ми решава проблема, никакъв по-различен стрес не съм имала преди възникването му.
Имах обаче проблеми с червата - общо-взето симптоми на "синдром на раздразненото дебело черво". Това ми е и диагнозата. Така се мъчих няколко години, защото абсолютно нищо не водеше до облекчаване на симптомите. Докато съвсем случайно не реших да пробвам безглутенова диета, нещо, което винаги ми е било странно и никога не бях допускала, че нещо такова може да има общо с моя проблем. Е, какво ли не включвах и изключвах, за да проверя дали не е нещо друго - например подсладители, млечни, малко фибри и т. н. Ами не. Пробвах и само варено жито или пшенично мюсли да ям, за да изключа фактора да е от друго - ами същото. А от безглутенови - независимо какви - няма въпросните симптоми.
Но за хормоналния проблем всичко се върти около това "някакъв стрес" за организма, което включва и изключване на група продукти. За лекарите ако човек няма доказан проблем, това е поредния ограничителен "режим" и т. н. ОК, но аз имам симптоми, не си го решавам заради "модата".
Изследванията, които правих обаче, не доказват такъв проблем. И най-важното според лекарите: нямам малабсорбция и червата ми нямат увреждания. Ето изследванията:


Правих и за "непоносимости" - не се признавало изобщо.
Но трябва някак да реша проблема, трябва да има все някакво изследване, което да обяснява симптомите.
Писах си със запознати по въпроса (във фейсбук), също и "познати на познати" медицински лица - нямало други изследвания, това били. И аз много четох по въпроса и търсих всякаква информация. Знаех, че трябва да ям тестени и т. н. няколко седмици преди изследването на антителата. И сега не знам от къде да започна, за гастроентеролозите нямам проблем и няма да се занимават повече. Но животът ми не е нормален заради тежките симптоми на СРДЧ.
Какво изследване да направя, трябва ми само, за да докажа че проблем има и не е "на нервна почва" и пр. Има ли все пак някакво друго, при положение, че тези са отрицателни...
Виж целия пост
# 1
След като знаете, че яденето на глутенови продукти ви дразни - просто не ги яжте.
Аз също имам проблем с глутенови продукти като солети - от тях имам проблем с червата и болка, в продължение на година търсих каква е причината. Проблема започна след 2 годишно неядене на глутен - явно спрях да произвеждам ензима разграждащ глутена.

Сега какви са изследванията:
Пълен панел непоносимости - нямам идея кой не ги признава но тук ги признават лекари и налагат диети спрямо тях.
Пълен пакет алергии - различно е от непоносимостите.
Изследване на фецес - така разбираш какво аджеба става в червата ти.
Histamin и ДАО и Зонолин в изпражнения и кръв
Чревна екология
Изследване за окултно кървене

Калпротектин
Паразити, клостридиум, губи, патогенни бактерии и всичко което може да се изследва във фецес.

Пият се Бутарен, Л-глутамин, Дуспаталин, пробиотици, колаген за възстановяване на червата.

Относно хормоналния проблем, а и за този в групата на Рей Пит могат да те насочат за базови изследвания.
Виж целия пост
# 2
the Дорис, безкрайно благодаря за отговора!!! HeartHeartHeart
При мен проблема възникна без никаква причина. Дълго време го мислех просто за лениви черва. Прогресираше бавно, а аз ползвах лаксативи и мислех, че е привикване към тях. "Отказах" ги. Проблемът си остана обаче и бавно си се задълбочаваше, с нови и нови симптоми, а аз нямах представа на какво се дължат. Знаех, че хляба ми действа запичащо (той нали по принцип си е такава храна), оттам подуване, но постепенно подуването стана огромно, уж "запек", а имах кашави изхождания, недоизхождане, болки и в един момент перманентно подуване. Така карах около две години... Веднъж случайно бях взела безглутенов хляб, просто от любопитство, беше много намален, през ум не ми е минавало, че ще имам облекчение от това, че съм заменила с нещо другия. И от тогава взех да пробвам в тази насока.
При теб само от солети ли е? Ако е така, може да е от хидрогенираните мазнини, консерванти и пр... Аз пробвах и само жито и пшенични ядки (както казах), за да изключа други съставки.
Ето изследването ми за непоносимости:
Скрит текст:

Така ми казват - било "ала-бала", на почти всеки (здрав човек) ще излезе че има... И наистина аз нямам проблем с повечето, които излизат положителни. Фъстъци например, ако са сурови, аз съм си ги пекла (т.е. не са с брашно както се продават готовите) - нямам проблем. Този чесън не знам защо е излязъл така, консумиран много рядко, някога в някой сос или ядене добавен и това е. Преди изследването май изобщо не съм...
"Пълен пакет алергии" кои точно изследвания и не са ли и симптомите различни там? И какви алергии и каква е връзката им с червата, знаеш ли нещо повече? На почти 30год за първи път ми се появиха симптоми на поленова алергия, все по едно и също време на годината се повтаря, на закрито минава, по това съдя че е такова. Чревните проблеми не се влияят от това, еднакви са целогодишно. Но попаднах на информация, че когато се активирала имунната система, изследванията за антитела по принцип можело да са с различни резултати. Нещо такова... За това се чудя да повторя ли тези, примерно май месец, като почнат да косят тревата, тогава е най-силно изразено, но не знам имат ли изобщо връзка двата проблема и дали тези чревните могат да излязат положителни. В Рамус са правени, не знам да не е пък от лабораторията, но само там ги правят... Много специфично изследване, но доколкото разбирам само то се признава. Но пак трябва поне три седмици да ям всеки ден тестени, което е някакво мъчение. Иначе карам с "почивки". Но не го спирам за постоянно и веднъж завинаги, защото "съм компрометирала хормоналния проблем"...

Изследване за окултно кървене съм правила и е отрицателно.
Останалите изброени не съм, защото не знам по кое от тях може да се постави диагноза и за кое ще ми вадят от десет кладенеца вода как може да е от всичко и реално да не насочва към конкретен проблем.
Например с тези пробиотици. Ами то няма вече такъв, който да не съм пила. Е, нямам ефект от тях. Нито от кисели млека, комбучи, зелев сок, фибри и т. н. и т. н.
Къде е това "тук", където се признава изследването за непоносимости? Също и е важно да уточня, че на мен ми трябва единствено с цел да се свърже с хормоналния проблем. Не за диета. Точно това повтарят лекарите, че се правели с цел "чудодейни диети", режими, обясняване на всякакви проблеми с тях и т. н. Трябвало да има конкретен проблем. При мен нямало нито целиакия, нито алергия, нито малабсорбция и заболяване. И не трябвало да променям нищо, защото това обърквало хормоните. И единствения начин е да докажа, че има проблем. Това търся...
Виж целия пост
# 3
Яж повече месо и по-малко въглехидрати и няма да се подуваш. Ще се наяждаш с по-малко количество,  защото протеинът засища повече. Няма да имаш нужда от голямо количество въглехидрати, които задържат вода и издуват.
Защо си мисля,  че не консумираш месо,  яйца,  риба и проблемът с цикъла идва от това?  Всички хормони,  включително половите,  се изграждат от протеини и мазнини,  а не от въглехидрати. Няма незаменими въглехидрати,  има есенциални (незамени) мастни киселини,  които идват от месо,  яйца, риба.
За инсулинова резистентност правила ли си изследване?
Виж целия пост
# 4
Виж сама няма как да си намериш проблема и да се излекуваш.
Горещо препоръчвам да си запишеш час в Детоксцентър. И там лекар да те води.
Алергиите имат значение за състоянието на червата. Който ти казва да не гледаш такъв панел с толкова много непоносимости е странен лекар. Не е вярно, че на всеки излизат. Виждала съм десетки панели с непоносимости - ами при сложните случаи са толкова много.

За мен имаш възпаление в червата. Трябва ти диета без глутен и мляко и без захар и после ще надграждаш, но наистина е добре някой да те води, които е учил за това. Намери лекар! Ние ходим при Ваканска, но има и други.

Успех!
Виж целия пост
# 5
lu_lu, благодаря, точно това което сте написала, го научих още (около година) преди изчезването на цикъла. За съжаление точно това съвпадение накара лекарите да подозират, че проблема се дължи на диети, ограничения и не знам си какво. Не намират причина и автоматично набеждават начит на живот, стрес и тем подобни. И отказват да търсят повече като няма нищо никъде по изследванията. И така просто нямам друг изход, освен сама да търся истинския проблем... И аз не съм си представяла, че ще ми се наложи такова нещо, но проблема си стои непроменен иначе, връщането на нормалния цикъл така и не се случи.
Правих обременяването с глюкоза, гранично е, казаха или съвсем начална фаза на инсулинова резистентност, но можело и от стрес да е и даже и нищо такова да няма, изобщо и там "от десет кладенеца" как само съм си търсела проблеми... А единственото, което искам, е да се посочи точната причина за внезапния дисбаланс на половите хормони, нищо друго.

the Дорис, няколко лекаря казаха това - конкретно за изследването за непоносимости. Другото се признава, но антителата били малко. За това или трябва да повторя него, или да проверя друго... Всичко опира до това да се променят препоръките на гинеколозите и насоката им на търсене на проблема. Защото за сега всичките ми чревни оплаквания се водят "на нервна почва", внушения и пр., което аз знам, че не е така. В тези центрове поставят ли диагнози? Които се признават и могат да служат за пред АГ?
Виж целия пост
# 6
Пълен пакет за алергии ти препоръчвам Алекс 2 в Геника. Пакет за непоносимости също пълен пускахме в Бодимед. Моето човече е малко, ама има и алергии, и непоносимости. Дорис много добре те е насочила към фецес диагностиката в Детокс центъра. Нея не сме я правили все още, че не сме от София, но я обмислям. Вече, в зависимост от резултатите, е добре да се консултираш с читав гастроентеролог и имунолог.
Виж целия пост
# 7
Благодаря, Ирен, аз също съм далеч от София, а изследванията са много различни видове. Този пакет за непоносимости същото нещо, което съм правила в Кандиларов ли е (от снимката, която съм постнала в скрит текст)? Четох, че се гледа относителния дял на положителните от общия брой, четох за пропускливи черва много, но просто при мен нещата трябва да се свържат с хормоналния проблем.
Сега се чудя първо на какъв да ходя - дали първо на гастроентеролог и след това гинеколог. В Кандиларов ми казаха алерголог (имунолог същото ли е?). В крайна сметка ми трябва някакво "официално" обяснение на симптомите (затова диетолози и т. н. засега отпадат), защото от това зависи как ще подходят към хормоналния проблем.
Скрит текст:
Това дали е достоверо, съмнявам се, но се пишат и такива неща:
moeto-zdrave.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/test … elna-neponosimost
Виж целия пост
# 8
Българският хляб по начало е беден на глутен. Но! В последните години е все по-заразен с разни видове плесени, защото зърното, от което се прави не се суши и мухлясва. След това го блъскат и с безброй агенти против плесен, за избелване и тн и хора с алергии и автоимунни заболявания не се чувстват добре като ядат хляб по тази причина. Имам същия проблем и просто като ми се яде хляб си купувам чуждестранно брашно и си правя в машината заа хляб.
Виж целия пост
# 9
Но като съм карала само на царевични/оризови, го няма този "ефект". Със сигурност и при царевицата го има неправилното съхранение и т. н. И при ядките може да го има. От сурови (или печени, но без брашно) не ми се е случвало...
Не знам, но просто се чудя какво друго изследване, освен правените до сега, може да покаже проблема с червата, или поне да даде основание да се признае/търси такъв, защото за сега се води абсолютно никакъв... А аз знам, че не е така. Няма смисъл да пиша "драми" как симптомите ми се отразяват на живота, на съня, на всичко. Който иска да сподели информация, минал е по пътя на лутането, знае как понякога едно изречение/уточнение за някого може да е ключа към спасението, ще напише... Виждам из  други теми са коментирани и обяснявани всякакви случаи и затова реших да попитам и за моя...
Виж целия пост
# 10
Пълният микробиом ще ти даде най-много информация.
Виж целия пост
# 11
Колоноскопия
Виж целия пост
# 12
Но като съм карала само на царевични/оризови, го няма този "ефект". Със сигурност и при царевицата го има неправилното съхранение и т. н. И при ядките може да го има. От сурови (или печени, но без брашно) не ми се е случвало...

Не е така. Поговори с някой, който работи в зърнопроизводството и ще  ти кажат. Имам и други приятели с този проблем и просто не купуваме българско брашно или хляб. Или купи един хляб, остави го една седмица и ако не мухлясва яж само от него. Или просто не яж хляб.

Разбира се, най-добре читав гастроентеролог да те прегледа и да види какво се случва. Повечето ще ти кажат да не пиеш и прясно мляко. Може да имаш и бактерия в стомаха или дисбактериоза. Тук вече си разсъждаваме наизуст и се оттеглям, защото не съм лекар. Пожелавам ти успех!
Виж целия пост
# 13
В крайна сметка дори и да е от плесени или нещо друго в зърното, пак е реален проблем с него. Лошото е, че и лекарите "се оттеглят", ако не беше така нямаше да съм принудена да търся сама.
Колоноскопията само с направление ли е, понеже само да спомена на лекарите за такова изследване и веднага решават, че съм хипохондрик.
Виж целия пост
# 14
В крайна сметка дори и да е от плесени или нещо друго в зърното, пак е реален проблем с него. Лошото е, че и лекарите "се оттеглят", ако не беше така нямаше да съм принудена да търся сама.
Колоноскопията само с направление ли е, понеже само да спомена на лекарите за такова изследване и веднага решават, че съм хипохондрик.
То е реален проблем, но не е непоносимост към глутен или нещо в самото зърно, а плесени и подобрители. Просто се избягва това и толкова, дори да се открие какво точно предизвиква проблема пак няма да можеш да ядеш хляб. Мисля...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия