Как да направя катми като на баба? Помощ?

  • 2 032
  • 23
Здравейте! Трябва ми Вашата помощ! Ако може ми кажете рецепта за катми, наистина искам да се науча как се правят, защото си спомням като малка колко съм си яла и искам да си сготвя! Благодаря Ви предварително!!!
Виж целия пост
# 1
Огнище, сач и сланина имаш ли?
Ако нямаш, забрави да направиш катми като на баба. Simple Smile
Иначе рецепти има много в нета. Важното е да ги забъркаш с мая, не със сода.
Виж целия пост
# 2
Записвам се да следя темата. И аз отдавна търся рецепта, като на пра баба ми. Знам, че ги правеше с прясно мляко и ги мажеше с масло. Сланина не е ползвала, но сач, да. Чудя се ако го открия този сач, дали ще е подходящ за стъклокерамичен котлон?
Виж целия пост
# 3
Сачът се маже или с парче сланина, или с жълтък.
Иначе продават и плочи за катми/палачинки. Стават хубави, но не са като на баба. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Рецептата беше само от брашно, вода, мая, малко сол и малко захар, мисля, за маята. Сачът и сланината май са важните.
Виж целия пост
# 5
Записвам се да следя темата. И аз отдавна търся рецепта, като на пра баба ми. Знам, че ги правеше с прясно мляко и ги мажеше с масло. Сланина не е ползвала, но сач, да. Чудя се ако го открия този сач, дали ще е подходящ за стъклокерамичен котлон?
Помня, че моята баба ги правеше на газов котлон.
Виж целия пост
# 6
Ох, колко обичам катми и аз… моята баба ги мажеше с масло и ръсеше със солена вода. И ги правеше на сач на огнището в двора… Тогава научих и израза: “Първата катма за кучето” Joy
Виж целия пост
# 7
Моята баба ги правеше с литър и половина прясно мляко, шест яйца, мая, захар, брашно, щипка сол!
Когато втаса тестото, преди да започне да го пече, размиваше на върха на чаена лъжичка сода бикарбонат с малко вода, сипваше в сместа и тя изведнъж спадаше драстично. Обаче на сача ставаха едни меки, пухкави и на множество шупли катми. Като ги вадеше, мажеше с масло и от двете страни.

Как' Сийка е права, основното ти е сач и сланина. Живият огън може да се замени.

Който не знае, глиненият сач не се мие. Само се "опалва". Инак в мивката може да намерите купчинка глина.
Виж целия пост
# 8
Само баба може да ги направи като баба. Не знам защо, ама обикновено така става.

Рецепти за всичко има вече в нета, да.
Виж целия пост
# 9
Сигурно от баба до баба има разлика, но ние успяхме да съхраним начина на правене на катми. Баба ми ги правеше на сач на печка с дърва, майка ми ги прави на обикновен котлон, в сача на баба ми, а аз на купен сач, по нова изработка. Всички стават по един и същи начин и са прекрасни.
Сача задължително се маже със сланина, а готовите катми с масло. Нашата рецепта е с кисело мляко и хлебна сода.
Виж целия пост
# 10
Сигурно от баба до баба има разлика, но ние успяхме да съхраним начина на правене на катми. Баба ми ги правеше на сач на печка с дърва, майка ми ги прави на обикновен котлон, в сача на баба ми, а аз на купен сач, по нова изработка. Всички стават по един и същи начин и са прекрасни.
Сача задължително се маже със сланина, а готовите катми с масло. Нашата рецепта е с кисело мляко и хлебна сода.

Много точно!!!
На сач, но никога на печка, а отвън на огън, на пиростия - ама на село...
За който не е чувал, ето това е:

За съжаление няма вече кой да ги прави Worried
Сега, в града на котлона. Но рецептата е същата -  с мая, с вода.... Понякога ММ правеше с мляко и хл.сода, ами не е същото Rolling Eyes
Виж целия пост
# 11
Правила съм катми и в тефлониран тиган и пак стават същите, точно като на глинен или чугунен сач. Важно е тиганът да е с дебело дъно. С нерафиниран зехтин мажеше глинения сач баба ми. Със свинска мас или сланина мажат в сливенско. Но и с двете става. 

Сладките катми с мляко баба ги правеше като пресяваше и смесваше чаша бяло брашно, чаша фин грис и добавяше мая, щипка сол, супена лъжица захар. . Добавя се краве, пълномаслено прясно мляко и вода в съотношение 1:1 докато се получи смес, гъста като боза. Нещо като 6 или 8 чаши течност се слагаше, но трябва да погледна рецептата. Течностите трябва да са поне със стайна температура, даже леко топла ако искате да втаса по-бързо. Баба първо слагаше маята с вода и захар да шупне и тогава я наливаше в сместа. Със суха мая май не е необходимо.   Предвидете голям и дълбок съд, така че да не прелее. Правех в 8 литрова тенджера. В някои рецепти има яйце. Може да се замени част от течността с яйце. Аз не слагам. Като стане на шупли и си почти удвои обема е готово. Слага се тигана или сача на огън и с парцал или кухненска хартия се намазва с нерафиниран зехтин, краве масло, патешка, гъша или свинска мас. Никога с говежда лой, защото мирише. Сачът се загрява поне 15 минути ако е глинен. Тигана на газ или индукция грея 10 минути максимум. Ако сместа се е сгъстила се долива вода и се разбърква леко. Налива се черпак на сача и с лопатка се заглажда бързо. Като е готова се обръща за да се зачерви и от другата страна. Изважда се в намазана с масло чиния и се намазва с масло. 

Ако направите сместа по-рядка и печете в тиган, може направо да изливате с черпак и да мърдате тигана за да се разлее по дъното.

Като се слага захар няма нужда от много сол за хубава кора. Щипка е достатъчна.

Ох, приядоха ми се катми.

Някой има ли рецептата за солените катми, които се пълнят с наготвено пилешко и един сос, който е нещо като бешамел, но не съвсем?
Виж целия пост
# 12
Моята баба не правеше карми, но аз ползвам горната рецепта от години


Мажем със сланина, сачът ми е чугунен и много тежък. Изрових от нета един със счупена дръжка, че моят е на вилата и не мога да го снимам. Сега ми се доядоха...
Виж целия пост
# 13
1 яйце, може и 2 по малки
Чаша мляко
Чаша брашно
Супена лъжица шарлан
Супена лъжица кисело мляко
Щипка сода за хляб
Щипка сол
Лъжичка захар и една ванилийка (може и без)

Кисело мляко и сода за хляб се разбъркват хубаво и се оставят да престоят 1 минута
Яйцето се добавя и разбива заедно с останалите съставки, без млякото и брашното
Накрая брашното се пресява и се добавя вътре.
Млякото накрая. Добавя се до получаване на смес с консистенцията на боза. Може да е по-малко или повече от описаното.

Най добре на стоманен или чугунен тиган, но трябва да се прегори много добре една лъжица олио от горе и след това да се избърше със салфетка.

И тук почва забавната част:

Ако случайно успееш да улучиш консистенцията, и успееш да улучиш температурата на печене, и имаш тиган, който е с по дебело дъно, за да може да предава по добре и равномерно топлината…

Стават трепач!

Аз много не ям палачинки - закусвам с парче суджук и кашкавал, но дамите харесват сладките неща за закуска… и обяд… и вечеря… тъй че просто ми прави кеф да си покажа майсторлъка.

Мисля че ми трябваха около 6 опита, до де успях да им хвана чалъма.

И да, казвали са ми много пъти за киселото мляко и содата, но стават супер хубави. Мога да ги правя и тънки като точени кори, но според мен не стават толкова вкусни и не съм си правил много труда. Ще кажа само, че пропускам киселото мляко и добавям малко вода. Стават супер за торта с палачинки и някакъв много хубав нежен крем.

Късмет! Ще ти е нужен!
Виж целия пост
# 14
Само че авторката не пита за палачинки, а за катми. Simple Smile
Разликата е точно в това, че катмите се правят с мая, а палачинките – със сода. Друга подробност, но важна – класическите катми се правят на сач, а палачинките – на тиган. И третата разлика е, че за палачинките е важно да са тънки, докато катмите колкото са по-дебели, пухкави и с много дупки, толкова по-добре и повече похвали за майсторката. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия