Днес има много начини за боядисване на великденските яйца. Пазарът изобилства от най-различни бои, стикери, бандероли, восъчни писалки и какво ли още не – за всеки вкус и за всеки джоб. Не са малко и тези, които предпочитат да се доверят на опита на своите баби и сами да си приготвят оцветители с натурални и безвредни средства. Ето кои са най-популярните от тях.
Необходими са ви: гореща вода, качествен чай каркаде и яйца, желателно с бяла черупка, защото на тях цветовете стават по-ярки.
• Сварете яйцата.
• В удобен съд залейте с вряла вода няколко супени лъжици чай каркаде.
• Сложете яйцата в отварата от каркаде и ги оставете да престоят известно време. Колкото по-дълго стоят, толкова по-наситен ще бъде цветът на черупката.
• След като получите нужния цвят, извадете яйцата върху салфетка и ги оставете да изсъхнат.

Съвет: За да получите мраморен ефект, използвайте следния прост метод. Потопете вече изсъхналите след боядисване яйца отново в сварения чай за час и половина и след това периодично ги попивайте със салфетка или домакинска хартия по време на сушенето. Този процес може да се повтори няколко пъти, тогава шарките ще станат по-забележими, а мраморният ефект ще се появи още след второто боядисване.
Необходими са ви: качествена подправка, оцет, щипка сол, бели яйца, вода.
• Залейте 4 супени лъжици куркума със студена вода, разбъркайте добре, добавете чаена лъжичка оцет и щипка сол.
• Потопете яйцата в този разтвор така, че да бъдат напълно покрити. Сварете ги в разтвора и ги оставете да престоят, докато изстинат, за 2 часа. През това време те ще придобият красив жълт оттенък.

Необходими са ви: бели яйца, голяма глава цвекло, вода, оцет.
• Сварете яйцата.
• Настържете на едро ренде цвеклото, залейте го с вряла вода и добавете 1 ч.л. оцет, за да запазите цвета на разтвора.
• Пуснете яйцата в така приготвената отвара. След 2 – 3 часа ги извадете и ги подсушете.

Необходими са ви: бели яйца, глава червено зеле, оцет.
• Сварете яйцата.
• Нарежете половин глава червено зеле, залейте го с гореща вода и към разтвора добавете една чаена лъжичка оцет, за да се запази цветът.
• Пуснете яйцата в отварата така, че да бъдат напълно покрити и ги оставете да престоят около 2 часа. Извадете ги и ги подсушете.

За оранжево – чили на прах.
За зелено – спанак или като смесите предварително получени жълта и синя боя.
За синьо – боровинки.
Пасирайте 1 чаша боровинки с 1 чаша вода и оставете сместа да престои, докато водата се оцвети. Прецедете. Потопете сварените яйца в боята и ги оставете там, докато придобият синкаво-сив цвят.
За червено – сок от нар, червени боровинки, люспи от червен лук.
За бледо зелено-жълто – жълти ябълки.
Обелете кората на 6 жълти ябълки. Залейте ги с 1½ чаши вода и ги оставете да се варят на слаб огън за 20 минути. Прецедете. Добавете 2 с.л. бял оцет.
За портокалов цвят – обелки от лук.
Колкото по-дълго киснете яйцата в боята от лук, толкова по-тъмен ще бъде цветът им. Вземете обелките от 6 глави жълт лук, залейте ги с 2 ч.ч. вода и ги оставете да къкрят 15 минути. Прецедете и добавете 3 супени лъжици бял оцет.
За бледо червено-оранжево – червен пипер.
Разбъркайте 2 супени лъжици червен пипер в 1 чаша вряща вода. Добавете 2 супени лъжици бял оцет.
За бледо розово – кори от авокадо.
Сварете корите от 6 броя авокадо в 1½ чаша вода за 20 минути. Прецедете. Добавете 2 чаени лъжички бял оцет.
Съвет: Всеки един от тези начини можете да използвате и за пъдпъдъчи яйца. На тях цветовете ще изпъкнат много по-ефектно.