Рецепти от Северозападна България

  • 4 863
  • 70
# 60
Да, ето и от нашите запаси кисел деликатес, но без джанките Yum
Виж целия пост
# 61
_"Претривка" също е название на "летен" таратор като косачки и жътварски.
Съдържа:
краставици,  пресен чесън, студена вода, сол и оцет на вкус, копър. Някои слагат и джанки. Ако оцетът не е добър, киселото няма добър вкус.
Пълнено пиле с жито обсъждано ли е?
За жито не зная, но се сетих за пълнено с "дреболина", ако правилно пиша думата-ориз, дробчета, воденичка и някакви подправки, но какви бяха... А като се зашие, пилето се печеше върху зеле.
Като се замисля, баба ми не е имала нито миксер, нито чопър, нито грил, даже електрическа печка имаше в съвсем късни години. И веднъж не я чух да каже"ох, уморих се". Като готви пиле или гъска се почиваше от колене, попарване, скубанеКато готви нещо за закуска, сиренето е от качето, в което го е правила. На втория етаж на къщата, лятно време винаги имаше памучен чаршафа, на който съхнеше домашна юфка. Градина, животни, работа в стопанството, уникални плетива, а на по-млади години и стая със стан имаше, но се отказа, че в един момент никой не искаше черги.
Виж целия пост
# 62
Баба ми пълненеше пиле с жито,дробчето,сърцето и воденичката. В "дреболията", "дроболина" или "подробица" - /различно я наричат в селищата от СЗ/, слагаше сушено грозде.Може и сушени сливи.
Правеше и домашна юфка - с много яйца. Трябва да намеря рецептата за млечна баница с прясно безсолно сирене. Казваше, че я наследила от майката на нейната свекърва.
Виж целия пост
# 63
И аз помня тези години на баба...милата,и без пералня,с един декар двор,животни,лозе,бостан извън село и по цял ден кърска работа в ТКЗС.И ме отгледа сам сама,вдовица от 33годишна.Колко работа е минала през ръцете на тези хора.
Виж целия пост
# 64
Дреболина казвахме на пълнежа на агнето. Беше с ориз, дроб - бял и черен, черва, много лук, ориз - леко запържени, накрая се слагаха и подправки.
Кокошките баба, а и мама, пълнеха също със запържен лук, ориз, мисля воденичката, нарязана на ситно и суха червена чушка. След като се свари, се слагаше в тавичка със зеле и се запичаше.
Ох, много вкусно! Heartbeat
Виж целия пост
# 65
Покрай рецепти и спомени се сетих за две (кулинарни), почти не преводими думи от Северозапада :
профирно-нещо леко, лесно смилаемо, но не "аламинут", а също достатъчно вкусно и интересно като приготвяне.
префирци-иронично название за кулинарни (и не само) претенции или претенциозни блюда.
По майчина линия съм 4поколение от Варна, а баща ми и родителите му бяха от малко, неизвестно врачанско село. Незабравимо с кулинарни шедьоври.
Виж целия пост
# 66
Светкавица, само за преодАнци/хора, които не са от Северозапада/ ще сложа ударенията - прОфирно и префИрци. Благодаря ти, че ми припомни тия думички!
П.П. Много си тача северозападния говор Heartbeat и много се радвам, когато имам възможност да го говоря.
Виж целия пост
# 67
А "разкарно"? 😂 Не съм сигурна за какво точно се употребява, но със сигурност за компот от вишни или джанки. Сетих се покрай бременноста ми, пия разни кисели сокове да ми мине лошото и прабаба ми така би ги определила.
Виж целия пост
# 68
Покрай рецепти и спомени се сетих за две (кулинарни), почти не преводими думи от Северозапада :
профирно-нещо леко, лесно смилаемо, но не "аламинут", а също достатъчно вкусно и интересно като приготвяне.
префирци-иронично название за кулинарни (и не само) претенции или претенциозни блюда.
По майчина линия съм 4поколение от Варна, а баща ми и родителите му бяха от малко, неизвестно врачанско село. Незабравимо с кулинарни шедьоври.
Кое село? Simple Smile
Виж целия пост
# 69
"префирци" - пренаслъци Simple Smile Приятел от Белоградчик го ползва, от баба му. Префирци вероятно е модификация на префърцунено.
Виж целия пост
# 70
ПрефИрци на търкалета, е все още използвано у дома, когато децата имат неизясними желания Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия