Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 36

  • 24 266
  • 887

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationКърмене и Covid 19Pushpin

Да кърмя ли, ако боледувам от Covid 19?
Да, може да кърмите, докато боледувате от ковид.
https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria/videos/2837440523159420/
https://www.namama.bg/article/7-vaprosa-za-karmeneto-i-covid-19/
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1888974071240613/
https://www.llli.org/coronavirus7/
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19
https://www.facebook.com/111973802273991/posts/1946196348851718/

Ако кърмя мога ли да се ваксинирам срещу Covid 19?

Ваксините за ковид са съвместими с кърменето( кърми се без спиране и без хвърляне на кърма) и ваксинираната майка предава антитела на бебето си.

В този пост ще видите информацията за най-новите изследвания по въпроса:
https://www.facebook.com/Xedrablog/photos/a.193306624140708/2103456973125654

Какво споделят ваксинираните кърмещи жени, проучване на д-р Цветелина Великова, имунолог:
https://drvelikova.wordpress.com/2021/09/06/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d … 1%81%d0%b8%d0%bd/

Международни препоръки за ваксиниране при бременност и кърмене (скролнете след препоръките за бременност са тези за кърмене):

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-can-tak … covid-19--vaccine

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/pre … y-wide-statement/

https://www.acog.org/womens-health/faqs/coronavirus-covid-19-pre … and-breastfeeding

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-breastfeeding/

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination- … -or-breastfeeding

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766?resultClick=1
Нови проучвания
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785791

Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin
Скрит текст:
Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.
Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра, ibclc консултант - https://xedra.wordpress.com/
Фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Инстаграм на Ася Демирева, ibclc консултант - https://instagram.com/assya.demireva.ibclc?igshid=yeqa79s9izbh
Фейсбук - https://m.facebook.com/AssyaDemirevaIBCLC/

Сайтът на Ани Николова, ibclc консултант и акушерка - https://aninikolova.com/
Фейсбук - https://www.facebook.com/kurmene.konsultacii

Блогът на Даниела Лютакова, ibclc консултант и акушерка - https://lyutakovadaniela.wixsite.com/bear-and-bee/za-nas
Инстаграм- https://www.instagram.com/bear.and.bee.midwife/
Фейсбук- https://www.facebook.com/bear.and.bee.midwife/

Блогът на Таня Русева- Бу, ibclc консултант - https://missby.wordpress.com/
Фейсбук- https://www.facebook.com/missby
Инстаграм - https://instagram.com/tania.ruseva.ibclc?igshid=w688v8r9jlhw
 
Блогът на  Мария Масларова-Айла, ibclc консултант - https://atwins.wordpress.com/
Фейсбук- https://www.facebook.com/BreastfeedingMissionPossible/

Блогът на Десислава Пеева, ibclc консултант - https://karmene.info/
Фейсбук - https://www.facebook.com/Kyrmeneto
Instagram - https://www.instagram.com/dessislavapeeva/

Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/  

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Контакти на доброволните консултанти на НАПК: https://www.podkrepazakarmene.com/consulting
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/

Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Фейсбук на Ла Лече Лига България: https://www.facebook.com/lllbg
Инстаграм акаунт - https://instagram.com/lalecheliga?igshid=1qfieoj40mmu8
Контакти на доброволните консултанти на Ла Лече Лига: https://lllbg.org/kontakti/


Инстаграм акаунт на Деси Бетова - ibclc консултант и акушерка https://instagram.com/moiata.akusherka?igshid=1hgqq79bxeatz

Фейсбук на Рина Господинова, ibclc https://www.facebook.com/RinaZaKarmeneto

Фейсбук група "Всичко за кърменето" - поддържаща се от доброволните консултанти на НАПК https://www.facebook.com/groups/1616734225258479/?ref=share

Фейсбук група "Кърменето от А до Я" - поддържаща се от доброволните консултанти на Ла Лече Лига
[url=https://www.facebook.com/groups/1786813741530690]https://www.facebook.com/groups/1786813741530690


Списък на  ibclc консултантите в България:
Скрит текст:
д-р Анета Попиванова
Ася Демирева
Ани Николова
Даниела Лютакова (гр.Русе)
Деси Бетова (Плевен)
Деси Пеева
Марияна Енева
Мария Масларова
Рина Господинова
Светлана Картунова
Таня Русева
Олга Дукат
Христина Янева


Контакти на доброволните консултанти на НАПК - http://www.podkrepazakarmene.com/consulting

Контакти на доброволните консултанти на Ла Лече Лига: https://lllbg.org/kontakti/


Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/

Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

Препоръки на Министерство на здравеопазването на България за кърмачета https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/zdrav … ne-karmacheta.pdf

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                         
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be


**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Спорт и диета по време на кърмене?:
http://www.podkrepazakarmene.com/breastfeeding-sports-and-diet-337.html
https://missby.wordpress.com/2012/07/06/bf-sport


Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 35
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 34
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 32
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 28
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

Скрит текст:
Виж целия пост
# 1
@Shanan4e, с това бебе не съм пробвала с протектори, но не мисля че ще стане. Не разказвах подробно, но самото бебе трудно се храни и от бутилка- последния месец яде само сънен, иначе захапва, пие 20-80 мл и върти глава и бута с език. Чудо е. Дадох му биберон за 6-месечен, а е на 4,5, за да го прилъжа да изпие по-бързо млякото. Будя го час преди храненето, за да му се доспи и да не го откаже. Та цеденето ми е само половината от грижите Sad
Виж целия пост
# 2
Наистина голямо изпитание. Дано намерите начин да си облекчите денонощието някак. Но и да не намерите - скоро ще отмине и това и бебето ще порасне. Това го знаете вече, но предполагам, че имате нужда да го прочетете. И това ще мине.
Аз също имам доста повече изпитания с кърменето с второто ми дете и тези дни си мислех, че ако то се беше родило първо сигурно нямаше да се справя да го кърмя. И сега вече трудностите започнаха да попреминават и съм много благодарна, че издържах и сега навлизаме в по-лек период (с други проблеми, разбира се, но важното е, че вървим напред Simple Smile). Така че - кураж, майче и наистина сте Герой!
Виж целия пост
# 3
Благодаря, момичета, @Shanan4e, много топли хора сте Heart
Виж целия пост
# 4
Привет! Налага ми се да пия антибиотик и 10 дни да не кърмя. Бебо е на месец . Кога трябва да се цедя на всяко негово хранене или само когато усетя напрежение? Страх ме е да не намалее кърмата.
Виж целия пост
# 5
Kika, напиши ни какъв е АБ, може да се окаже, че е съвместим с кърменето и няма нужда да не кърмиш. Много от антибиотиците могат да бъдат приемани и по време на кърмене.
Но в отговор на въпроса ти: трябва да цедиш както бебето се е хранило досега. Т.е. ако суче 8-10 пъти за 24 часа през 2,5-3 часа, е добре да спазваш такъв ритъм на изцеждане, за да не намаляват количествата кърма.
Виж целия пост
# 6
има много антибиотици, съвместими с кърменето. Цедите на всяко хранене на детето, ако наистина се налага спиране на кърменето. За махане на напрежението се цеди, когато ще отбивате. Попитайте лекаря си за съвместим антибиотик.
Виж целия пост
# 7
Таваник е антибиотика, противопоказно било кърменето каза докторът, а с по-слаб антибиотик няма да се оправя. С пиолонефрит съм.
Виж целия пост
# 8
Да, действително не е ок при толкова малко бебе. Все пак може да обсъдите и АБ с друга активна съставка, не по-слаб, а различен.
Ако ли пък не става, то вече описах как трябва да цедите. Съветвам те да потърсиш и прочетеш статията на Хедра за хранене от шише, така че да бъдат запазени сукателните умения на бебето.
Виж целия пост
# 9
Днес съм направила грешка значи. Не се цедях на всичките му хранения. Може ли да стане нещо с един ден? Предните дни се цедях както той яде.
Виж целия пост
# 10
Нищо не може да стане от един ден. Кърмата се регулира бързо. Жалко че не е намерил друг подходящ от антибиограмата, но при пиелонефрит и яз не бих спорила, ня прима виста ми хрумва Аугментин например - той също
е силен широкоспектърен антибиотик.
Цедете и колкото изпива бебето като количество и малко повече, защото АМ е все пак по-тежка храна. Успех и бързо оздравяване!
Виж целия пост
# 11
Защо ня помолиш за аб съвместим с кърменето? Аз пиех 2 седмици,но ми казаха,че няма проблем да кърмя
Привет! Налага ми се да пия антибиотик и 10 дни да не кърмя. Бебо е на месец . Кога трябва да се цедя на всяко негово хранене или само когато усетя напрежение? Страх ме е да не намалее кърмата.
Виж целия пост
# 12
И аз подкрепям предложението за друг антибиотик. Иначе Левофлоксацин(каквато е активната съставка) е като цяло е съвместим с кърменето, но с толкова малко бебе е нужно повече внимание . И много зависи от дозата, която е изписана. Твърдят, че ако не се кърми 4-6 часа след приема, но бебето ще е изложено по-малко на активната съставка.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501002/
Ето и една дискусия от infant risk за медикамента(там отговарят фармацефти и лекари) https://www.infantrisk.com/forum/forum/medications-and-pregnancy … 3221-levofloxacin
И от още едно място https://e-lactancia.org/breastfeeding/levofloxacin/product/
Мога да попитам какво пише за него в справочника на Хейл ако е важно.  

Пиша и, че утре има събития на ЛЛЛ в три града
БУРГАС: Бебешко кафе с Ла Лече Лига(пикник в парка)
5 август(събота) 10:00ч
Морска градина, алея зад Пантеона. Точна локация https://goo.gl/maps/ohM4AuarMZQyhB4B7
ВАРНА: 5 август(събота) Бебешко кафе с Ла Лече Лига Варна.
10:30 Морска градина, Кафе дей Фиори/ Cafe dei Fiori
София: 5 август(събота). Пикник в парка с тема "Кърмене и работа. Живот с пораснало кърмаче".
10:00ч  парк към Военна академия, близо до голямата беседка.
Виж целия пост
# 13
Здравейте. Детето ми е на два месеца и половина. Изключително кърмено е от болницата още. Наддава добре за момента:
Роден: 3240
1-ви месец: 4800
2-ри месец: 5750
Има общо 7 хранения дневно, много рядко се случва да са 8.
До преди няколко дни имаше едно нощно събуждане около 2-3 часа. Но тези дни няма желание да се събужда и аз го будя от страх да не намалее кърмата. Не е ли рано да спрем нощните кърмения? Моля за помощ как да процедирам. Дали да го оставям да спи цяла нощ, което значи че храненето ще падне на 6, или да продължавам да го будя?

Благодаря ви 🙂
Виж целия пост
# 14
Не го буди щом само се е отказало,а ако държиш можеш да се цедиш ,но в повечето случаи бебетата в последствие отново си връщат нощните кърмения
Здравейте. Детето ми е на два месеца и половина. Изключително кърмено е от болницата още. Наддава добре за момента:
Роден: 3240
1-ви месец: 4800
2-ри месец: 5750
Има общо 7 хранения дневно, много рядко се случва да са 8.
До преди няколко дни имаше едно нощно събуждане около 2-3 часа. Но тези дни няма желание да се събужда и аз го будя от страх да не намалее кърмата. Не е ли рано да спрем нощните кърмения? Моля за помощ как да процедирам. Дали да го оставям да спи цяла нощ, което значи че храненето ще падне на 6, или да продължавам да го будя?

Благодаря ви 🙂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия