Неловка ситуация като гост на сватба

  • 12 005
  • 169
# 165
Някъде на село може,но в голям град абсурд...
Искате да си мерим сватбите ли?😂
Нашата беше в много голям град, в много голям хотел, с много голям ресторант в който аз също съм се омъжвала преди 27г. Датата я запазихме 9 месеца предварително, защото беше най- ранната свободна.
Това достатъчно ли е?😆
Виж целия пост
# 166
Зависи от политиките на различните ресторанти, не може да се обобщи, че винаги искат 100% предплащане или че никога не искат...
Нашият ресторант тази година искаше 100% плащане най-късно един ден преди сватбата.
Неприятно е, ако не дойдат гости, но винаги може да им изникне нещо непредвидено и при най-добри намерения от тяхна страна, така че някакъв процент на "изгорели" куверти ще има при по-голяма сватба.

На мен по интересно ми е, че още дъвчем тази тема, която авторката отдавна сигурно е забравила Simple Smile
Виж целия пост
# 167
2021 година бяхме на сватба, на която избирателно се бяха резервирали стаи и се поемаха нощувки. Ние не бяхме сред тези, които дори ни бяха резервирали стая. Разбрахме го в последния момент. Сватбата беше в някаква гориста местност, една седмица преди сватбата помолих младоженеца да ми препоръча места за настаняване. Отговорът беше - оправяйте се. Все пак отидохме. Макар, че на мен ми стана супер неприятно, че ние поемаме ангажимент да пътуваме 500 км, не искаме да ни се плащат разходите, но поне да ни насочат подходящи места, които да резервираме.
Тази година на нашата сватба си поемахме нощувките на всички гости, които не бяха от града.
Много от тях все пак решиха да ни спестят разхода и не ни потвърдиха нощувка, в хотела, който бяхме резервирали.
Сватбата се прави за самия празник, а не за да се избива, така че не съм й очаквала, че гостите ще ми дават едни дебели пликове с пари и ще ми избиват разходите, които съм направила. Всеки се разпростира според чергата си.
Обаче не съм длъжна да плащам на никой пътните разходи, както изчетох в коментарите по-назад.
Не идваш на командировка. Поканила съм си гостите 1 година по-рано, дала съм им достатъчно време да си направят сметката дали могат да си позволяват разхода и да потвърдят присъствие.
При нас и хотела и ресторанта се предплащаха -  7 дни преди тържеството. И ми беше супер неприятно, че имаше хора, които ги прослушвах по 5 пъти дали ще дойдат и накрая ден- два преди сватбата ми излязоха с тъпо оправдание, че няма да дойдат, а преди това са потвърждавали - и ето ги парите на вятъра.
И не, не сме канили до 9-коляно. Сватбата беше в тесен кръг  - не сме се виждали и говорили последната година, не си поканен на сватбата. Такива лели, братовчеди, вуйчовци до 9-то коляно, съученици от яслите не е имало.
Виж целия пост
# 168
Да, разходите за път и тези за нощувка нямат нищо общо. Ние поемаме нощувките на близки, поканени на различни наши поводи, за мен така е редно. Пътни никога не съм поемала, безумно е. Ако искат да идват, щом ще се смятат чак разходи за път.
Виж целия пост
# 169
Преди доста години братовчеда се омъжи с голяма сватба, много от гостите, т.е. цялата нейна рода трябваше да пътуваме от Търново и Свищов до София. Беше ми голямо приключение, наеха ни автобус, който тръгна от Търново около 4-5 сутринта, за да стигнем към 9.30 за началото на сватбата. Но тогава да се наема хотел не беше никак лесно (около 1991 г.) и реално ни се събраха над десет часа път за два дни, за да идем на сватба.

Мисля, че вече има достатъчно опит и възможности, за да се избере хотел според бюджета и ясно да се заяви какво се плаща достатъчно време предварително. Не бих тръгнала да си плащам нощувки, освен за много близък, че и после да ми пресмятат колко пари съм дала и дали съм им покрила разходите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия