Има ли в България истинско кисело мляко???

  • 60 227
  • 253
# 90
Откакто се помня, млякото за заквасване се вари.Отговарям вместо Мама Теди.
Да! Вари се  млякото и то най малко 10 минути.Благодаря ти за съдействието!

И после се чака да се  охлади, преди да се закваси, нали? До около 40 градуса?
Виж целия пост
# 91




Да! чака се да се охлади до такава температура,че кутрето ти да го търпи
Виж целия пост
# 92





Да! чака се да се охлади до такава температура,че кутрето ти да го търпи
Виж целия пост
# 93
Чака се да се охлади до 45-46 градуса. Меря с  нормален термометър , после включвам фурната за 5 мин на 50 градуса, слагам млякото изключвам фурната . Седи 2 часа и половуна и на всеки кръгал час пускам фурната пак на 50 фрадуса за 5 мин, после в хладилника до сутринта
Виж целия пост
# 94
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?

С оригинална закваска на LB. Стига за 100литра мляко, струва 12лв на прах е и се държи затрворена в буркан във фризера. В зависимост от литрите  изчислявам колко грама да сложа , но мялкото какво става няма нищо общо с купешкото. Срам ме е да ви кажа по колко литра мляко се кваси у нас само 1 крава няма да може да ни изхрани много ядем кисело млояко
Виж целия пост
# 95
Да има, ако си го подквасиш у дома Hug Crazy
В момента ми харесва на Дея  chef
Виж целия пост
# 96
А тези, които подквасвате вкъщи, каква закваска ползвате?

С оригинална закваска на LB. Стига за 100литра мляко, струва 12лв на прах е и се държи затрворена в буркан във фризера. В зависимост от литрите  изчислявам колко грама да сложа , но мялкото какво става няма нищо общо с купешкото. Срам ме е да ви кажа по колко литра мляко се кваси у нас само 1 крава няма да може да ни изхрани много ядем кисело млояко

Между другото, мисля, че млякото ти става вкусно не от заквасата, а от хубавото домашно мляко PeaceЗащото, само да не се повтарям, и аз съм от хората, заквасващи с купено мляко,и продуктът пак няма нищо общо с купешкия такъв.
Виж целия пост
# 97
......най малко 10 минути
Е защо толкова много? За да се поизпари водата или има друга причина?
Виж целия пост
# 98
Е защо толкова много? За да се поизпари водата или има друга причина?

Предполагам се търси някакъв ефект на пастьоризиране. Въпреки че са далеч от него.
Виж целия пост
# 99
И аз не мога да ви отговоря, защо толкова много се преварява млякото.Даже и на млековарката на упътването така пише.Сега го варя в голяма тенджера,че много мляко квася и много мляко се унищожава с тия двама мои млекарчета.
Виж целия пост
# 100
Добре де, какво мляко очаквате да получите при 0,1% масленост?

Май бъркаш масленост със съдържание на сухо вещество. Напълно реално е качествено мляко с 0,1% масленост и изобщо не е задължително това да "е водата, с която са изплакнали гюмовете." Маслеността няма нищо общо с гъстотата на млякото.


Не, не ги бъркам.  Laughing Знам, че това, което си написал е така. Но! За н-ти път споменавам предаването, което гледах със специалистите в тази област (а и статии доста съм чела, доколкото може да им се вярва, разбира се!  Peace), че маслеността също има значение за качеството на киселото мляко. Не случайно истинското кисело мляко се е правело от овче, а и от биволско мляко, заради високата масленост. Едва когато науката се е намесила в процеса, са започнали да квасят и по-нискомаслено мляко като кравето. Това е, което твърдят хора, които са специалисти. Аз не съм, само повтарям наученото.  Rolling Eyes
Друго интересно за нашенския лактобацилус - тайната на старите баби за качествено кисело мляко била, когато млякото се налива в съда, в който ще се кваси, да се налива от възможно най-голяма височина. Така струята била по-дълго време в досег с въздуха, който бил носител на въпросните бактерии. Не случайно мляко като нашето няма никъде и тези страни, които си внасят закваска от България, я подновяват непрекъснато. Факт е, че извън България бактериите мутират.
Виж целия пост
# 101
Цитат
които си внасят закваска от България
Кажи ми моля те,кьде в БГ се продава zакваска?
  bouquet
Виж целия пост
# 102
Прочети цялата тема, дадени са координати на магазин на Женския пазар, ако не се лъжа.
Аз лично карам на селска.  Wink Laughing
Виж целия пост
# 103
а такива като мен, които нямат крава на село, къде могат да си купят истинско ( домашно)  прясно мляко?  newsm78  . Вие откъде купувате? 
Виж целия пост
# 104
Цитат
С оригинална закваска на LB. Стига за 100литра мляко, струва 12лв на прах е и се държи затрворена в буркан във фризера. В зависимост от литрите  изчислявам колко грама да сложа , но мялкото какво става няма нищо общо с купешкото. Срам ме е да ви кажа по колко литра мляко се кваси у нас само 1 крава няма да може да ни изхрани много ядем кисело млояко

Горгона Мердуzа,
МожеШ ли да кажеШ откьде се купува таzи zакваска zа 12 лева?
Много благодаря  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия