Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 8

  • 29 943
  • 826
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Полезни връзки:
Разчитане на пълна кръвна картина (ПКК)

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

С пожелание за по-малко болести и резултати в норма! Simple Smile


За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:
- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"...

За пореден път ще помоля - пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора.

старата тема
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Това са изследванията на 7 годишната ми дъщеря, пуснати по повод много често, почти постоянно боледуване. В момента е 3-та седмица с лека кашлица без други симптоми.

Скрит текст:

Високите еозинофили само на алергия ли може да се дължат?
И каква може да е причината за ниските неутрофили?
Виж целия пост
# 2
Здравейте,
Понеже не мога да се свържа с лекуващия ми лекар, бихте ли могли да ми помогнете с тълкуването на следните резултати.
Вид материал: Еякулат
Културелно изследване: - Без бактериален аеробен растеж.Candida spp. - не се изолира

и
Вид материал: Стерилна урина
Културелно изследване: - Без бактериален растеж


Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 3
Здравейте, излезе ми резултата от микробиологичното изследване. Виждам, че няма наличие на гъбички, но това с лактобацилите и паважи от Leuco не ми говори нищо. Не знам дали има нещо общо с резултата и затова питам.
Виж целия пост
# 4
Здравейте, моля за разчитане- пуснах си пакет за сърдечни заболявания, заради чести екстрасистоли, в понеделник съм на кардиолог!На няколко пъти ми прилошава, явно събирам границите/много стрес ми се насъбра последния месец/.Притесни ме резултата за кръв в урината, и много ниския инсулин и хома индекс и феритина, всичко ми е почти на долна граница!Моля ако има, хора, които биха могли да разчетат резултата, да ми  съдействат,че до понеделник, няма да издържа, да го мисля какво е това!
Виж целия пост
# 5
Здравейте,
Понеже не мога да се свържа с лекуващия ми лекар, бихте ли могли да ми помогнете с тълкуването на следните резултати.
Вид материал: Еякулат
Културелно изследване: - Без бактериален аеробен растеж.Candida spp. - не се изолира

и
Вид материал: Стерилна урина
Културелно изследване: - Без бактериален растеж


Благодаря ви предварително.

Всичко е наред. И еякулата и урината са без бактерии
Виж целия пост
# 6
Здравейте, бих искала да помоля за коментар относно резултатите ми. Оплакванията ми са умора, чувство на замаяност,ускорен пулс около 80-85 и задух, както и подуване на вените на ръцете и болка. Според ЛЛ съм хипохондричка, което донякъде е така и тя не ми назначи никакви изследвания, сама си назначих някакви според темите, които съм чела тук. Ако е от значение, симптомите ми се появиха преди около месец, смених си работата с коренно различна и отделно започнах шофьорски курс, и като цяло стресът в момента ми е доста, в началото мислех, че получавам паник атаки отново, но като започнаха да ми се подуват вените болезнено реших да си обърна внимание. Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 7
Здравейте, бих искала да помоля за коментар относно резултатите ми. Оплакванията ми са умора, чувство на замаяност,ускорен пулс около 80-85 и задух, както и подуване на вените на ръцете и болка...
Здравей! Прегледах резултатите от лабораторните изследвания. Минималните отклонения в кръвната картина могат лесно и бързо да се коригират. Повишените стойности на MCV и MCH не трябва да те плашат, те чисто технически (поради метода на изчисляване) отразяват ЛЕКО ПОНИЖЕНИЯ БРОЙ НА ЕРИТРОЦИТИТЕ (червените кръвни клетки). Ще се почувстваш доста по-добре, ако си повишиш броя на еритроцитите и хемоглобина (макар да е в норма, по-добре е да отиде към 140). Нивото на вит. В12 е нормално (така че няма да обвиняваме за леката анемия дефицит на вит. В12), феритинът е в норма, но има накъде да се увеличи, а СЕРУМНОТО ЖЕЛЯЗО Е КЪМ ДОЛНА ГРАНИЦА НА НОРМАТА така че вероятно ще е полезно да се приеме за известно време желязосъдържащ препарат, напр. Феро-градумет 1 т. дн. (лекарят може да предпише успоредно и витамини), но първо е добре да се отиде при личния лекар, за да уточни има ли или няма анемия, подходящо е допълнително изследване на желязосвързващ капацитет. Леката анемия (ако се потвърди), може да се дължи, например, на периодична кръвозагуба при менструация и/или на недоимъчно хранене, ако пазиш строга диета (триглицеридите са сравнително ниски, което се наблюдава при някои диети с ограничаване на мазнините), както и на други фактори. Дори и без проявена анемия, само при сравнително ниски стойности на желязото в кръвта, може да се наблюдават оплакванията, за които съобщаваш – умора, задух, ускорен пулс (тогава се нарича "болест на уморената домакиня"), така че при по-големи психични и физически натоварвания винаги помагат мерки за увеличаване на желязото и хемоглобина в кръвта в рамките на нормата, дори и да не са били болестно понижени. При анемия могат да се наблюдават всякакви невротични оплаквания, които преминават с противоанемично лечение, вкл. богата на протеини храна.
Имаш дефицит на вит. D3, можеш да започнеш веднага да вземаш и без допълнителна лекарска консултация (без рецепта) Солигама 1000 мг ½ т. дн. и да преосмислиш диетата си.
За оплакванията във връзка с ръцете не може да се прецени на какво се дължат само от представените резултати от изследването на кръв.
Виж целия пост
# 8
Iliqna Kodinova 726190 за мен повечето ти симптоми са от дефицити.
Вит.В12 е нисък, за възрастни трябва да е над 500-550, но тъй като и желязото и феритина са ти ниски първо оправи тях. Тъй като от прием на големи дози В12 желязото още пада.  Фолиевата също е хубаво да отиде към средата на границата, тя ще спомогне и повишението на желязото.  Не вземай обикновена фолиева киселина, а фолат. Вит.Д си е в дефицит също.
При толкова много дефицити а и заради оплакванията ти те съветвам да провериш как е щитовидната жлеза.
Виж целия пост
# 9
Благодаря ви за помощта. Ще помоля и за препоръки за добавките, тъй като си знам ЛЛ, щом нещо е в границите няма да ми изпише или препоръча нищо.
Иначе не съм на диета, но се храня разделно, което може би пак не е много правилно и води пак до дефицити.
А глюкозата на гладно дали е добре според вас? С моето разделно хранене, ако реша да ям сладко е само сладко и като хапна после ми става лошо, за това и го избягвам.
Виж целия пост
# 10
Здравейте на 34г. от януари, започнаха
моите болежки. Явно хванах вирус от
децата с болки в гърлото, болезнени
лимфни възли и хрема. Предписаха ми
антибиотик,уж се оправих и след седмица
всичко на ново. При рентгенова снимка,
излезе синузит, лекувах го пак с
антибиотик и следзавършване на курса
не бях оздравяла напълно, след месец се
появиха пак сополи,хрема и една Т от 37,1
37,2 и с болки в гърлото, пак предписан
антибиотик, който действа до някъде , но
не ме излекува. Това наложи да сменя
доктора, отидох на друг УНГ, който ми
назначи тези изследвания. Какво ще
кажете? За какъв доктор съм с оглед на
резултатите? Понеже не съм от София,
насочете ме и с имена на специалисти,
ако знаете такива! Много ще съм
благодарна!
Виж целия пост
# 11
Дали тези изследвания са добре? В четвъртък съм на лекар.
Виж целия пост
# 12
Добре са според мен.
Виж целия пост
# 13
Дали тези изследвания са добре? В четвъртък съм на лекар.

Щитовидни пускали ли сте скоро?Четох Ви с съседната тема и това, че Ви е студено, ме навежда на мисълта, че са нужни.Но пълен пакет.
Виж целия пост
# 14
Здравейте!
Другият месец ми е часът за ендокринолог, но бих искала да се ориентирам за резултатите си. Знам, че TSH 3 не е добре, но с тези показатели на ТАТ и МАТ има ли индикации за Хашимото?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия