Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

  • 20 504
  • 224
# 75
Здравейте, д-р Георгиев
Родих със секцио 12.22г. Имах засегнах седалищен нерв, с тръпнене и силни болки в краката и кръста, след кратък курс на лечение това отшумя, но от 03.23г имам странно усещане в гърба. След почивка отшумява, например сутрин се събуждам в перфектно състояние, но започна ли да върша обикновенните ми задължения и грижи около децата започва едно усещане на -тръпнене и мравучкане , леки скубещи болки,  понякога чувството е такова че все едно нещо напира отвътре.
Ходих при невролог, но според него всичко е на ред,  изписа ми хапчета с които не се повлиявах Правих и рентгенова снимка на която също нищо не се вижда.
Затова реших да се допитам и до вас.усещането е в очертаната област на примерната снимка.
Виж целия пост
# 76
Здравейте, д-р Георгиев.
Беше ми поставена диагноза бурсит на трахонта/перитрахонит. Пробвах няколко лекарства вече ,дори и инжекции, но нямаше  голям ефект. Бихте ли ми казали дали има вариант за оперативно лечение на този проблем?
Благодаря предварително и Поздрави!
Виж целия пост
# 77
Здравейте. Съпругът ми си счупи средния пръст на лявата ръка на 13.09.2023. Вече 40 дена коста не е започнала да се калцира и външно раната има на места некрозна тъкан, която третираме все още с антрасайт гел и незалепващи марли. Въпросът ми е нормално ли е това да не се калцира коста и с какво може да се третира раната? Мога да ви изпратя снимки както на коста така и на раната отвънка
Виж целия пост
# 78
Здравейте, д-р Георгиев!
Родих секцио преди почти 7 месеца. Поради периодични болки в кръста, моя приятелка ми каза, че е хубаво след раждане да се проследи прибирането на таза. Прави ли се такова наистина и при ортопед ли или друг специалист?

Синът ми, почти на 7 месеца,  седи стабилно от няколко седмици. Успява и да пълзи, но без координацията крак ръка. Вече се изправя и има желание да ходи. Чудя се не е ли рано? Притеснява ме след години да не се появят проблеми заради твърде ранно изправяне и прохождане. За момента се старая да е основно седнал или по корем, но винаги намира за какво да се хване и да почне да се изправя.
Виж целия пост
# 79
Здравейте, доктор Георгиев! Синът ми е на 8 години, много енергично, подвижно и пъргаво дете, спортува и танцува. Отскоро забелязахме, че при стъпване ходилата му са  събрани при пръстите и отдалечени при петитe - / - ето така.Има ли повод за притеснение?
Здравейте, благодаря за въпроса.

Най- вероятно се касае за плоскостъпие. Разбира се, е редно да посетите ортопед, за да прецени.

С уважение:
д-р Георгиев
Виж целия пост
# 80
Здравейте, др Георгиев. Имам проблем с лявото коляно от бременността насам епизодично. В годините, когато ходех активно на фитнес 3-4 пъти седмично всичко беше наред. Този месец след много стресова ситуация кракът ми блокира. Ползвах волтарен и в момента има облекчение на дискомфорта. Преглед при ортопед посочи диагноза плика синдром. Според Вас задължително ли е да посетя физиотерапия или бих могла с упражнения вкъщи да се справя сама?

Здравейте, благодаря за въпроса.
Блокирането може да се дължи и на други състояния, за която препоръчвам да се направи ЯМР. Препоръчително е да се посети физиотерапия, но моят съвет е след уточняване на дигнозата чрез ЯМР.

С уважение:
д-р Георгиев
www.facebook.com/DrRosenGeorgiev
Email: drgeorgiev@beta-clinic.com
Виж целия пост
# 81
Здравейте, имам детенце на годинка и скоро ми казаха ,че има обущарски гърди. Нямах никаква представа какво означава това...Трябва ли да се притеснявам? Израства ли се? Какво да предприеме?
Здравейте, благодаря за въпроса.
Това е сравнително често състояние и бих казал, че по-скоро не се израства.
Много зависи в каква степен е изразено. По-голямата част от пациентите нямат никакви проблеми и живеят напълно пълноценен живот.
При необходимост ми пишете.

С уважение:
д-р Георгиев
www.facebook.com/DrRosenGeorgiev
Email: drgeorgiev@beta-clinic.com
Виж целия пост
# 82
Здравейте Д-р Георгиев. Средата на юли месец тази година , мъжът ми при падане чупи костта на левия крак , която минава към кокала на глезена (не знам как се казва точно) . В спешното му сложиха гипс , казаха му да стои 2 месеца с него и на 13.09. Свалиха гипса. Пратиха го на рехабилитация за 7 дни, има някакво подобрение, но не може да стъпва. Днес посети ортопед, който му каза, че костта му е зарастнала накриво и ще трябва да се направи операция. Въпроса ми е дали според Вас е нужна такава или може да проходи отново и без нея . Прикачвам и снимка от рентгена направена днес.
Здравейте, благодаря за въпроса.
От приложената снимка се вижда, че е било за първично оперативно лечение.
При зарастване аз не бих направил оперативна интерванция. Моля да приложите снимки и на зарастналата кост.

С уважение:
д-р Георгиев
www.facebook.com/DrRosenGeorgiev
Email: drgeorgiev@beta-clinic.com
Виж целия пост
# 83
Здравейте, д-р Георгиев!

Искам да направя консултация относно сина ми, който е на 9 г и половина.
Водила съм го по специалисти, които изследват стъпалото и те препоръчаха индивидуални стелки, защото и двете крачета стъпват навътре. Носи ги вече повече от 9 месеца, но аз не виждам промяна в крачето или в походката.
Обувките пак се "изяждат" от вътрешната страна.
Правила съм и консултация с ортопед, който пък препоръча гел- стелки, но и те без особен ефект.
Къде да се насоча за адекватно мнение и съответно, ако е възможно, решение на проблема?

Ще се опитам да приложа и снимка на крачетата.

Здравейте, благодаря за въпроса.
Приложението на стелки е препоръчително. Ефектът би бил много добър, ако приложите и рехабилитация. В тази възраст се отразява много добре.
Стелките, който са от гел, не бих казал, че са подходящи.
Препоръка:
- Стелките да се носят колкото се може повече.
- Започване на упражнения за спаднал свод и плоскостъпие.

С уважение:
д-р Георгиев
www.facebook.com/DrRosenGeorgiev
Email: drgeorgiev@beta-clinic.com
Виж целия пост
# 84
Здравейте, докторе.
Вчера в час по физическо възпитание, 10-годишната ми дъщеря е била бутната от по-голямо момче от друг клас и си е счупила лявата ръка. Следобяд в Пирогов сложиха гипс и споменаха, че след няколко дена можем да отидем да го сменят с пластмасов.... Вие препоръчвате ли подобно нещо и какви са плюсовете и минусите? Не бях чувала досега, а в интернет почти не намирам снимки и мнения какво точно представлява.
Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 85
Здравейте, Д-р Георгиев!
Аз съм с Болест на Бехтерев в 4-ти стадий със завършена анкилоза. Стойката ми е неправилна, наведена съм напред. Това ме затруднява при движение. Искам да нося някакъв колан или корсет, който да ми помогне да изправя малко гръбнака си и да ми е по-лесно при движение. Непрекъснато ми казват ,че не е добре с Бехтерев да нося нещо пристягащо, но искам поне когато ходя пеш навън да го слагам. Какво ще ме посъветвате?
Виж целия пост
# 86
Синът ми тренира футбол.Нормално ли е при ходене нон-стоп да му пукат глезените?
Виж целия пост
# 87
Здравейте, д-р Георгиев!
При нас е малко напрегната ситуацията.
Приятелят ми има проблем с левият си крак - сковаване на топка в прасеца, изтръпване на глезена, болки в коляното и отзад на сгъвката. Когато се движи много, няма проблем, но има дни, в които движението отново е интензивно, но малко по-малко и в последствие се проявяват тези досади. Могат да продължат 3 часа, могат и 3 дни, имат сякаш собствено мнение.
Глезенът е усукван, коляното също.
Коляното преди 4-5 години е имало разкъсване на връзки, потвърдени от ЯМР. Докторите са му казали, че ще зараснат с времето и нищо друго.
Ходихме на кинезитерапевт, ревматолог, невролог два пъти, ортопед също, съдов хирург, правено е ЕМГ, само кинезитерапевта имаше лек ефект бих казала след терапия, другите изследвания или казват че са окей или изписват магне Б6, магнезий, калций и такива разни, които не показват никаква промяна, не знаем какво да правим! Много му пречи на работата и като цяло на ежедневието, моля за съвет!🙏
Виж целия пост
# 88
Здравейте, д-р Георгиев!
Може ли да навреди традиционен тайландски масаж  при сколиоза в начална степен ( 13 градуса)? Пациентът е 10-годишно дете. Масажистът е наша позната, която твърди, че може само да помогне, но не и да навреди. Имам й доверие, но повече тежест за мен има мнението на ортопед и ще съм благодарна да науча Вашето мнение преди да взема решение.

П.П. Нарочно удебелявам традиционен, защото поне на мен при споменаване на тайландски масаж и нещо друго ми изниква в мисълта. Simple Smile
Виж целия пост
# 89
Здравейте, д-р Георгиев.
Преди 7 дни с цялата си тежест стъпах накриво с левия си крак. Едва намирах сили да натисна съединителя, за да се прибера с колата. В последствие крака(глезена) кокълчето от външната страна се поду жестоко. Направих снимка оказа се че не е счупен нито пукнат. Първия д-р смята че връзките са скъсани и това според него не подлежи на операция. Вторият д-р заяви че задължително трябва да се оперира,защото няма как да зарастнат. Третият казва че връзките ще зараснат сами. Не знам вече на кой и какво да се доверя. На 14-ти този месец имам час при друг ортопед. Вторник ще правя ЯМР. Изписани са ми Дорета,Ендотелон, Етодин и Репарил гел за мазане. Хапчетата Дорета ги спрях понеже имах страшно главоболие от тях, уви същата работа с Етодина плюс главоболието получавам и замайване. На своя глава пия колаген в течна форма, Арника 9 гранули, Цинг и Магнезий. Не знам вече какво да правя и на кой да се доверя. Моля ви споделете ми вашето мнение. Зарастват ли скъсани връзки или не. Колко време е нужно за пълно възстановяване. Забравих да вметна че 5 дни бях с гипс, но в момента съм със шина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия