Проблем между съученички

  • 4 000
  • 21
Здравейте!
Малката ми дъщеря е осми клас и неочаквано за мен се оказа, че има проблем със свои съученички. Това е първа година за този клас.
 Тя многократно ми е споменавала, че няколко момичета по цял ден гледат злобно нея и приятелката й, но аз го приемах за нещо нормално, докато не се стигна до мръсни номера пред учителите, наклеветяване, настройване на други и т.н.
Честно казано нямам никаква представа поради какви причини дъщеря ми и нейната приятелка са неприятни за тях. Дърещя ми като малка беше болезнено срамежлива и трудно преодоля това през годините до този момент. В смисъл, че тя в никакъв случай не е човек, който се опитва да бъде в центъра на вниманието и това по някакъв начин да дразни околните. Не е от отличниците, доближава се до тях. Средностатистическо момиче. Ползва грим, както абсолютно всички на тази възраст, вкл. въпросните съученички. Интересува се от момчета, но сега за пръв път има гадже - не е от тези, които постоянно ги сменят. Няма навик да излиза с компании, дори никога не го е правила.
Напълно съм наясно, че човек не може да е симпатичен на всички, но в крайна сметка трябва да има някаква търпимост помежду ни, особено в училище.
Започвам все повече да го мисля този проблем, защото той някак ексалира - вече всеки ден чувам по нещо, което се е случило между тях.
Не знам какво е редно да направя. Редно ли е изобщо да правя нещо или да оставя нещата на самотек?
Притеснявам се, че тези отношения ще навредят на дъщеря ми в училище.
Виж целия пост
# 1
Според мен трябва да има отговор. И той трябва да е умерено агресивен. Или по-агресивен.
Но за да изберете начина, ще трябва да знаете поне малко защо се държат другите момичета по този начин.
Виж целия пост
# 2
Здравейте, тия номера в присъствието на учителя ли се случват и в какво точно се изразяват?
Първо бих говорила с моето дете, след това с класния ръководител или съветника.
Виж целия пост
# 3
Според мен трябва да има отговор. И той трябва да е умерено агресивен. Или по-агресивен.
Но за да изберете начина, ще трябва да знаете поне малко защо се държат другите момичета по този начин.

Отговор от мен или от дъщеря ми?
Аз, честно казано, до този момент я съветвам да не им обръщат внимание. За да не ги подстрекават. Но не съм напълно убедена, че това е най-добрия подход. Понякога, като не ти обръщат внимание, още повече дразни и подстрекава.

Току-що говорих с класната. Все пак да я уведомя какво се случва в класа. Тя реагира много разбрано. Каза, че ще види какви мерки ще предприеме. Тя също не се досеща да има вероятна причина за това поведение.

Здравейте, тия номера в присъствието на учителя ли се случват и в какво точно се изразяват?
Първо бих говорила с моето дете, след това с класния ръководител или съветника.

Да, казах "мръсни номера пред учители" - в смисъл наклеветяване за нещо, което не е вярно, предизвикване на недоразумения в тяхна вреда нарочно.
Виж целия пост
# 4
Utro77, бих посъветвала да не е инициатор, но винаги да се защитава и отстоява.
Виж целия пост
# 5
Как интерпретират това лошо отношение, вашата дъщеря и нейната приятелка. Според тях, каква може да е причината/причините?
Виж целия пост
# 6
Утро, от кого да дойде отговорът, ще решите вие. Ако дъщеря ти е толкова срамежлива, ще може ли да действа решително?
Тези момичета нямат ли си слабо място, което може да се използва? Едно сериозно предупреждение от човек, към когото имат респект/страх, че ще бъдат ударени по слабото място, може да подейства.
Но съм убедена, че с “не им обръщай внимание” няма да стане.
Виж целия пост
# 7
Пуберките са си злобни без конкретна причина. Така се чувстват по-уверени. На дъщеря ти защо й пука? Има си приятелка, има си и гадже. За второто доста хора в осми клас могат само да си мечтаят. Ако лъжат по неин адрес пред учителите, да ги опровергае. Иначе няма причина да ги удостоява с внимание. Само не ходи там да я защитаваш, че ще я емнат още повече. Вече ако я бият или й крадат нещата, си има съответните институции.
Виж целия пост
# 8
Нямаме представа за конкретна причина. Може би се дразнят, че двете момичета са си близки и не обръщат много внимание на другите. Те са нов клас и все още градят отношения, а дъщеря ми наистина много си допаднаха с момичето, с което седят заедно и станаха бързо приятелки. Може би завиждат за нещо - външен вид,  статус някакъв, знам ли. Въпреки че общо взето в класа няма драстична разлика в социалния статус на децата. А най-вероятно просто няма причина.

Дъщеря ми не се е затръшкала и чак толкова да й пука. По-скоро на мен като родител ми се струват неприемливи подобни отношения в класа и се притеснявам да не се развиват към по-лошо, че то днешните младежи са страшна работа.  Ето вчера се е стигнало един вид тормоз - когато са си тръгнали от училище, две момчета, подстрекавани от конкретните момичета, са подгонили дъщеря ми и приятелката й, за да ги поливат с вода. Което аз не мога да приема за нормална тийнейджърска закачка в случая.

Дъщеря ми не е беззащитна, поне словесно. Ако реши, много удачно може да им отвърне. Но ние не сме такива хора. Не сме конфликтни и не искаме да се конфронтираме с никого. Надявам се да не се стига до там.
Виж целия пост
# 9
Баш си е нормално това с водата. Едно време и с камъни са ни замеряли, и сняг са ни пускали в шала, закуските ни събаряха от ръцете на земята, коси се скубеха, тетрадки се късаха, плюеше се в лицето... Сега даже ми се виждат кротки днешните!
Виж целия пост
# 10
На мен ми се струва леко странно момиче в 8 клас да споделя с майка си, че момчетата ги гонили да ги поливат с вода, което си е абсолютна детинщина. На тази възраст вече отдавна са започнали закачките между момчета и момичета, които обикновено си остават между тях, не се разказват на родителите, най-малкото от пубертетски свян.

Не знам какъв е проблемът, но дали е възможно дъщеря ти да обича да разказва какво се случва в училище и с децата малко повече от обичайното? Т.е. да я възприемат като доносничка и това да е в дъното на негативното отношение към нея?

Иначе точно класната е човекът, който може и трябва да вземе мерки, за да потуши конфликтите, докато нещата не са ескалирали. А ако не може да се справи, то психологът на училището.
Виж целия пост
# 11
Казваш на родителите, че ако не си озаптят децата, ще го направите вие, действа безотказно.
Виж целия пост
# 12
Сигурно й завиждат за гаджето.
Ще се научи да се защитава.
Виж целия пост
# 13
Щом детето няма много вид да му пука, не бих настоявала да разрешавам "проблема". Често в очите на родителите подобни проблеми и недоразумения се преекспонират от загриженост. На такъв етап не бих си и помисляла да се намесвам. 8 клас на колко е, на 15? Достатъчно големи са да се оправят в собствена среда. Освен ако не става въпрос за откровено насилие, било то и психическо, а тук чак такова не виждам.
Виж целия пост
# 14
За мен това е отвратителна ситуация и ако се поставя на мястото на момичето, със сигурност ще се чувствам постоянно напрегната всеки ден какво ще трябва да търпя. Изобщо не знам дали поведение тип "Не ми пука" от страна на дъщеря ти, ще спре действията на въпросните момичета. Една потребителка написа, че плюене, скубане и други действия били нормални по нейно време. Не знам кое е това време и що за среда е било, но по мое време не съм и чувала такова нещо да се е случвало в нашето обикновено квартално училище, а какво остава да се търпи подобно поведение.
Изобщо не знам какво да те посъветвам, дано дъщеря ти се справи сама, но определено бих се тревожила.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия