Избор на Airfryer - тема 3

  • 20 823
  • 381
Добре дошли в новата тема! Да си помогнем взаимно в избора на този полезен уред, който трайно намери място в кухнята на почти всяка домакиня.

Какво представлява и как работи еър фрайъра
Еър фрайърът е малък домакински уред, който в буквален превод от английски означава въздушен фритюрник. Принципът му на работа обаче няма нищо общо с фритюрник.
Еър фрайърите много приличат на малка конвекторна фурна, в която храната се готви с горещ въздух. Най-съществената разлика между двата уреда е, че при фрайъра въздухът се върти много по-интензивно. Еър фрайърите са много по-икономични от фурните по отношение на консумацията на електроенергия.
Еър фрайърите имат нагревателен елемент и вентилатор, които обикновено са разположени в горната част на уреда, точно над храната. Вентилаторът стои зад нагревателя и издухва горещия въздух надолу. Горещият въздух обгръща храната, като я прави хрупкава и златиста. На практика, при този метод на готвене се намалява употребата на мазнина, без това да е за сметка на вкуса и качеството на храната.
Всичко, което може да се сготви на фурна, може да бъде сготвено и в еър фрайър. Точно както при готвенето във фурна, храната трябва да се върти и разбърква/разклаща (поне веднъж, в зависимост от количеството храна в кошницата на фрайъра), за да се осигури равномерно зачервяване от всички страни.

Как да изберем еър фрайър
При избора на фритюрник с горещ въздух е добре да обърнете внимание на следните характеристики:

Обем/Капацитет на уреда
Когато става въпрос за еър фрайери, най-добрият начин да се уверите, че наистина ще го използвате, е да изберете правилния размер за вашите нужди.

На пазара има огромно разноообразие от марки и модели еър фрайери във всякакви форми и размери. Съобразете обема на уреда с броя на членовете, от които се състои вашето домакинство, както и си отговорете на въпроса „Какво ще готвя в него“?
Обемът на еър фрайърите обикновено се измерва в литри. Това може да е много объркващо.
За сам човек или двойка, е подходящ уред с малък обем, до около 3-3,5 литра. Ако обаче сте семейство с едно, две или повече деца, определено се нуждаете от уред с обем поне 5 литра.

3 - 3,5 литра – 1-2 човека
5 - 6,5 литра – 2-4 човека
6,5 – 7+ литра – 3-4 + човека
Тук е моментът да отбележим, че пълният обем на уреда се използва само, когато печете по-обемни храни – като цяло пиле, например.

За да постигнете добри резултати при готвене, не бива да запълвате целия обем на кошницата на еър фрайъра. Най-добре е храната да е на един слой. Например, ако искате да приготвите хрупкави „пържени“ картофки, трябва да напълните не повече от 1/3 от кошницата. По този начин ще осигурите възможност на горещия въздух да циркулира около храната, за да я сготви равномерно и да я направи хрупкава.
Препълването на кошницата с храна ще доведе до увеличаване на общото време за готвене. Освен това ще трябва многократно да разбърквате храната, за да се изпече равномерно. Най-важното, което трябва да знаете е, че колкото по-голяма (на широчина и дължина) е кошницата, толкова повече храна може да сготвите едновременно и да постигнете добър резултат.

Мощност
Следващият по важност параметър, на който трябва да обърнете внимание, е мощността. Тя се измерва във ватове (W).

Мощността и изолацията на уреда ще определи колко бързо ще се достигне зададената температура и колко добре ще поддържа топлината след това. Например, един фрайър с мощност от 1000W ще загрее много по-бавно до 200 градуса, съпоставен с такъв от 1500W. Ако сме сложили замразена храна, то тя ще понижи температурата в уреда с мощност от 1000W, той ще се затрудни да поддържа температурата от 200 градуса, което е възможно да влоши текстурата на храната. В допълнение усещането за „пържена“ храна, е пряко свързано с шоковото излагане на висока температура, и при уредите с малка мощност резултатът ще е по-скоро на печено/варено, без хрупкавата коричка отвън.
В продуктовата спецификация на уреда се отбелязва максималната му изходна мощност. Това означава, че не е задължително да използва цялата мощност, с която разполага. При готвене на по-ниски температури и за по-кратко време, ще се използва значително по-малко енергия, отколкото при по-високи температури и продължително готвене.
Освен това, различните хранителни продукти изискват различна мощност, за да се сготвят. Например месото и замразените храни имат нужда от по-голяма мощност, за да се изпекат добре, в сравнение със зеленчуците. За хрупкави пържени картофки са нужни около 1100W.
Също така за готвене на по-голямо количество храна наведнъж е необходимо по-голямо количество електроенергия, което обяснява факта защо с увеличаване на размера (обема) на еър фрайъра расте и неговата мощност. Не можем да очакваме един малък еър фрайър с обем от 2 литра да има много висока мощност, защото е неоправдано. Подобен уред събира малко количество храна и мощност от около 1000W е напълно достатъчна. Един добър еър фрайър с обем между 3 и 6 литра трябва да има 1200-1700 W мощност. Затова ако планирате да готвите големи количества храна във фрайъра, изберете уред с по-голяма мощност.



Тема №2
https://www.bg-mamma.com/?topic=1489064.msg47237732#new
Виж целия пост
# 1
От 5 години съм с един на Филипс. Много често го ползвам, но не готвя в него. Само картофи пържа. Пекла съм и чушки за салата.
Виж целия пост
# 2
Най добре стават , като пържени картофите в АФ с цилиндъра дето се върти.
Виж целия пост
# 3
Аз нямам такъв, но и аз така съм чувала. В моя трябва да се разклаща кошницата.
Виж целия пост
# 4
Имам две проби на картофи в тая въртяща се кошница но и двете не бяха впечатляващи. Между печени и пържени станаха. Не изключвам и сортът картофи да не е бил най-подходящият обаче.
Виж целия пост
# 5
Да сорта е важен, има едни гадни и в манджи и сварени са гадни ..за пържени да не говорим
Виж целия пост
# 6
До картофи е, но прибавяйте и малко олио. Без олио са безвкусни.
Виж целия пост
# 7
Аз първият път като си ползвах фраера, естествено първия опит беше с картофи и без да искам в тая кошница направих страшно вкусен чипс. Бях нарязала картофите по-тънко от притеснение да не останат сурови, пуснах ги и за малко повече време, че ги обичаме "препържени" ,та станаха препечени и хрупкави точно като чипс и от тогава вече няколко пъти ги правя
Виж целия пост
# 8
До картофи е, но прибавяйте и малко олио. Без олио са безвкусни.
Омаслени бяха, то съвсем без ще е нещо съвсем гадно. Вероятно на сорт не сме случили тогава, те и страшно дълго време помня че отнеха да се сготвят.
Добре че по принцип не се занимавам с картофи, с мръвки и кюфтета нямам такива дертове Joy
Виж целия пост
# 9
А какво си готвиш в него??
Виж целия пост
# 10
А какво си готвиш в него??
Основно месо и кюфтета, както казах. Приставката за шишчета върши чудесна работа и тя, но това май не всички фурнички го имат. Цяло пиле не съм пробвала на въртящия шиш. Пилешките бутчета стават разкошни и много бързо но и други мръвки се получават добре. Зеленчуци, гъби. Абе всичко дето иначе бих направила и във фурната, то си е вид фурна в крайна сметка. Някои неща слагам върху хартия а не направо на решетката, а някои и в съд и там си е нормално печене само че по-бързо.
Аз картофи и подобни от години съм спряла да готвя за себе си, затова казах че хич не ми е за тях как стават.
Броколи/карфиол/брюкселско зеле стават идеални за моя вкус в еърфраера - бърза гарнитура са ми.
Панирани неща също съм правила, стават си много добре - панировката трябва да се омасли леко за да станат "като истински", със спрей действам така че количеството мазнина реално е супер малко. А резултатът е почти неразличим от пържени в тиган.
Йоркширски пудинг бях пробвала, ей така за експеримента. Супер си станаха, във форми за мъфини, само че май ги обръщах да хванат цвят и отдолу.
Виж целия пост
# 11
Аз разбрах, че не готвиш точно картофи, месо и кюфтета. Сори! Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали AirFryer, който не е с тефлоново покритие?
Виж целия пост
# 13
На тези които са като фурничка решетките са от неръждаема стомана, без покритие. Същото се отнася и за аксесоарите- шиш за цяло пиле, приставка с шишчета, въртяща се цилиндрична кошница.
Тавичката за дъното, в която се стича или капе ако има какво, само тя ми е с тефлон. Но пък аз в нея не готвя така че това не ми пречи.
Виж целия пост
# 14
На тези които са като фурничка решетките са от неръждаема стомана, без покритие. Същото се отнася и за аксесоарите- шиш за цяло пиле, приставка с шишчета, въртяща се цилиндрична кошница.
Тавичката за дъното, в която се стича или капе ако има какво, само тя ми е с тефлон. Но пък аз в нея не готвя така че това не ми пречи.
Благодаря много! Вашата каква е и тази нещо такова ли е?
https://www.emag.bg/fritjurnik-furna-bez-maznina-air-fryer-first … 3-5/pd/D7RRKRMBM/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия