Меню за юбилей

  • 1 383
  • 19
Здравейте,
Ще празнуваме юбилей на наш близък и сме заети с подготовка за тържеството.
Резервирахме ресторант, добри са препоръките, но отскоро с нов персонал, млади и неопитни хора и при избор на менюто не ни помогнаха особено.
Менюто още е в процес на избор, но датата наближава и вече трябва да сме готови.
Момичета да препоръчате нещо от вашия опит.
Мислехме за плата - салати, основно, но нали ви казвам - не дават идеи. Ние да преценим каквото искаме, но как да преценим като нямате представа, а и скоро не съм се заемала с подобно нещо.
Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
Може да са плата салати или да е предварително избрана салата, сервирана на всеки. Най-добре нещо класическо като избор - шопска, за да се хареса на всички.

Също така топли/студени мезета, разядки, сухо мезе. А вече основното всеки сам да си избере.
За десерт ясно - торта, питайте за сертификат за произход.
Виж целия пост
# 2
Ние бяхме скоро на юбилей . Менюто беше шопска салата, палачинка с плънка , пържени картофи и скара и тортата за десерт. Имаше и плата с кашкавал и колбаси . Имаше безалкохолни и бири . Можехме и да си внасяме ракия, бира, вино и др неща . Имаше жива музика и танци до полунощ .
Виж целия пост
# 3
Е те всичко ли биха ви наготвили? Не работят ли по меню от което да си изберете? Все пак готвачът трябва да знае какво прави, не просто да му извадите една рецепта от форума и да му кажете да ви я направи, пък той да се чуди откъде да го почне в кухнята. Поръчайте да има много неща на масата за да могат хората да мезят докато си говорят. Една маса ли ще е въобще?
Виж целия пост
# 4
А за колко човека става въпрос?
Това с платата за мен е отвратително!
Плата единствено топли и студени мезета.
Индивидуални салати, предястие и основно.
Виж целия пост
# 5
Това с платата за мен е отвратително!
Защо да е отвратително, у вас не ги ли правите?
Виж целия пост
# 6
А за колко човека става въпрос?
Това с платата за мен е отвратително!
Плата единствено топли и студени мезета.
Индивидуални салати, предястие и основно.
Около 24 човека.
Виж целия пост
# 7
Това с платата за мен е отвратително!
Защо да е отвратително, у вас не ги ли правите?
Ами не, не го правим! Нито у дома, нито на заведение.
На някой може да му е ок да рови в салата с още 5 души, на мен - не ми е!
Достатъчно събирания правим и подобно нещо никога не бихме направили. Винаги всеки си има порцион! Плата - студени и топли мезета. Това е!
Виж целия пост
# 8
Дори не знаех, че се предлага плато салата. Да, само студени и топли мезета.
Виж целия пост
# 9
Това с платата за мен е отвратително!
Защо да е отвратително, у вас не ги ли правите?
Ами не, не го правим! Нито у дома, нито на заведение.
На някой може да му е ок да рови в салата с още 5 души, на мен - не ми е!
Достатъчно събирания правим и подобно нещо никога не бихме направили. Винаги всеки си има порцион! Плата - студени и топли мезета. Това е!
Ок, затова събирам идеи.
Виж целия пост
# 10
Сарита, споделям малко опит от организирани вечери. Преди пандемията сме правили тип "една обща маса и плата, от които всеки си сипва". Не бих го повторила, тогава така ни предложиха от ресторанта (по-лесно им е), останалите се съгласиха, но не ми хареса. Първо - някои салати и ястия свършват бързо, търчиш да поръчваш още, те се бавят, през това време седят купчини зелена салата, хората се оглеждат, пък като няма друга започват да сипват от нея, ама вече са малко разочаровани. И така нататък, с останалите ястия пак така се получи.

Реално така се изхвърля много храна. Освен това не можеш да следиш всеки да си сипва чисто с приборите за сервиране, някой се обърква и почва с неговите прибори...

Не е хубаво и да заставите гостите в началото да седнат на една салата и ракия с плато "мезета", пък да чакат и да чакат основното. Може да не обичат първо салатата, да не пият ракия (или какъвто и да е твърд алкохол), а като мен да предпочитат салатата за гарнитура на основното. Индивидуални чинии със салата за всеки, може да са 2-3 вида, и скоро след като седнете да могат да поръчат основното.
Не бих разчитала и всеки да си поръчва - има риск да се объркат поръчки, един едно, друг друго, в кухнята не знаят точно кой какво ще поръча, бавят се, пък на някого не му харесало, друг много чакал... На една такав сватба "всеки каквото иска" накрая си тръгнах гладна - иде сервитьор, още не съм избрала, детето до мен иска да го нахраня, поръчвам нещо, то се бави, бабата срещу мен вече с празна чиния, аз тепърва чакам, няма препоръка кое приготвят добре на място, пък накрая не ми хареса. А говоря за скъп ресторант, на всичко отгоре. Обратно - много хубава сватба на приятелка - салатите и предястията сложени предварително, избираме три варианта меню (с месо, без месо, за децата), пристига бързо и едновременно, виното, водата и безалкохолни на масата, който иска бира или друго - поръчва отделно.
Подберете 2-3 варианта - като за хора, които си искат класическа скара, за други, които са вегани (ако има такива), обичащи риба, друго...
Поръчайте предварително малко безалкохолни - вода, сок, кола и т.н., после всеки може да поръча допълнително и да му се носи бързо. Вино - в зависимост от това какво предлагат, вие ли ще го носите. Ако е червено - да се отвори, ако е бяло - да се държи студено, да не се окажете седнали с бутилки топло вино или да се бутат сервитьори между гостите и да отварят бутилки.
Торта - ще носите ли? Предавате я предварително, да я сложат на хладно, инструктирайте дали е за хладилник или просто на студено да се остави.
Като за начало - няколко плата със студени мезета, предястие и салати за всеки, плюс отделни чинии да си сложат сирене, филе и т.н. После си поръчват в рамките на нормално време основното, накрая тортата.
Искайте готвачите да предложат какво приготвят, кое е сезонно, кое може да се подготви предварително и да не чакате.
Виж целия пост
# 11
По-добре сменете ресторанта. Хора, които не могат да ви предложат меню толкова и ще ви го приготвят добре.
Виж целия пост
# 12
Е те всичко ли биха ви наготвили? Не работят ли по меню от което да си изберете? Все пак готвачът трябва да знае какво прави, не просто да му извадите една рецепта от форума и да му кажете да ви я направи, пък той да се чуди откъде да го почне в кухнята. Поръчайте да има много неща на масата за да могат хората да мезят докато си говорят. Една маса ли ще е въобще?
Една маса.
Виж целия пост
# 13
По-евтино за вас вероятно ще е индивидуални салатки, а и ако поръчате плато нарязани салами, кашкавали има шанс заведението да се снабди някакви евтинии със съмнителни вкусови качества. По-добре изберете меню в което има по-малък шанс да стане фал като обикновена салата домати, краставици, за основно пържолки. Вместо плата може да ви направят две баници. Скара избирайте само ако знаете че заведението предлага такава и е добра. Вижте предварително листата с напитките които предлагат и изберете по ваш вкус. Ако не сте били в заведението преди идете седнете една вечер да проверите как готвят все пак.
Виж целия пост
# 14
Сарита, споделям малко опит от организирани вечери. Преди пандемията сме правили тип "една обща маса и плата, от които всеки си сипва". Не бих го повторила, тогава така ни предложиха от ресторанта (по-лесно им е), останалите се съгласиха, но не ми хареса. Първо - някои салати и ястия свършват бързо, търчиш да поръчваш още, те се бавят, през това време седят купчини зелена салата, хората се оглеждат, пък като няма друга започват да сипват от нея, ама вече са малко разочаровани. И така нататък, с останалите ястия пак така се получи.

Реално така се изхвърля много храна. Освен това не можеш да следиш всеки да си сипва чисто с приборите за сервиране, някой се обърква и почва с неговите прибори...

Не е хубаво и да заставите гостите в началото да седнат на една салата и ракия с плато "мезета", пък да чакат и да чакат основното. Може да не обичат първо салатата, да не пият ракия (или какъвто и да е твърд алкохол), а като мен да предпочитат салатата за гарнитура на основното. Индивидуални чинии със салата за всеки, може да са 2-3 вида, и скоро след като седнете да могат да поръчат основното.
Не бих разчитала и всеки да си поръчва - има риск да се объркат поръчки, един едно, друг друго, в кухнята не знаят точно кой какво ще поръча, бавят се, пък на някого не му харесало, друг много чакал... На една такав сватба "всеки каквото иска" накрая си тръгнах гладна - иде сервитьор, още не съм избрала, детето до мен иска да го нахраня, поръчвам нещо, то се бави, бабата срещу мен вече с празна чиния, аз тепърва чакам, няма препоръка кое приготвят добре на място, пък накрая не ми хареса. А говоря за скъп ресторант, на всичко отгоре. Обратно - много хубава сватба на приятелка - салатите и предястията сложени предварително, избираме три варианта меню (с месо, без месо, за децата), пристига бързо и едновременно, виното, водата и безалкохолни на масата, който иска бира или друго - поръчва отделно.
Подберете 2-3 варианта - като за хора, които си искат класическа скара, за други, които са вегани (ако има такива), обичащи риба, друго...
Поръчайте предварително малко безалкохолни - вода, сок, кола и т.н., после всеки може да поръча допълнително и да му се носи бързо. Вино - в зависимост от това какво предлагат, вие ли ще го носите. Ако е червено - да се отвори, ако е бяло - да се държи студено, да не се окажете седнали с бутилки топло вино или да се бутат сервитьори между гостите и да отварят бутилки.
Торта - ще носите ли? Предавате я предварително, да я сложат на хладно, инструктирайте дали е за хладилник или просто на студено да се остави.
Като за начало - няколко плата със студени мезета, предястие и салати за всеки, плюс отделни чинии да си сложат сирене, филе и т.н. После си поръчват в рамките на нормално време основното, накрая тортата.
Искайте готвачите да предложат какво приготвят, кое е сезонно, кое може да се подготви предварително и да не чакате.
Полезни съвети. Благодаря.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия