КОЛЕДА 2023/2024

  • 94 923
  • 1 159
# 525
Едни лесни Бадемово портокалови сладки с марципан, без брашно

Виж целия пост
# 526
Здравейте, може ли изпитана и хубава рецепта за крем отгоре върху мъфини? Или бита сметана слагате?
И още нещо относно тази рецепта

Как ги правите тези дупки вътре, защото на мен не ми се получиха много хубави и много ми се наду във вътрешността. Много ли се натиска в средата? И за 6 Мин не ми бяха готови, а за 10мин това значи ли, че съм ги направила по големи от колкото трябва
Виж целия пост
# 527
Здравейте, може ли изпитана и хубава рецепта за крем отгоре върху мъфини? Или бита сметана слагате?
И още нещо относно тази рецепта

Как ги правите тези дупки вътре, защото на мен не ми се получиха много хубави и много ми се наду във вътрешността. Много ли се натиска в средата? И за 6 Мин не ми бяха готови, а за 10мин това значи ли, че съм ги направила по големи от колкото трябва
Крем правя на око от маскарпоне и сметана, маскарпоне и бял ганаш или маслено-сметанов, че държат форма.
Чистата сметана спада по-бързо и може да се наложи стабилизатор. Зависи от вкуса и останалите продукти, но може да се направи и от тъмен ганаш.
Дупката я правя с уредчето за почистване на сърцевината на ябълки - получава се идеално, въртя го със същото движение, както почиствам ябълки, но с по-лек натиск.
Времето за печене винаги е ориентировъчно и зависи от конкретната фурна и размер на формичките. Гледай как е по твоята фурна.
Тези са червено кадифе с крем от маскарпоне и сметана, пълнежът е от домашно дулсе де лече
Скрит текст:
Вторите са шоколадови, пак с пълнеж от домашно дулсе де лече и крем маскарпоне и бял шоколад, виждам, че съм ги правила точно декември, предколедно, в селската къща, значи им е време Simple Smile
Скрит текст:
   
Виж целия пост
# 528
И още нещо относно тази рецепта

Как ги правите тези дупки вътре, защото на мен не ми се получиха много хубави и много ми се наду във вътрешността. Много ли се натиска в средата? И за 6 Мин не ми бяха готови, а за 10мин това значи ли, че съм ги направила по големи от колкото трябва
Дупките ги правех  с пластмасова капачка от бутилка безалкохолно/сок, а скоро  намерих тавичка за тях. ( по-късно може да я снимам при интерес).
Виж целия пост
# 529
Едно от любимите ми сладки, които не са с типичните подправки за Коледа: с марципан и розова вода


Скрит текст:
60 г (обелени) бадеми
250 г марципан
2 с.л. розова вода
1 белтък (М)
50 г пудра захар
1 пк ванилия
2 с.л. брашно
100 г белени смлени бадеми

1.Разделете бадемите по дължина на две половини с малък нож. Загрейте фурната на 160 (вентилатор 140), застелете тавата с хартия за печене
2.Нарежете на едро марципановата смес, сложете я в купа с розовата вода и я намачкайте с вилица. Добавете белтъка, пудрата и ваниловата захар, брашното и смлените бадеми и омесете всичко добре с ръце до леко лепкаво тесто.
3.От тестото оформете с ръце малки топчета (2,5 см), наредете в тавата и притиснете по дължина по 3 половинки бадеми. Печете сладките във фурната (в средата) за 15-17 минути до златисто. Оставете да изстинат.
Вариант - с жълтък
Ако искате, можете да придадете на сладките още блясък и допълнителен аромат. След оформянето намажете с жълтъка и натиснете върху половинките бадеми, след което изпечете.
Виж целия пост
# 530
Едно от любимите ми сладки, които не са с типичните подправки за Коледа: с марципан и розова вода
Наредила съм се на масата и чакам сладките Simple Smile
Виж целия пост
# 531
Здравейте,

скоро гледах рецепта за триъгълничета с потопени крайчета в шоколад и не мога да я открия. Някой да има идея?
Виж целия пост
# 532
Ето тази, по която правя аз: Мини триъгълничета с ядки за Коледа.
Виж целия пост
# 533

Аз много ги харесах звездичките, но ми дойде в повече ароматът на кафе от капучиното. Чудя се дали да не намаля капучиното и да пробвам пак.

Когато детето беше по-малко ги правих с какао,вместо кафе.Сега просто слагам половин доза от кафето и няма проблем.

Засега съм направила само един щолен.А искам и капучиновите звезди,и линцери,и меденки,и рохлички... Дано остане време да ги направя.
Виж целия пост
# 534
Кубратова как правите ганаж може ли изпитана рецепта, аз имам ето този шоколад
Но мисля че и с него може да стане ?
И горе долу едно към едно ли смесвате или ?
Виж целия пост
# 535
Кубратова как правите ганаж може ли изпитана рецепта, аз имам ето този шоколад
Но мисля че и с него може да стане ?
И горе долу едно към едно ли смесвате или ?
Малко на око смесвам или може и да меря долу горе, но понеже работя с вдъхновение и импровизация според сладкиша, не помня всеки път Simple Smile
В общи линии се старая да следвам тези правила: Ако ми трябва ганаш за декорация /както за къпкейковете/ правя съотношение 1:1 при тъмен шоколад; малко увеличавам шоколада при млечен /с още 1/3 например/ и за бял шоколад 2 /шоколад/:1/сметана/. 
За глазура, която трябва да излея върху сладкиша, шоколадът /тъмен/ може и да е по-малко, но чакам да се поохлади и стегне преди ползване.
За пълнеж/крем пак като първите съотношения, но пак зависи - може малко да се намали тъмният шоколад, случвало ми се е да го ползвам в еклерова торта, едва направих гнезда за еклерите, стана доста стегнат и то сравнително бързо. Наложи се малко сешоар да ползвам, че да настаня еклерите. Можеше и първо да ги настаня и после да излея ганаша, разбира се, ама в случая още умувах кое как ще редя и излях ганаша преди тях, като не очаквах да стегне толкова бързо Simple Smile   
Някои сладкиши носят по-горчива нотка, за други е добре да е по-сладка глазурата или декорацията и понякога смесвам тъмен и млечен шоколад, като преобладава тъмния. Ако имаш само тъмен и искаш да е по-сладко, може да добавиш домашно приготвен гъст карамел с мляко или сметана към ганаша и пак ще е ок.
Ако ще смесвам ганаш с друг крем, гледам ганашът да е гъст, за да не се разтича общият крем.
И аз ползвам същата марка шоколад.
Дано ми се разбра...
Виж целия пост
# 536
За ганаша съотношението шоколад-сметана е:
черен шоколад - 1:1
млечен шоколад - 2:1
бял шоколад - 3:1

Дупчицата на сладките ги правя с дръжката на дървена лъжица или с капачето на фулмастер/маркер, а понякога просто натискам с пръст.
Виж целия пост
# 537
Значи не ми се получават тези дупки и това е. Направих втората тава без да правя дупки и ще изчакам малко ще пробвам да ги направя след изпичане, а и ако така не стане ще ги топна от едната страна в шоколад.

Сега за къпкейковете. Значи правя ганаш със мнетана и тъмен шоколад 1:1 и след това като стане ганаша го смесвам с маскарпоне и със шприц или пош върху къпкейка така ли?
Виж целия пост
# 538
Значи не ми се получават тези дупки и това е. Направих втората тава без да правя дупки и ще изчакам малко ще пробвам да ги направя след изпичане, а и ако така не стане ще ги топна от едната страна в шоколад.

Сега за къпкейковете. Значи правя ганаш със мнетана и тъмен шоколад 1:1 и след това като стане ганаша го смесвам с маскарпоне и със шприц или пош върху къпкейка така ли?
И аз поред: Първо да ти кажа, че сладките от снимката /поради недовиждане и невъзможност да увелича снимката/ ги възприех точно като кексчета и именно за вече изпечени такива обяснявах как правя дупките с уредчето за ябълки Simple Smile
Сега споделям за бисквитките /това не са ли ангелските очи?/ - на тях им правя дупчица с опакото на подходяща по размер капачка преди печене, но може да ползваш и друга технология, стига да не пречи на тестото, не го виждам какво е, дребна ми е рецептата - като се позапекат малко, извади ги и внимателно тогава направи дупчиците, вече ще са се надигнали и няма да се запълнят изцяло до края на печенето.
За крема: смесването го правя, когато ганашът стегне достатъчно, да стане кремообразен.  Маскарпонето трябва да е на стайна температура, не студено. Като измериш температурата на двата продукта /може и с пръстче най-после/, трябва да е еднаква или почти еднаква. Първоначално разбъркваш маскарпонето с бъркалка, не е необходим миксер и добавяш по малко от ганаша, като не спираш да разбъркваш.  Като се получи подходяща консистенция за шприцоване, спираш. Може да ти остане ганаш, ще го ползваш за друго или ще го изядеш.  
Пълниш в пош, слагаш накрайник затворена звезда /може и друг, но този най-много харесвам/ и декорираш смело. Ако докато работиш, кремът е станал много мек, сложи го за малко в хладилник да стегне, но го наглеждай да не се охлади и стегне прекалено, че трудно ще се работи. Най-добре пробвай как се получава на хартия, а не на кексче и ще прецениш.
Виж целия пост
# 539
Днес двойно шоколадови напукани сладки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия