Защо казват, че зърнарите са милионери?

  • 8 972
  • 176
# 165
Проблемът не е само слънчогледа или житото. Генарално, ако утре по някаква причина се затворят границите за внос, ние не можем да си покрием вътрешните нужди от суровини - а сме едни мижави 6 млн. Тук не говоря за домати през януари, а за всякакви стоки. Ясно, че роля имат квотите и подписаните договори с ЕС, но политическата ни класа е в основата на това някои ключови сектори да са толкова зле. На мен умът ми не го побира как може да има 1000 производители на млечни продукти и много от тях изобщо не отговарят на никакви стандарти - бъркат ги с незнайно сухо мляко, зреят колкото да не е без хич и т.н.
Виж целия пост
# 166
Проблемът не е само слънчогледа или житото. Генарално, ако утре по някаква причина се затворят границите за внос, ние не можем да си покрием вътрешните нужди от суровини - а сме едни мижави 6 млн.

За храна ли говориш? Жито произвеждаме повече, отколкото ядем, примерно?
Виж целия пост
# 167
Проблемът не е само слънчогледа или житото. Генарално, ако утре по някаква причина се затворят границите за внос, ние не можем да си покрием вътрешните нужди от суровини - а сме едни мижави 6 млн.

За храна ли говориш? Жито произвеждаме повече, отколкото ядем, примерно?
а другото освен жито?
Виж целия пост
# 168
Проблемът не е само слънчогледа или житото. Генарално, ако утре по някаква причина се затворят границите за внос, ние не можем да си покрием вътрешните нужди от суровини - а сме едни мижави 6 млн.

За храна ли говориш? Жито произвеждаме повече, отколкото ядем, примерно?
а другото освен жито?

И слънчогледът е повече. Петрол нямаме, ако за това ти е думата.
Виж целия пост
# 169
В Корея има такава доктрина да са си самодостатъчни и да си произвеждат всичко.В останалия свят има внос и износ.
Да,трябва да се подкрепят местните производители,но те пък трябва да отговарят на изискванията и да предлагат цени съизмерими с международните.
Виж целия пост
# 170
Темата е за зърнопроизводителите, но моите впечатления за тези, които са " на едро, големи площи" в други браншове в земеделието, все имат страничен основен бизнес, а със земеделието узаконяват парите си. Малките фермери като усетиха бумащината с проекти и субсидии избираха да се справят самостоятелно. Но от година, две вече нямат избор. Проформа курсове, проформа проверки и глоби за документация, все пари в хазната, а те са най- лесни да ги откажат, все едно и също е дали гледаш 100 ха или 1 ха.
Виж целия пост
# 171
Защото земеделският труд е тежък и непривлекателен, несигурни доходи от "фабриката под открито небе", зависи от Климат и времето. Хората не искат да обработват земите си. Продават ги или дават под аренда, за да купят две стаи в някой панелен кокошкарник в града.
Работна ръка за прибиране на реколта от зеленчуци и плодове няма. Разчита се основно на циганските махали, където проблемите са много с наемато и.
Затова всички се ориентират към зърно производство, където проблемите с човешкия фактор са по-малко, но и там липсват квалифицирани кадри за механизирана обработка на площите и механизирано прибиране на реколтата, но не зависими от "берачи".
Виж целия пост
# 172
Защото земеделският труд е тежък и непривлекателен, несигурни доходи от "фабриката под открито небе", зависи от Климат и времето. Хората не искат да обработват земите си. Продават ги или дават под аренда, за да купят две стаи в някой панелен кокошкарник в града.
Работна ръка за прибиране на реколта от зеленчуци и плодове няма. Разчита се основно на циганските махали, където проблемите са много с наемато и.
Затова всички се ориентират към зърно производство, където проблемите с човешкия фактор са по-малко, но и там липсват квалифицирани кадри за механизирана обработка на площите и механизирано прибиране на реколтата, но не зависими от "берачи".
Напълно вярно, но как в другите държави нашите хора се хващат за  "берачи" и явно вършат добре тази работа, при доста по лоши условия. Вярно е, че заплащането там и харченето на същите тези пари тук има значение, но дали само това е причината.
Виж целия пост
# 173
Хич не са лоши условията откъм заплащане. И заради разликата в стандарта, но и за техните условия не са малко парите. Бивша колежка на майка ми, пенсионирана учителка, ходиха да берат сезонно грозде във Франция. Мъжът й ходи няколко сезона поред, изкарват си добри пари. Едва ли като условия е толкова лошо, щом отиват. Но тук едно лято се хванаха да работят на морето - основно в кухня, обща работа и чистене. Нямаха почивен ден, не са доволни от заплащането и повече не искат да чуят за работа тук.

Както и да е, има производители, ама не са много и им създават много пречки. Зърнарите имат по-малко пречки, имат си организация, която силно лобира за тях и тъй като на практика плащането е на площ, то е по-изгодно да обработваш нива със зърно, отколкото нива с чушки. За зърното ти дават и субсидия за машини. За чушките - парите са по-малко, имаш много разходи, имаш и по-голям риск. Да не говорим, че пазарът ти е свит, защото уж всеки иска българско и качествено, а масово се купуват по-евтин внос.
Виж целия пост
# 174
Аз съм фен на украинската слънчогледова тахан-халва. Толкова много съм изяла, че ако беше с плутоний, сигурно щях да светя.
Притесненията са от наличието на обеднен уран, не от плутоний. Тепърва ще се ползват тези боеприпаси.

Напълно вярно, но как в другите държави нашите хора се хващат за  "берачи" и явно вършат добре тази работа, при доста по лоши условия. Вярно е, че заплащането там и харченето на същите тези пари тук има значение, но дали само това е причината.
Има го и момента, че реколтата трябва да се опази от "берачите", които идват и крадат през нощта.
Зърното е по-лесно за опазване.
Виж целия пост
# 175
Как може да се тества тази халва, къде я продават? Аз съм след 50 процедури лъчетерапия, все тая ми е, ако ме включат в контакта, ще светна. Та съм склонна да я опитам.
Виж целия пост
# 176
В хранителните магазини, опаковката е с надписи на български, и малките халвички и те са украински.И на мен ми харесва и си я ям.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия