Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 65

  • 26 215
  • 739
# 630
Елора, на едно място пише на стайна температура, на друго- н сухо и хладно място. Моят сусамов тахан напр. го държа в хладилник обикновено.
Виж целия пост
# 631
Eлора, какви са тези златни нишки в кафето?🙂 Не съм ги чувала досега...
Виж целия пост
# 632
Нани, мисълта ми е след отваряне колко му е срока?

Ето Долче,
Арабика някакъв сорт. Май танзания. По средата златната нишка е много повече.


Робуста уганда


При робуста е много по-малко.
И продавачката ми го обясни това и ми даде зърно робуста и арабика да сравня.
Преди купувах от друг магазин за кафе. Пак специализиран. Но първо се оказва, че доста препичат кафето.
И второто - мамеха клиентите с арабика. Омесваха робуста с арабика.
Като открих втория магазин и се сприятелихме с жената ми обясни. И ме прати да разгледам техните арабика в чувалчетата. Ми то си изглеждаха като робусти направо.
Иначе същата жена за капсулите арабика също не ги харесва. И там са боклуци, а и е преседяло кафе. Тя като спец по кафетата е пила и това не би го пила никога.

Робустата е ниско качествено кафе с повече кофеин

Ето Шарпи.
https://coffeesense.bg/article/arabika-ili-robusta-kakva-e-razlikata
Арабиката е много по-слабо кафе, но и по-качествено.
При арабиката има и по-кисели сортове. Аз съм и казала на моята да ми слага некисела арабика и много ми харесва. Всъщност тя има няколко магазина в София. Тя и брат и пекат сами цялото кафе и са перфекционисти в това. Особено в печенето. Че има някои, даже много го прегарят.
Също така тя ми разказа за жена /нейна позната/, която години отказала кафето, защото и влияело зле. Та се оказало, че тя пие робуста. Предложила и да и направи 100 грама чиста арабика и да види ще има или не проблем.
Нямала вече проблем. Каза, че е най-щастливия човек, защото отново може да пие кафе.

https://espressimo.bg/blog/arabika-ili-robusta-koe-kafe-da-izberem

И тук пише, че мешат робуста и арабика и завишават цената.

https://bonduelle.bg/statiya/kakva-e-razlikata-mezhdu-arabika-i-robusta
Виж целия пост
# 633
Елора, конкретно тахана на хармоника не съм го опитвала, но често си купувам или правя сама лешников тахан и сусамов - държа в тъмен шкаф и ми е издържал и по цяла година без промяна във вкуса (шкафа е на високо и се е случвало да избутам някой буркан навътре и съответно да не го видя после и да си отседи). Сега дали си запазва полезните хранителни вещества не мога да кажа - с ядките нали го има този момент с гранясването. Но аз тахан до сега не съм хвърляла, а понеже сама си го ям бъркам директно с лъжицата в буркана, което не е особено хигиенично. Иначе гледах скоро някакви тахани от покълнали ядки, което доста добре звучи, но не съм пробвала.

Може ли информация откъде купуваш кафето 100% арабика? Аз също съм чувала, че е хубаво да се пие само арабика, но не съм намирала до сега качествена.

За вечеря си спретнах лучена манджа със свинско с целина и пащърнак. Накрая си метнах и 1-2 лъжици грах в чинията, много ми беше вкусничко. За утре планирам дробчета с лук - ако някой е правил на еърфраер приемам акъл става ли.
Виж целия пост
# 634
Сусамов не, леко съм алергична.
Но таханов ще взема. Мисля в хладилника да бъде и едва ли цяла година ще седи.

https://www.facebook.com/blacklabelcoffeehouseandbakery
Близо до 5-те кьошета, още не съм ходила там. Имали и хубави торти без палмови глупости.
Ще съгреша скоро.
Другото магазинче е в Дружба 1. Жената си го работи него. В центъра е брат и. Той и пече и нейното кафе. Ако това в Дружба ти е по-близо, пиши, ще го обясна колкото мога.
Брат и сестра са.
Май ми казаха, че са три магазинчета, ама може и да греша.
Виж целия пост
# 635
Зухта, щом става печен във фурната дроб, значи ще става и във фрайъра.😉😃 Намазнявам дроба, овкусявам с подправки, разбърквам/разклащам купата, за да се смеси всичко и пека върху хартия за печене на 180 градуса. Чуден става.❤ Във фрайъра може би ще трябва да се регулира времето за печене.🙂 Най-мързеливо е направо да овкусиш и изпечеш и една купа със зеленчуци към дроба (евентуално, според това какъв дроб използваш, може да се наложи да сложиш зеленчуците малко по-рано или по-късно).😃
Виж целия пост
# 636
Също така да кажа, че златнитие нишки и като се смелят си личат, че са повече в смляното кафе.
Виж целия пост
# 637
Привет от мен!
18-ти ден. Първите десет - хипер, супер стриктна. После 2 пъти излизане и бира с пица и 2 пъти по 1 нектарина вечер. Свалени 5,7 кг. Леко намалих количеството на порциите. Ям си 2 пъти на ден без междинни, но идея по-малко - в началото не успявах да се заситя с нормална порция и малко плашех околните. Ще я караме така, пък да видим до кога:smiles:

Малко чинии - цък, цък...

Скрит текст:


Психически ми е по-добре, ако в чинията има цвят и повече от 2 пъти гледам да не повтарям, че ми омръзва. Все още ям солено. Имаше изказване, че някои писали, че се депресирали от снимките на манекенки. Аз бях, но беше шега - с усмихнато човече съответно. Трудно се долавя хумора писмено:smiles:

За майонезата - с Коста Доро - екстра върджин, който някой ми препоръча - пак стана много горчива. Ще пробвам с авокадово олио. Идеята за кокосово или краве масло ми е странна - те са твърди в хладилника, а аз не искам да я мажа на филия все пак.

Имам питане - бутонът "полезно" е като "лайк" ли?
Виж целия пост
# 638
lesnoe, не, не ставаше въпрос за теб за депресираните от снимките. Wink
Чиниите са ти страхотни!
Бутонът "полезно" е като "лайк" , да.
Добрютрю!
Виж целия пост
# 639
Lesnoe, аз казах за зехтина Коста д’оро, съжалявам, че не ти е харесала Confused
Виж целия пост
# 640
Ако някой като мен е без никакви млечни - да препоръчам една запеканка от тиквички - вижда се парче в едната чиния - не се сетих да я снимам цялата.
3 малки тиквички, 3 яйца, 3 равни супени лъжици бадемово брашно, 30гр. разтопено краве масло, щипка сода и щипка лимонов сок (много нюню и от двете), сол и обилно копър. Тиквичките се настъргват, посоляват и след 30-40 мин. много старателно се изтискват няколко пъти - аз в една памучна кърпа буквално изцедих със сила. После се объркват с другите продукти и се пекат във форма за хляб/козунак. И се режат дебели резени за гарнитура към скучно изглеждащото месо:smiles: Може на някой да е полезно.
Виж целия пост
# 641
Ей, вярно, запеканка с тиквички и разни други неща не съм правила.
Ама аз бадемово брашно не слагам. Макар че може, що не.
И черен пипер слагам и извара, че ми е по-вкусно. Плюс сирене.
Ох, не помня, на това лук слагаше ли се?
Виж целия пост
# 642
Lesnoe, аз казах за зехтина Коста д’оро, съжалявам, че не ти е харесала Confused

Изобщо не се притеснявай - всеки си има различен вкус. Преди това обсъждахме и готвенето с обезмирисено кокосово масло - за мен си има вкус/дъх въпреки липсата на аромат - не знам как да го опиша точно. И с пържени яйца ми е ок, но в яхния - хич. Това естествено за мен и моя вкус:smiles:

Та може на теб тази майонеза с Коста Доро да ти е вкусна, за мен е неприятно горчива. Но ще си намеря друг вариант.
Виж целия пост
# 643
Елора, с обясненията ти за видовете кафе, ще отида в специализиран магазин и се надявам да не ме излъжат.
Честно казано аз от кафе разбирам следното - не ми е кисело на вкус или кисело ми е на вкус. Тва е. Ако някое ми е кисело - отива в коша. Напоследък пия най-вече Лаваца. Харесва ми като вкус и едно Чибо Сицилия в черна опаковка. Ама точно това, има едно с жълта опаковка - отвратително ми е.
Ей го хубавото
Скрит текст:
Кафе от специализиран магазин никога не съм купувала, честно да си кажа.
За изварата да питам - срещам разнопосочни мнения - едни казват, че им вдига инсулина, други не. Едни се подуват, както от другите млечни, други не. На вас как действа? Аз рядко съм консумирала извара по принцип, но смятам евентуално да я включа за повече протеин.
Мале, днес бая мускулна имам на корема. Тва не е било с години, и е точно от оная "пеперуда".
Виж целия пост
# 644
Ей, вярно, запеканка с тиквички и разни други неща не съм правила.
Ама аз бадемово брашно не слагам. Макар че може, що не.
И черен пипер слагам и извара, че ми е по-вкусно. Плюс сирене.
Ох, не помня, на това лук слагаше ли се?

Аз не ям млечни, та извара и сирене не става. А само с яйца е много... яйчно:smiles: Инак всяко запечено нещо, наръсено с много кашкавал или подплатено със сиренце е ужасно вкусно и с лук и без:stuck_out_tongue:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия