Няколко въпроса за София

  • 4 034
  • 18
Здравейте. Малко предистория.
Дъщерята на моя приятелка преживява тежък развод и ще се мести да живее в София сама с дъщеря си на 6 годинки и навършва 7 напролет. Ще започне работа там от октомври и е намерила квартира в ж.к. Илинден. Моята приятелка ще се премести да живее с тях до Коледа да им помогне в началото да се устроят, но дъщеря й ме помоли да пусна тема тук от нейно име. Тя чете във форума, но няма потребителско име. И двете не познават града, не познават никой, а самата аз не съм живяла там от много, много години и София днес със сигурност е много променена спрямо София, която аз помня.

Та ето и въпросите й:

1. Късно ли е да се запише на градина детето, за да се запознае с други деца, които ще започнат в същото училище другата година? Коя градина в района на ж.к. Илинден ще препоръчате или не много далеч от там?
2. Нямат кола засега и ще ползват градски транспорт - какви съвети ще им дадете? С какъв билет пътуват 6-годишните деца? Ще живеят близо до метроспирки Вардар и Константин Величков.
3. Къде има хубави детски площадки в София, където детето да се запознае с други деца на същата възраст? Центъра на София или някъде не много далеч от ж.к. Илинден. Майката ще работи в центъра, така че и детски площадки централно са актуални.

Дъщерята на моята приятелка е най-вече притеснена за детето как ще й се отрази смяната на средата и иска да направи местенето максимално безболезнено за нея, затова ще се радва на съвети, които са свързани с 6-годишни деца, които ще започнат училище другата година. Ако се сетите още някоя друга полезна и практична информация за живота в София, която да им бъде полезна, споделете. Благодаря от нейно име.
Виж целия пост
# 1
В градския транспорт пътуват безплатно до 10 години.
Ако детето е контактно, на всяка площадка ще се запознае с други деца, а площадките са колкото си искаш, навсякъде.
За градината доста сложно... Много е различно от провинцията. Напишете в гугъл ИСОДЗ и четете какво става. Много безгрижно се пита, а предучилищната е задължителна.
Коя градина е хубава. Ох, ох... Де да беше толкова лесно!
Виж целия пост
# 2
Не е късно за градина, стига да има места.
Моят съвет е да я запишат в училище на предучилищна и там да изгради връзки и познанства.
Още повече, щом бабата ще е на разположение.

Децата до 7 пътуват безплатно, за майката и бабата месечни карти за ГТ, така ползват всеки наличен превоз и излиза най- евтино.

Площадки много, парк има - това да не го мисли.

Лорелада, не е до 10.
Виж целия пост
# 3
А, отскоро го направиха до 10. Тази година.
Виж целия пост
# 4
Еее, една хубава новина!
Виж целия пост
# 5
Децата до 10 г пътуват безплатно.
До центъра и до голяма част на града могат да стигат само с карта за метрото, но най-добре за цялата мрежа. Дъщерята направо да си купи целогодишна. Със снимки са по-евтини.
В Илинден паркове има много. Света Троица, Западен парк, Лебедът, близо е парк Възраждане. С метрото бързо се стигат Борисова градина, зоопарка, езерото Дружба. Парк Христо Смирненски/Св.Никола и Боримечката не са много ок, но пак са близо.
Градините в София са проблем. Места се намират трудно, а детето трябва задължително да е в предучилищна. При налична баба - но е наистина да започне направо в училище и там да си създаде среда, с която да е до 7ми клас.
45то и 43то са добри училища. 18то и 32ро - са много търсени, но там места надали ще има, а и в тях учат деца от цяла София и приятелчетата няма да са наблизо. Най-добре бързо да проучат въпроса и да търсят среща направо с директора на избраното училище.
Виж целия пост
# 6
Около метроспирка К.Величков е много оживено, има много малки магазинчета, трамвайни спирки. Има пазар, както и парк наблизо. Детски площадки в София има почти навсякъде. Подкрепям за училище с предучилищна и направо да се говори с директора. За градина е късно. Хубаво място е, ще си намерят и среда, няма да им липсва нищо.
Виж целия пост
# 7
Това дете би трябвало да е последна година предучилищна - от тук трябва да тръгнат в търсенето на градина или училище.
Хубави площадки има на много места, с метрото се стига и до по-далечни дестинации и паркове, така че намирането на други 6 годишни не би трябвало да е проблем.
Виж целия пост
# 8
Понеже наскоро вадих карта на детето- да, до 10 г е, но ги издават само до декември (явно заповедта е до тогава https://dariknews.bg/amp/regioni/sofiia/pri-kakvi-usloviia-malki … transport-2338011). Носи се акт за раждане (само се показва, не се оставя копие) и искат снимка (може да се направи с телефон и служителката намира начин да сканира). До няколко минути се издава пластиката. Не се заплаща нищо.

Използвах гишетата на пл."Възраждане" № 1, защото и преди съм издавала (до 7г също има превозен документ с давност - вадих сега на 3г дете). Вижте този списък, може да има пункт по-близо до Вас https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/punktove-za-prodazhba-na-prevozni/p/1

Корекция: Оставям горния линк, може да е полезен за някой. Но вижте условието за дете до 7 г
Картите за деца до 7 навършени години се издават единствено в обектите на Центъра за градска мобилност на пл. „Възраждане“ № 1 и на бул. „Кн. Мария Луиза“ № 86.

..
За училище - също бих препоръчала опция за ПГ към училище. Но ще трябва на място да се проверят възможностите, защото не вс у-ще поддържа ПГ
..
Площадки и паркове - ще откриете без проблем. Децата бързо се сближават.
..
Нека се ориентират и по отношение на ЛЛ и въобще близки поликлиники, за да могат да се погрижат за детето при боледуване.
Виж целия пост
# 9
Моят син е на 5 и редовно се возим в ГТ, никога никой не е проверявал за негова карта.
Виж целия пост
# 10
Близките поликлиники са проблем. ЛЛ са запълнени (3та градска и Кристал са най-посещаваните) и обикновено препращат към 2ра градска или към 11та поликлиника - втората не я препоръчвам).
Ако работодателят на дъщерята предлага допълнителна здравна осигуровка, може да запише и детето, за да има достъп до всички специалисти, работещи със съответния здравен застраховател - така ще има бърз прием и после ще си възстановява парите).
Виж целия пост
# 11
Трогната съм колко полезна информация сте написали. Благодаря на всички. Не е лесно да започнеш живота си наново на ново място, че и с малко дете със своите нужди. Радвам се, че има добри хора да помагат с информация.
Виж целия пост
# 12
Не е лесно, но София дава много възможности. Изборът на лекари, училища, бази, възможности за спорт и хоби, е най-голям отколкото където и да се местят на друго място в страната.
Илинден е много добър избор откъм транспорт - метрото е супер удобство! - и градинки. Близостта с центъра също е важна, а хората са по-народни сякаш и имат останали навици все още да се запознават и да живеят в общност.
С хубавото и удобното бързо се свиква, но зависи и от личните им качества и способности да се адаптират към нова среда и нови хора.
Виж целия пост
# 13
Кварталът там е хубав, има много детски градини, училища, градинки. Не ги знам точно по номера обаче.
Виж целия пост
# 14
От кога с метрото може да се стигне до зоопарка?
Предучилищна в училище е много добър вариант.Голямото дете бе тъй,но не остана в същото училище, защото то бе в Мусагеница,а ние живеехме на 3 минути пеша от 119-то,но там нямаше предучилищна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия