Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Страдате ли от умора и апатия през пролетта?

  • 1 451
  • 2
Събуждате се без енергия, през деня се чувствате като изцедени, движенията и мисълта ви сякаш са по-бавни, а настроението ви - колебливо и често потиснато...

Наричаме това състояние пролетна умора

Тя не засяга всички хора, но пък ако сте сред "късметлиите", първите по-топли дни за вас може да са наистина мъчителни. Постоянното изтощение, апатията и лошото настроение се отразяват и на работата ви, и на близките хора.

Защо страдаме от пролетна умора?

Симптомите на пролетна умора са причинени от нарушения баланс между два хормона. Единият е мелатонин - хормонът на съня, който след дългата и мрачна зима е достигнал висока концентрация в организма. Другият е "хормонът на щастието" - серотонинът. С идването на слънчевото време нивата на серотонин изведнъж се покачват. Обяснено най-просто, единият хормон ни кара да сме сънливи и летаргични, а другият ни енергизира. И докато организмът ни си възвърне баланса между мелатонин и серотонин, може рязко да усетим умора и лошо настроение.

Да си върнем енергията с подходяща диетаХраненето има важна роля за преодоляване на симптомите. Консултантът по хранене Ники Суков подчертава, че е важно да увеличим приема на зеленчуци в дневното си меню, като особено много препоръчва зеленолистните заради съдържанието на желязо в тях. Перфектната пролетна закуска според Ники Суков пък е овесената каша - прочетете тук неговите съвети за хранене по време на преходния сезон, като в темата можете да му зададете въпрос и да получите персонален отговор!Темата на Ники Суков в BG-Mamma е част от нашата инициатива Специалистите говорят. В тази специална категория всички регистрирани потребители имат достъп до безплатни онлайн консултации с редица специалисти от различни области.

Важната роля на движението

С повишаването на температурите кръвоносните ни съдове се отпускат и това може да причини понижаване на кръвното налягане. Ето още една причина да се чувстваме летаргични в началото на пролетта. Най-добрата стратегия за справяне включва ежедневни упражнения, както и достатъчно движение на открито, най-добре сред природата!Физическата активност помага да преодолеем колебанията в кръвното налягане, а времето навън ни доставя и така необходимия Витамин D. Така че колкото и забързани да са дните ви, не пропускайте и ден без леки упражнения - поне 15-20 минути. И превърнете разходките на открито в навик. Така дори да изпитвате пролетна умора, за не повече от седмица или две организмът ви ще се адаптира успешно и ще си върнете тонуса и настроението!


Споделете страдате ли от пролетна умора и как се справяте вие с това състояние!
Виж целия пост
# 1
Според мен хората не страдат от преумора, а по-скоро се камитват в кратък период от време да дават 100% от себе си без да осъзнават, че истинските резултати идват от 20% от усилията ни останалите 80% просто дават бонус.
Виж целия пост
# 2
Според мен хората не страдат от преумора, а по-скоро се камитват в кратък период от време да дават 100% от себе си без да осъзнават, че истинските резултати идват от 20% от усилията ни останалите 80% просто дават бонус.
Какво е "камитват "? Не знам да има такива дума в българският език. 😂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия