Стомашни проблеми и Ендометриоза

  • 363
  • 4
Здравейте момичета! Преди 2 години ми премахнаха лапароскопски ендо кисти на яйчниците също така и по пикочния мехур и дебелото черво.След това бях на лечение със З@%рила 3-4 месеца няколко месеца по-късно започнаха проблеми със стомаха тежест,подуване,газове,диария не се повлияваше нито от диети,нито от лекарства.Направих си колоноскопия която останови единствено  колит.Досега не съм имала подобни оплаквания.Забременях и проблемите със стомаха просто изчезнаха,бях друг човек! Преди 2 месеца родих нормално и започна от съвсем скоро отново дискомфорт в стомаха.Вече започвам да си мисля,че може би нещо е останало от ендото и затова са всички тези проблеми със стомаха.Има ли някой с подобни оплаквания  като мойте?Чувствам се ужастно,каквото хапна ме заболява стомаха,подува се,диария също..
Виж целия пост
# 1
Аз нямам Ендометриоза, доказана чрез лапароскопска операция, но заради симптоми като много силно гадене и болки между ову и цикъл, подуване, диария, умора и често задържане на фоликули, се подозира, че имам извънматочни ендо гнезда.
С тези симптоми съм от 2020та, като имаше периоди на затишие. От началото на м. Май изключих по собствено усмотрение изцяло глутен, алкохол и рафинирана захар от менюто си. Други ограничения не си налагам, защото не искам да се стресирам, но принципно не ям често месо, сега гледам, ако ям да не е червено и хапвам по-често риба. От тогава нямам гадене, болките са много по-леки.
Честно казано не зная дали е ендометриоза или пропускливи черва, които се повлияха страшно добре от спирането на глутена, но определено виждам ефект. Като цяло съм по-енергична, не съм подута, отслабнах дори сравнително бързо 6 килограма… храносмилането ми се регулира. Но всичко това може да идва от там, че спирайки глутена, човек автоматично започва да се храни здравословно с храни, богати на фибри и т.н. Засега не ми се ходи по още лекари и мисля да не изследвам нищо, но лека полека да започна да превключвам от безглутенов на домашен ръжен хляб с квас, за да видя какъв ще е ефектът.
Виж целия пост
# 2
Опитай да си намериш някакви домашно произведени продукти, които не дразнят стомаха, за които да си сигурна че не са третирани с нищо или прясна черноморска риба за скара без кожата и виж с такава храна как ще се чувстваш. Ако ти е добре, после може да вкараш и по-разнообразна храна. И аз съм с ендо (киста) и от повечето купени продукти и храни ме боли корема или ми е некомфортно заради "екстрите им". Случвало ми се е дори от марка олио да имам болки и цяла седмица седях и се чудех какво съм объркала тоя път, с домашни "чисти" храни нямам такива проблеми и ям дори свинско, само глутена съм изхвърлила.
Ако не пиеш NAC може да пробваш дали и той няма да ти помогне, на мен ми действа добре по схемата всяка седмица по 3 дни по 3 пъти на ден по едно хапче за 6 седмици.
Виж целия пост
# 3
Опитай да си намериш някакви домашно произведени продукти, които не дразнят стомаха, за които да си сигурна че не са третирани с нищо или прясна черноморска риба за скара без кожата и виж с такава храна как ще се чувстваш. Ако ти е добре, после може да вкараш и по-разнообразна храна. И аз съм с ендо (киста) и от повечето купени продукти и храни ме боли корема или ми е некомфортно заради "екстрите им". Случвало ми се е дори от марка олио да имам болки и цяла седмица седях и се чудех какво съм объркала тоя път, с домашни "чисти" храни нямам такива проблеми и ям дори свинско, само глутена съм изхвърлила.
Ако не пиеш NAC може да пробваш дали и той няма да ти помогне, на мен ми действа добре по схемата всяка седмица по 3 дни по 3 пъти на ден по едно хапче за 6 седмици.
Здравей! Може ли да ми дадеш пример какво закусваш и между храненията какво хапваш,млечни неща позволяваш ли си
Виж целия пост
# 4
При болки карам ден или два само на варени картофи, после вкарвам варени яйца и/или нетлъсто месо или риба (без кожа) на скара и извара или безсолно сирене. Като съм добре гледам да избягвам картофи и другите храни, които ги водят възпалителни (с изключение на свинското) и обикновено ям риба/прясна по възможност/ или месо печени или задушени и зеленчуци, каквито си отгледаме или си намерим чисти. Тиквички, грах, зелен боб, моркови, коприва, спанак, зеле, такива неща. Аз не обичам готвено, така че обикновено ги правя на пара в кукъра или ги минавам през фрайъра и ги овкусявам със сосове или майонези, веган най-често, като единствено се съобразявам да не ги ям късно вечер. От млечните ям краве кисело мляко, сирене и извара. Яйца, маслини, овесени ядки, варива гледам по-рядко, не за друго, просто тях ги купуваме от магазина и съм с резерви. Ядки също ям, купуваме с черупките и правя и разни млека и сирена от тях. Гледам и редовно да консумирам куркума и не ми пречи. Като цяло всичко е налучкване на принципа проба грешка, но аз за себе си стигнах до извода, че главно химията в храната ми създава проблеми и затова се стремя максимално да я избягвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия