Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Боледувам, но кърмя

  • 19 934
  • 23
Боледувам, но кърмя

Усещане за слабост, главобол, висока температура… Колко ми е лошо! И изведнъж бебето изплаква - време е да бъде кърмено …а може би сега това е опасно за него?

Кърменето при боледването на майката - как това се превръща в проблем изведнъж и неочаквано, при условие, че всичко досега е било добре. Много майки се сблъскват с този проблем – болест на кърмачките. За никого не е тайна, че преди 20 години препоръките на нашите лекари при такива случаи са били категорични – да се кърми при заболяване на майката е забранено. И едва в средата на 80-те години отношенито към проблема “болна кърмачка” претърпява силно изменение. Практически отново бяха изследвани и съставът на майчиното мляко и защитните му свойства. При това са били отбелязани всички методически пропуски в предишни години. Към 1989 г. съвременните възгледи за кърменето на деца, в това число и при различни заболявания на майката са изложени в специализирания бюлетин на руското здравно министерство “Кърмене на детето в първата му година: физиологически основи”. Повече от 10 години с тези принципи се съобразяваха лекарите от целия свят. Майките не винаги са били в крак с времето и не винаги – запознати с тези приниципи, оказвайки се в плен на стари представи.
Какво трябва да знае съвременната жена за кърменето при заболяване на майката?
Като начало ще се опитаме да определим различните ситуации, в които кърмачката може да заболее. Това могат да бъдат обострени хронически болести, от които тя боледува отдавна; това може да бъде нещастен случай или травма. И накрая – жената може да се зарази с някоя вирусна или бактериална инфекция.

Предупреден значи подготвен
В началото ще разгледаме случай на обостряне на хроническо заболяване
Не е излишно да напомним, че такива заболявания не падат от небето, и навярно кърамачката се е сблъскала с необходимостта да се съобразява с това по време на бременността си. Именно бременността, а най- добре периодът преди нея, трябва да се използва за изработване на тактика на поведение за времето на обостряне на хроническото заболяване.
Ако заболяването е сериозно, то преди всичко може да усложни протичането на бременността. При някои заболявания тя просто е невъзможна. Ако жената има възможност да забременее, следователно тя може и да кърми при това заболяване. И така, ако вие боледувате от нещо, но искате да кърмите запомнете правило първо:
Хроническите болести не пречат на лактацията. Повечето от известните заболявания са съвместими с кърменето.
Само много тежки състояния на майката, застрашаващи живота и налагат спиране на кърменето. И преди всичко – навреме. Ето и цитат от бюлетина “ Интересно е, как сигурно да продължим лактацията, без да обръщаме внимание на многото проблеми, свързани със здравето на майката. Кърменето е противопоказно единствено в случаите на заболяване на майката, например – сърдечна недостатъчност или сериозни заболявания на бъбреците, черния дроб или белите дробове.
Естествено възниква въпроса, а как да лекуваме пристъпите на майката? Ако жената сериозно се отнася към своето здраве, то определена тактика вече би била изработена по време на бременността. Не винаги лекарите, помагащи на бременната, залагат на това, че тя ще е кърмачка дълго време. Често лечението се ограничава до раждането, за да се възобнови тогава, когато жената роди. Всяка жена в риск би трябвало по-рано да обсъди със своя лекар лечение по време на лактация. Някои жени разчитат на това, че ще кърмят няколко месеца без да се съобразяват с болестите си.
Обяснете на лекаря си, че възнамерявате да кърмите бебето не по-малко от 2 години. Следователно тактиката на вашето лечение трябва да бъде щадяща за вас.
По този начин, трябва да бъде формулирано второто правило за тези, които боледуват по време на кърмене:
Голямата част от общодостъпните лекарства са безопасни за бебето и могат да се приемат по време на кърмене, само че е най-добре да се подбират по-рано, за да сме сигурни че наистина са безопасни.
Разчитайки да по-дългия срок на беозпасното лечение, не излишно да се възползвате от възможностите на физиотерапията, хомеопатията, иглотерапията и т.н. Конкретно, интелигентното използване на хомеопатичните прапарати е в състояние да предотврати или значително да облекчи пристъпите при много заболявания. Дори и майката да живее в град, където няма хомеопатична аптека, такива препарати могат да поръчат по Интернет или по пощата. А ако се погрижим за това по-рано, то в момента на възникването на критична ситуация винаги ще имаме под ръка безопасен и надежден препарат. Формулираме и третото правило:
Трябва колкото се може повече да изполваме нелекарствени методи на лечения и хомеопатия - това е много по-безопасно и за майката и за детето.


Бедата идва внезапно

Никой не е застрахован от аварии, травми, необходимостта от спешна операция. Е, мама не е знаела, че трябва да си вади зъб или че има остър апендикс! В грижите за бебето понякога е трудно да се забележи, че здравето на майката не е особено добро.
Не вдигайте ръце и веднага предупредете лекаря, че сте кърмачка. Поинтересувайте се също така, доколко съвместими са средствата, които ви предписват с лактацията и за колко време се отделят от организма ви. Даже и при такава неприятност не отбивайте бебето непременно. В краен случай можете да пропуснете кърмене за няколко часа. Ако майката не е готова за тази ситуация, разбира се и изцеденото мляко не бива да се дава на детето. На роднините трябва да се позволи да дадат на детето няколко пъти изкуствено мляко и да се решат проблемите по-скоро.
При миниоперативни намеси, даже при използването на обща наркоза, бебето може да бъде кърмено веднага след 6 до 12 часа след операцията. При вадене на зъб, кюртаж, и различни гнойни абцеси може да се кърми след 6 часа. Първата порция мляко трябва да бъде дадена не директно, а изцедена. При по-продължителни операции – след 12 часа. При това – изцеждането трябва да бъде поне 3 пъти.
Отрано се консултирайте с лекаря си за постоперационната терапия с антибиотици и подберете заедно такива, които са съвместими с кърмене. А такива антибиотици има достатъчно много (пеницилиновите производни, множество цефалоспорини, макролоиди). Категорчино е забранено при кърмене позлването на антибиотици, оказващи влияние на растежа на костите или на кръвотворните органи (феторхинол, левомицетин). Почти винаги е възможно да се избере подходящ заместител. Следващото правило гласи:

При еднократната употреба на лекарство, в безопасността на което майката не е сигурна, трябва да се консултира с лекаря или фрамацефта. Ако няма такава възможност – да не кърми в следващите 12 часа. За това време от организма и се отделят голяма част от лекарствените средства.
За съжаление не всички болести могат да бъдат излекувани с ползването на еднократни лекарствени дози или с лека операция. Има и ситуации, когато на кърмачката е необходимо болнично лечение, сериозна химиотерапия и това трае , уви , не един или няколко дни. Много кърмачки разбирайки за това, веднага се опитват да отбият детето. След връщането им от болница детето вече не иска да поема майчина кърма. Всъщност няма необходимост да се отбива детето завинаги. Ето какво препоръчва бюлетина: “ Ако съществува необходимост от ползване на лекарства, вредни за кърмачето, кърменето трябва да бъде временно спряно, като в същото време лактацията трябва да се поддържа”
Значително по-просто е временно да се отдели детето от майчината гръд, отколкото да бъде лишено завинаги от преимуществата , които има майчиното мляко.
В течние на няколко седмици бебето се храни със смес, като най-добре е да се ползва не бутилка с биберон, а например лъжичка или чашка, или дори спринцовка - без иглата разбира се. При временното отделяне от майката да не се заблуждава бебето, то не може да разбере защо тя е наблизо, а не бозае.
Ако майката действително е сериозно болна, то за поддържането на лактацията е достатъчно да се изцежда 3-4 пъти на ден, защото отделянето на мляко при отсъствието на кърмене знаително намалява. При ситуации, когато самочувстието на майката няма да пострада, изцеждането може да бъде и по-често, макар и достатъчно 6 пъти дневно. Това не е чак такава голяма жертва, заради щастието отново да сложи бебето на гръдта си, докато то може и трябва да бъде кърмено. След края на терапията бебето бързо се връща обратно на кърмене и обемът на лактацията се въстановява за 1-3 дена. Затова и следващото правило за лечение по време на кърмене изглежда така:
При необходимост от използване на лекарства, несъвместими с кърмене, трябва временно да спрете детето да бозае.


Тези досадни инфекции

Ако със зъбобол или травма на пръста не можете да заразите бебето, когато става дума за инфекциозни заболявания, и досега много са убедени, че майката непременно ще зарази детето и непременно трябва да спре да го кърми. Битува и представата, че такова заразяване може да се предотврати, ако на майката се се сложи марля на устата, а млякото се дава на детето преварено. За съвременните представи такова поведение е просто нелепо.
Ако майката е болна, то значително по-рано, отколкото започват да се проявяват клиническите признаци на болестта, бебето вече е получило с млякото самият източник на болестта, специфичните антитела към него, фрагментите за изработка на собствени антитела плюс пълноценна имунна защита от възможни усложнения. Когато майката или лекуващите лекари диагностицират болест, бебето се окзва или вече болно, или активно имунизирано. Спирането на кърменето в такива случаи лишава бебето единствено от уникалното и предназначено само за него лекарство, което получава с майчиното си мляко. Кипването на млякото разрушава не само източника на болестта, но и всичките му защитни съставки.
Не си струва да отбиете заболялото бебе, както и това, което засега е здраво. Именно майчиното мляко дава възможност на детето ефективно да се имунизира и да се предпазва от заболявания, незвисимо от това, че всеки ден е било подложено на инфекциозни атаки. Отбиването на здраво дете в момент, когато майката е болна, го подлага на опасността да заболее, при това без да има каквато и да било имунна защита. В клиническите изследвания на грипа, червения вятър и т.н. е доказано, че детето, което се оказва изведнъж без имунна защита, заболява по-често, а оздравява по-бавно от дете, което не е отбивано.
Отбиването на вече заболялото дете, както показват изследванията на деца заразени със стафилококи, стрептококи, грип и т.н. го лишава от много противомикробни фактори, съдържащи се в майчиното мляко, а храненето със заместители предизвиква засилването на ръста на различни болестотворни микроорганизми. Нито едното, нито другото не е добро за бебето, вече подложено на риск. Освен това и майката и детето трябва да получат адекватно лечение, което трябва да се приложи тогава, когато детето получава лекарство веднага след майчиното мляко.
В някои случаи по-рано инфектираните деца с микроорганизми, носители на които е майката, играят важна роля във формирането на неговата имунна защита. Всъщност в майчиното мляко в голяма част от случаите на мастит се откриват Staphiloccocus aureus (стафилококи). Това са обикновени микроорганизми , живеещи в кожата и устната кухина на майката. Няколко часа след ражадането, майката ги прехвърля върху бебето, без всякакви отраицателно последици за него и затова, ако после получи мастит, те вече не са опасни. Откриването на цитомегаловируси в кърмачката не довежда до заболяване на бебето, а напротив, служи като първична имунизация против вирусни заболявания.
По този начин формулираме поредното правило, важещо за кърмачки при тяхното инфектиране:
Няма никави основания да се отбива кърмачето при откриването в майката на инфекции, независимо от това, кой е причинителят. Нещо повече, отбиването на кърмачето в такава ситуация излага бебето на опасността да заболее от такива болести, от които боледува майката.
Как да се лекува кърмачаката от инфекции? В зависимост от ситуацията, която зависи от вида на болестта и от нейното състояние.
Високата температура може и е необходимо да бъде свалена, ако майката я понася зле. При това трябва да помним, че високата температура е един от начините за самозащита на организма. За понижаване на температурата може да се използва всякакво лекарство, което се намира у дома, а ако трябва да се повтори, най-хубаво е да се доверим на препарати на базата на парацетамола. Обикновените средства против кашлица, хрема, болно гърло и пр, т.н. симптоматически средства са безопасни по време на кърмене.
За лечение на вирусни инфекции (простуда и грип) освен освен с понижаващи температурата средства могат да се прилагат и специални противовирусни средства, на базата на интерферона. Най-хубаво е такива лекарства да предписва лекар, макар някои от тях, например “грипферон”, да могат да се взимат и самостоятелно. Голяма част от тях са приложими при кърмене.
За лечение на бактериални инфекции (отит, ангина, пиелонефрит, мастит) е необходима употребата на антибиотици. Ако изполвате принципите използвани по-горе, винаги може да подберете заедно с лекаря антибиотици, съвместими с кърменето.
Ако кърмачката може да знае, че продължавайки да кърми бебето даже по време на заболяване, ще му обезпечи имунна защита, това ще й помогне не само да продължи кърменето, но и ще е добър стимул за нейното скорошно оздравяване.
Затова обобщавайки всичко казано досега, можем още веднъж да кажем на кърмещата майка – не прекратявайте кърменето, когато сте болна! Ако за това настояват лекарите – консултирайте се с няколко. Има много източници на информация, а не един.

М. Б. Майорская, консултант по лактация.

Преведе Shali от www.rojana.ru
Виж целия пост
# 1
Много полезна статия  Simple Smile  Браво Boo!
Виж целия пост
# 2
Много полезна статия!!!
Виж целия пост
# 3
Браво Shali, тъй като тя я е превела Wink
Виж целия пост
# 4
Браво и на Шали!  Grinning
  bouquet
Виж целия пост
# 5
Много полезно за всички - браво за бързата реакция  Hands Thumbsup
Виж целия пост
# 6
Mnogo blagodarq za poleznata informaciq. Nqmate predstawa, kolko dobre i uspokoitelno mi deistwuwate.
Beb4i zasega e dobre, a nie s batkoto se borim s wirusa i dano skoro se oprawim...
Виж целия пост
# 7
Страхотна статиа!Дано повече майки я прочетат!  Hands Thumbsup
Виж целия пост
# 8
А какво ще кажеш за гноина ангина и кармене какви лекарства да се взимат?
Виж целия пост
# 9
Цитат на: Снежка
А какво ще кажеш за гноина ангина и кармене какви лекарства да се взимат?

Kakвитo nazначи лекарят, само да му кажеш, че кърмиш, за да се съобрази какво да назначи Wink
Виж целия пост
# 10
Страхотно полезна статия!!!!
Виж целия пост
# 11
Цитат на: Снежка
А какво ще кажеш за гноина ангина и кармене какви лекарства да се взимат?
Kakвитo nazначи лекарят, само да му кажеш, че кърмиш, за да се съобрази какво да назначи Wink
Тук да кажа - Бу си го казва, вие си го казвате на лекаря, ама... имайте едно на ум! Не всички лекари са запознати с всички странични ефекти на всички лекарства, които предписват. Четете си листовките към лекарствата, говорете с фармацевтите в аптеките. Въобще - внимавайте!

Казвам го за да внимавате, не искам да обиждам лекарите,  има лекари и лекари, вашият може да знае страничните ефекти, но предпазливостта си е за предпочитане.
Виж целия пост
# 12
Здравейте, аз съм майка на 10 месечно бебе и още кърмя. Но тази сутрин се събудих с гърлобол и отпаднали крайници. Страх ме е д а пия лекарства, пия само парацетамол, за да не навредя на бебо. Но за гърлото, незнам какво да пия, нямам кашлица,само ме боли много гърлото.
Ако някой и бил в моето положения моля да ми отговори. Във форума съм регистрирана като - еlia2007
Благодаря предварително на всички : Cry
Виж целия пост
# 13
За гърлото спокойно можеш да ползваш таблетки с прополис - Прополки или българските, има и спрей за гърло с прополис. Другите пастили за смучене, Нео-ангин и разните други на базата на билки (без салвия! тя намалява кърмата!) също са възможност. И много топъл чай с мед и лимон Grinning Можеш да си направиш и най-обикновения компрес на гърлото - напръскваш дълго парче памук със спирт разреден с малко топла вода, увиваш около гърлото, слагаш отгоре найлонче и шал и спиш така.
Ако положението е много зле и не се подобрява за ден-два, иди на лекар - почти всичко, което се изписва в подобни ситуации, е ок за кърмачки.
Виж целия пост
# 14
Никъде не оспях да намеря конкретно при подуване от зъб какво може да се приема
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия