Изхвърляте ли първата вода на боба?

  • 8 901
  • 59
# 45
Не, варя си го в нея.  Peace
Сега го варя по 'нова' технология  Wink
Накисвам го в студена вода от вечерта, на сутринта го измивам много хубаво и го варя на много бавен огън и никога не доливам вода.
Преди сменях не 1, а 2-3 води преди да го сваря.
Обясниха ми че боба нетрябва да се 'пресича', т.е започнал да си къкри, му махаш водата и той изстива/спира се варенето/, после му доливаш  нова вода.

ПП
Преди като му сменях водата, винаги наливах гореща.
Виж целия пост
# 46
Не, варя си го в нея.  Peace
Сега го варя по 'нова' технология  Wink
Накисвам го в студена вода от вечерта, на сутринта го измивам много хубаво и го варя на много бавен огън и никога не доливам вода.

Peace
Виж целия пост
# 47
Изхвърлям я.
Виж целия пост
# 48
Да,изхвърлям я!
Прегасявам го със сода за хляб ,изплаквам го и пак го варя.
Виж целия пост
# 49
Не, варя го в тенджера под налягане, точно както basilisk е писала, да заври на много слаб огън, и става страхотен. А тук подробно е обяснено защо е хубаво да се вари точно по този начин  /за който му се чете Wink/: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.624.html
Рецептата е на gotin,  по-надолу в страницата - "боб-технология".

  bouquet
Същата рецепта спазвам и аз  Peace Още като видях заглавието на темата се юрнах да търся същия пост (но в дира още по-преди), но търсачката там е кошмарна. Страхотен става бобеца по този начин, а това с  изхвърлянето на водата наистина малко на легенда ми намирисва  Mr. Green
Виж целия пост
# 50
Накисвам за час-два и хвърлям първата вода.. И нямам тенджера под налягане, така че 1/2 ден се готви гадния боб!  Close
Виж целия пост
# 51
Може да ме помислите за луда, но аз накисвам боба от вечерта, след това сменям 3 води, като шупвам щом заври със сода за хляб и накрая махам всички люспи на бобчетата. Но газове после НЯМА. Голяма играчка е, но мъжът ми е с болен стомах и се жертвам за него!
Виж целия пост
# 52
Не, варя го в тенджера под налягане, точно както basilisk е писала, да заври на много слаб огън, и става страхотен. А тук подробно е обяснено защо е хубаво да се вари точно по този начин  /за който му се чете Wink/: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.624.html
Рецептата е на gotin,  по-надолу в страницата - "боб-технология".

  bouquet
Много благодаря  за този линк.Аз не мога да готвя боб, но много ми се яде и сега ще опитам по тази рецепта - звъчи много апетитно
Виж целия пост
# 53
Да
Виж целия пост
# 54
labrex, благодаря за съвета!!! Пробвах така и се получи хубава гъста яхния Simple Smile добавих червен пипер също към края Simple Smile И беше много сладък Simple Smile
Виж целия пост
# 55
Аз го накисвам във вода от ве4ерта и хвърлям първата вода  Peace
Виж целия пост
# 56
Накисвам от вечерта и изхвърлям водата.
След това зависи как ще го готвя, ако е на котлона в тенджерата - изхвърлям водата след като заври, а ако е в гърне във фурната на 1000 С кой да го чака да заври, че да изхвърлям водата  Whistling
Виж целия пост
# 57
Изхвърлям по 2 води. Накисвам от вечерта, изхвърлям водата и измивам боба. Варя 15-20 мин в тенджера под налягане, изхвърлям и измивам. После доварявам с останалите неща.
Мисля, че е по-мек за стомасите ни така  Peace Но може би помага и факта, че от доста време не правя запръжка, а разтварям брашното и червеният пипер веднага след задушаването на лука (евентуално и морковите) като доливам малко вода. 
Виж целия пост
# 58
labrex, благодаря за съвета!!! Пробвах така и се получи хубава гъста яхния Simple Smile добавих червен пипер също към края Simple Smile И беше много сладък Simple Smile

Радвам се, че ти е свършил работа! Нали целта е да ни е сладко. Grinning Е, линията малко страда, ама......................дето вика една приятелка:" По ми е лесно да поддържам окръжност, отколкото линия!" Embarassed
Виж целия пост
# 59
Това е един от митовете за боба-че като му смениш водата и не дава никакви странични ефекти,което е съвършено невярно,тъй като газовете се  образуват от самия химичен състав  на боба.Ако ще да го вариш  в 10 води хранителния му,витаминен или химичен състав няма да се промени,нито пък ще стане по-нискокалоричен,просто разлика няма.Това от научна гледна точка,но пък аз винаги съм твърдяла,че внушението е голяма работа,и ако някой внушавайки си,че като е сварен боба по тази технология му е по-добре,нека така да си го хапва.  chef
И аз мисля така (и практиката ми го доказва)- боба е трудносмилаема комбинация от скорбяла и белтъчини. Няма пръдливи и непръдливи води Mr. Green

Това с лющенето на боба го наприх веднъж- реших да пробвам да видя какво ще е да махна люспите... Не стига, че си загубих 1 час да беля тия зрънца, ами стана гаден- един такъв слузест, разкашкан... никакъв. Хапнахме малко и останалото го изхвърлих ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия