Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сама или сам около 40те години

  • 26 620
  • 918
Някой може ли да сподели ако е в положение сам без партньор и сериозни отношения  на възраст около 40те години как се е стигнало, какво се е случило в последната връзка, какво търси и къде го търси, на какви жени/мъже попада... Да развием малко тази тема като преплетем минало, настояще и бъдеще при такива жени/мъже всеки през своята призма, опит и преживяване.
Виж целия пост
# 1
Имам доста познати на 40+, сами. Причините са всякакви- от кофти характер и самочувствие без покритие до дълга връзка, завършила зле и наскоро. Както и някакви особняци, странни птици.
Причините могат да са всякакви, не виждам това с какво може да помогне.
Виж целия пост
# 2
Повечето които познавам и са сами на 40+ или 50+ години са типични егоисти. Други имат дефицити в общуването или съвсем погрешни разбирания за това какво и как става около тях, но за нищо на света не искат да променят погрешното си мнение. Старите моми и ергени се търпят до около 40-те години. После започват съвсем да им хлопат дъските или стават много злобни и завистливи. В последно време започвам да избягвам контакти с такива. Много ме натоварват и дразнят с претенции и философстване.
Виж целия пост
# 3
Кончо, утрепа темата още на първа страница.

Аз пак да кажа - да се прави разлика между хора с предишна продължителна връзка, съжителство, брак или нещо подобно, които са останали сами на някакъв етап, и такива, които никога не са имали сериозна връзка\съжителство, никога не са се съобразявали с партньор и т.н.
Виж целия пост
# 4

Кончо, утрепа темата още на първа страница.

...

Съжалявам ако съм разочаровал някого. Не искам да обиждам или да се заяждам персонално. Но... Така го виждам аз. Не знам какво ще се промени от захаросани мнения. Темата е наистина добра.
Виж целия пост
# 5
Повечето които познавам и са сами на 40+ или 50+ години са типични егоисти. Други имат дефицити в общуването или съвсем погрешни разбирания за това какво и как става около тях, но за нищо на света не искат да променят погрешното си мнение. Старите моми и ергени се търпят до около 40-те години. После започват съвсем да им хлопат дъските или стават много злобни и завистливи.

Според мен ти убягва причината и следствието. Много от тях стават такива защото свикват да живеят сами.
Познавам и много хора, пасващи на твоето описание, които живеят в семейсвта на гърба на партньора си. Каква изненада ...
Виж целия пост
# 6
Всички, които познавам отблизо, са повредени от родителите си, като повечето са разнополови сбъркани съжителства - майка вдовица/разведена  и син, баща вдовец/разведен и дъщеря. Само един познат такъв имам от функционално, уж...
 семейство. Няколко от моите познати загубиха родителя си в последната година, като те самите са на 40+ и драмата е пълна, защото сега не знаят какво да правят с живота си. Изпитвам ужас при мисълта, че някой родител може толкова да повреди детето си.
Виж целия пост
# 7
По мои лични наблюдения причините при жените и мъжете са различни. При жените обикновено е неправилен избор на партньори, губене на дълго време в безперспективни и/или токсични връзки, трагична любов и от този сорт. Рядко някоя жена остава стара мома, щото е гадина. Все ще си намери някой под чехъл.

При мъжете рядко е бъг вследствие на счупено сърце. Най-често стари ергени остават мъже, които са си самодостатъчни и саможиви. Не искат жена и дете да им крадат от личното време, не че правят кой знае какво съществено в него. Често са и стиснати. Кусурлии. Често се срещат женомразци или асексуални.

Може би валидната и за 2та пола причина човек да е сам над определена възраст е - липса на среда и познанства. Както и че от едни години нагоре свободните партньори рязко намаляват. И евентуално чакаш ерген/мома 2ро издание - демек разведени. Което пък носи друг тип обременености и проблеми. Старите ергени по-трудно биха приели и гледали чужди деца.
Виж целия пост
# 8
Сред моите приятелки около и малко над 40, които нямат стабилен партньор от доста време и никога не са били омъжени и нямат деца, мисля, че основната причина е лошия подбор на мъже. Изгубиха много време с мъже, които очевидно нямаха никакви амбиции да създават семейство, както и разни хора с лабилна психика и всевъзможни зависимости. Имаха достатъчно кандидати, които лично според мен си бяха поне на първо четене супер, но все пак е важно те да си ги харесват. Имам приятелка (40г), която от години обяснява как искала сериозна връзка, но пък мъже - да не кажа момченца - на по 20-25г харесва, намерени по разни сайтове и приложения. Излишно е да казвам, не ѝ се получава. Аз отдавна вече не давам акъл, само изслушвам, все пак си е тяхна работа с кого какво правят. Дано са доволни от изборите си един ден като погледнат назад.
Виж целия пост
# 9
Колкото хора, толкова и различни причини. Имам познати, които много искат да имат семейство, но изборите им на партньори през годините е бил несполучлив, да речем или пък въобще не стигат до връзка.
За мен имането на семейство никога не е било цел или значима ценност. Животът ми е динамичен, пътувам много, имам хубава професионална реализация, винаги съм се радвала на внимание от мъже, както и хубави отношения, но никога не съм имала намерение да правя семейство. По стечение на обстоятелствата с последния ми партньор си допаднахме супер много и в крайна сметка се оженихме. Харесвам живота си с него, харесвах и този преди него. Моето щастие като човек не зависи от друг, така съм устроена.
Виж целия пост
# 10
Смотан външен вид също играе роля.
Аз например бях от тия, грозничките - е, не бях сама на 40, но някоя може и да остане. Wink
Виж целия пост
# 11
Имам повече впечатления от мъже, които са останали сами (имам предвид такива, които никога не са имали сериозна връзка), отколкото от жени. Като цяло:

* Недобри социални умения - притеснителни, или не умеещи да общуват с жени, да флиртуват, да свалят
* Очаквания към жените, неотговарящи на възможностите им
* Недобър външен вид - лоша комбинация с горните
* Незрялост - склонност да търсят вината само в жените, с кофти опит, който така и не са преживели, държащи се все едно някой им е длъжен

Ако останат сами, дефицитите хронифицират, израждат се, промяната става все по-трудна. Някои се превръщат в многонайковци, които всъщност се опитват да се защитят от реалността, че просто са неуспешни, но така стават силно отблъскващи за околните. Други пък се примиряват със самотата, затварят се и заживяват в техен си свят. Има и такива между тези две крайности, разбира се. Опитват се по свой си начин. Какво им е вътрешно, само те си знаят. Не всички са загубени каузи, но определено с годините не става по-лесно.
Виж целия пост
# 12
Не мога да си представя колко пък толкова смотан трябва да изглежда човек, че да е фактор това. Много, ама наистина много, “смотано изглеждащи” хора имат успешни връзки, бракове, семейства. Според мен характерът играе много по-голяма роля, при външния вид може би ако говорим за нечистоплътност и откровено неподдържан външен вид.
Виж целия пост
# 13
И аз мисля, че не външният вид е основна причина. Има направо неугледни и нелицеприятни хора, пък в отношения, бракове и с деца. Нагласа, очаквания, наследени семейни модели са по-голям фактор.
А и в крайна сметка, не е задължително всички да са по двойки и за цял живот. Толкова много хора са заедно с друг и са трайно нещастни и неудовлетворени.
Виж целия пост
# 14
Вече имаше подобна тема за самотници на 30 години. Трябва ли да пишем и тук същите работи?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия