Япония с малко дете - полезни съвети

  • 2 352
  • 23
Понеже не всеки ще ми чете писанията в блога, пък може тук някой да се грабне самоорганизирано с малко дете към Япония, да споделя някакви съвети, които при нас работеха добре и помогнаха да се получи едно много приятно посещение на Япония:


След като през 2022 година Япония отново отвори врати за туристи, напливът към Страната на изгряващото слънце стана огромен. Затова и предвидливо решаваме да купим самолетни билети и да запазим хотели 11 месеца по-рано, като в последствие това се оказа страхотно решение, понеже цените се утроиха само няколко месеца по-късно.
Полет с Емирейтс


Взехме билети с Емирейтс, като основният фактор беше политиката им към семейства с малки деца и по-точно – дават реда, който е най-отпред, с много място за краката, преференциално на семейства с малки деца. Тук направихме и следната тактика – запазихме две места на тройка седалка, като това ни помогна да получим безплатна седалка за Алекс на 2 от полетите (и то по-дългите). Освен това направихме и по една нощувка в Дубай на отиване и връщане и така разделихме дългите полети на две части. Но все пак си оставаше по един дълъг полет от съответно 11 и 12 часа, между Дубай и Япония.


Тъй като вече и тримата имахме доста опит с летене на кратки и средни полети (до 6 часа), предварително бяхме запазили нощни (или поне в по-голямата си част) полети, за да може Алекс да спи и да минат по-леко. Като изключим един от кратките полети (този между Дюселдорф и Дубай), в който той не спа много добре, то останалите минаха много добре, като тук много помогна това, че имахме седалка за него и доста място в краката ни за игра. Освен това кабинният екипаж на Емирейтс бяха страхотни и Алекс буквално беше носен на ръце из самолета, в моментите, когато не спеше. Също така, въпреки, че нямаше право на собствена порция храна, винаги получаваше такава, когато попитахме, а освен това получи и поне 7-8 плюшени играчки (самолети, пилоти и т.н.). Така дългите полети минаха неусетно, а в същото време всички успяхме да спим така, че да настроим биологичния си часовник на новата часова зона, което дори обърка плановете ни, но в положителен смисъл.


Другото, което направихме по отношение на полета, бе да изберем кацане в Токио и излитане от Осака. Така си спестихме връщането от Киото/Осака до Токио, а с това и не малко пари за влак.Полезни приложения

Гугъл преводач и японски езиков пакет – така просто пишехме какво искаме, когато не говорят английски и приложението им превеждаше. Или пък насочвахме към надпис на японски и в приложението ни показваше на немски или български.

MamaPapaBaby App – приложение, което показва знайни и незнайни места за смяна на памперси, кърмене и хранене на бебе. В Токио не беше толкова нужно, понеже навсякъде имаше стаи за смяна на памперси, но в по-малки градчета като Камакура и Нара определено ни беше от полза.
Сим карта

Поръчахме си предварително сим карта от Japan Experience, имахме достатъчно интернет и добър обхват през цялото време. Интернетът често е важен, за да може да видите разписания на влакове и автобуси.


Багаж

Изпращане на багаж – много полезна опция в Япония е да пратите багаж от едно място до друго и то на приемлива цена. Още с кацането на летище Нарита изпратихме един от куфарите си към хотела в Киото, като това ни струваше под 15 евро за 22 кг. куфар. Когато отидохме в Киото няколко дни по-късно, куфарът ни чакаше в стаята на хотела. Предварително бяхме разпределили багажа си за Токио и Киото и така пътувахме без много багаж между градовете, което с малко дете е голямо удобство. Как става изпращането на багаж в Япония може да видите на следващото видео:
https://www.youtube.com/watch?v=i4hRqISjH10&t=1s

Количка или ергономична раница

Ние избрахме количката за това пътуване и за нас беше по-доброто решение, защото малкият можеше да спи на обяд в нея. Важното е количката да е лека и да се сгъва лесно до компактни размери, защото влаковете и автобусите често са доста пълни и може да ви се наложи да я сгънете и да я носите в ръка.

Транспорт
Карта Суика

Суика карта – картата Суика (или Пасмо, Икока и т.н.) е чип карта, която се зарежда с пари и после се ползва вместо билет в градския транспорт. С нея може обаче да пазарувате в магазините, да си платите пералня в хотела и още много неща. Изключително полезна е, защото иначе трябва да пътувате с единични билети и да си ги купувате всеки път. На много спирки хората чакаха по 10-15 минути, за да си купят билет и това става само с пари в брой. Нормалната карта Суика беше спряна от продажба по време на нашето пътуване през октомври/ноември 2023, но пък имаше Welcome Suica, която има недостатъка, че не може да си изтеглете парите от нея преди да заминете, но пък има и голямото предимство, че може да я заредите с до 10 000 йени с кредитна карта, когато я взимате от летището (само ако я взимате от автомат обаче). В ето този линк може да видите къде и как да вземете картата от летище Нарита.
https://www.youtube.com/watch?v=37M2ro3iNZM


Градски транспорт

В Токио имате възможност за дневна (тридневна и т.н.) карта за метрото. Ние избрахме обаче да плащаме отделно за всяко пътуване, като това ни даде възможността да комбинираме различните железници в града – метро, Яманоте и т.н. Така не ни се налагаше да ходим до спирка на метрото или до спирка на Яманоте. Да, в някои от дните може би сме дали 100-200 йени повече, отколкото щеше да ни излезе една карта, но в крайна сметка това са 2-3 лева, срещу които сме спестили 30-40 минути ходене.
Подобна беше ситуацията и в Киото – не се спряхме на карта, а ползвахме комбинация от влакове, автобуси и метро, тъй като синът ни не обича да се вози в автобус, за разлика от във влак или метро.
Шинкансен

Вече споменатата карта Суика е много полезна, но тя не важи за скоростните влакове – Шинкансен. Много популярен е JR Pass, който дава възможност за определен период от време да пътувате безплатно с определени влакове, но след като през октомври 2023 цената му се вдигна с близо 60%, той става все по-малко атрактивен. Но дори и преди бе добре да сметнете (примерно с google maps) колко биха ви излезли единични билети за влака и да видите дали за вас си заслужава JR Pass. При нашето пътуване, дори и на старата цена, не си заслужаваше, затова си взехме единични билети.

Ако сте с малко дете, препоръчвам да си направите предварително резервация на места с допълнително място за багаж и ако се пратили багажа си по куриер, ще може да използвате това място, за да сложите там количката и детето ви да спи в нея, докато пътувате.

Сайтът на който може да запазите билети и места за Шинкансен е https://smart-ex.jp/en/beginner/

Като цяло, Шинкансенът не ни впечатли нито положително, нито отрицателно, може би защото го сравнявахме с европейските високоскоростни влакове, които изобщо не са така точни (особено немските), но много често са по-комфортни, особено за семейства с малки деца.
Храна за малко дете в Япония

Тъй като беше трудно да вечеряме в ресторант с Алекс, закуските и вечерите бяха в стаята на хотела (имахме собствена кухня), а за обяд сядахме на ресторант. Основно взимахме храна от магазини 7/11 (Family Mart и други подобни) или супермаркети, като Япония ни изненада приятно с цените си и едно основно ястие от тези магазини беше между 2 и 5 евро, като за 5 евро получавате наистина вкусни местни специалитети.

В ресторантите цените бяха повече от прилични, като меню от сьомга, салата, купа ориз, малко предястие и супа беше около 6-7 евро.Много подходящи за семейства с деца в Япония са и така наречените семейни ресторанти, където храната е доста подобна на европейската. Пример за такъв е веригата Saizeriya, където хапнахме един път и изобщо не беше лошо. Допълнителен бонус беше, че храната бе сервирана от робот, което естествено беше много интересно и за тримата.Най-скъпото ни ястие всъщност беше прословутото вагиу в йакинику ресторант (Yakiniku Toraji), като пак меню, което включваше супа, 2 предястия, кимчи, салата, купа с ориз, сладолед за десерт и естествено месо за грила (в случая вагиу А4, харами и още няколко вида месо, както и скариди) за общо 46 лева на човек.Иначе давахме на Алекс да опитва от всичко, което не беше сурово и както всеки човек, имаше неща, които му допадаха и такива, които не харесваше. Най-големият хит беше българското кисело мляко, от което изяде над 20 кофички за две седмици.
Здравеопазване

Япония се слави с добро здравеопазване и няма да имате проблеми, ако се наложи да посетите лекар. Ако сте в хотел и се наложи да потърсите лекар за детето си (и не само), най-добре е да се обърнете към рецепцията, тъй като те ще помогнат с комуникацията и организирането на посещението при лекар. Алекс е често болен, откакто тръгна на градина и Япония не беше изключение и след като бе 3 дни с температура над 40 градуса, посетихме лекар. От рецепцията на хотела организираха всичко – от комуникацията с лекаря до транспорта до болницата.

Не забравяйте обаче да направите добра здравна застраховка за всички членове на семейството, защото един обикновен преглед (гърло, преслушване на белите дробове и мерене на температура) струваше около 420 евро (в тази сума влиза допълнитена такса за вечерно посещение, както и лекарствата, които ни изписаха). Сумата обаче беше възстановена от застрахователна компания 2 дни след като им изпратихме документите.
Виж целия пост
# 1
Благодаря. А снимки? Simple Smile
Виж целия пост
# 2

Има, има, ама още не са свалени като хората на компютъра. А и нещо много е тегаво тук с качването на снимки. Много големи идват от апарата.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за споделеното. Не че някога ще имам възможност да посетя Япония, но ми е изключително интересно да чета/слушам информация от хора, които са я посетили. Ще се радвам на още снимки Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Добавих няколко снимки, а иначе две от най-забележителните неща бяха първо колко се радват японците на децата - ние имаме сигурно половин куфар само с подаръците, които получи синът ни. Плюшен Пикачу, хиляди сладки неща, фалшива лична карта на котка (да и такива неща имат), химикалки, ветрило. Буквално на всяка крачка някой му подаряваше нещо.
Второ - въпреки, че е на година и 8 месеца, Япония го научи на търпение, ама точно като възрастен. Аз никога не съм очаквал, че дете  на такава възраст ще се нареди на опашка и ще чака 5 човека преди него да се молят в някакъв храм, докато дойде и неговия ред. А той не, че разбира нещо от това молене, но просто можеше да дрънка една камбанка и беше много впечатлен, че "големите" я дрънкат и после пляскат с ръце. Другото когато решихме да го облечем с кимоно. Това си е дълга процедура и отнема 15-20 минути поне. Аз не вярвах, че той ще изтърпи такова нещо, обаче той знаеше, че е нещо специално и хубаво и само се усмихваше на какичките, които го обличаха и се радваше.
Виж целия пост
# 5
Записвам се в темата. Първо искам да ти благодаря, че отваряш тема за Япония и то с полезни съвети. Япония ми е изключително интересна страна, освен като дестинация, интересът ми е проявен към нравите им, стандарта, културата и всичко свързано със страната.
Виж целия пост
# 6
С мъжа ми посещавахме Япония често преди КОВИД. Сега сме с деца на почти 2, но аз лично не бих ги завела все още - дълъг полет, часова разлика, големи разстояния, много народ. Определено бихме се върнали, но когато са по-големи, могат да разбират малко повече за културата и заобикалящата ги среда, защото Япония не е евтино приключение и ми се иска да си струва.

Браво на авторката, че се е решила и че са изкарали хубаво!
Виж целия пост
# 7
Благодаря ти за изключително интересния разказ, съвети и насоки! Heart Exl
Виж целия пост
# 8
Това с цените е интересна тема.
Да споделя малко информация за цените на храна, нощувки и транспорт, тъй като преди да отидем, не бях много сигурен какво да очаквам и ми бяха казали, че цените са като в Западна Европа. Което, благодарение на евтината йена, не е вярно. Ценовото ниво е доста по-ниско от в Западна Европа, в някои отношения е по-ниско и от в България:
Храна:
Прилично суши във веригите ресторанти за суши струва 1,60-2 лв. за чинийка (нигири). На мен 5-6 чинийки ми бяха добре.
Рамен в ресторант е между 6 и 18 лева (18 е с Мишлен звезда).
Меню в малък семеен ресторант е около 12-15 лева (включва примерно супа, печена сьомга, купа с ориз, много мини салатка и мариновано тофу като предястие).
Основно ястие в ресторант за семейства (където е по-европейска храна) - 10-15 лева
Най-скъпото ни ястие беше якинику в много хубав ресторант, като пак меню, което включваше супа, 2 предястия, кимчи, салата, купа с ориз, сладолед за десерт и естествено месо за грила (в случая вагиу А4, харами и още няколко вида месо, както и скариди) за общо 46 лева на човек. Трябва да се спомене обаче, че тази цена е за обяд, за вечеря е доста по-скъпо. Освен това настаняването в този ресторант беше в собствена стая с татами - много приятна обстановка.
В магазините имаше много прилична готвена храна, като порция риба с ориз и малко предястие излизаше около 4-5 лева.
Транспорт:
Летище Нарита до Гинза (около 70 км май) - 14 лева с локален експрес (който стигаше обаче най-бързо до хотела ни и без прекачване).
Шинкансен Токио-Киото (450 км, 2,5 часа) - 170 лева на човек със запазени места.
Киото до летище Кансай (100 км, 1,5 часа) - 22 лева с Харука Експрес
Билетче за градски транспорт в Токио, Киото или Осака - 1,8-3 лева, в зависимост от вида транспорт и разстоянието.
Нощувки:
Токио (Daiwa Roynet Ginza Premier), като нощувките бяха запазени 10 месеца по-рано - 160 лева за стая/нощ с големина 21кв.м. в четиризвезден хотел.
Киото (на 5 минути от гарата - Stay Sakura Kyoto Matsuri) - 126 лева за студио с големина 26 кв.м.
По принцип, ако не сте в такива скъпи райони като Гинза или пък нощувате в Осака, вместо в Киото и вземете по-малки стаи, ще е доста по-евтино. С малко дете на нас ни трябваше повече място и по-централна локация, за да може в Токио да сме примерно след максимум 25-30 минути на мястото, което искаме да посетим. Подобна беше ситуацията и в Киото.
Като цяло са битовизми, но на ние поне не сме с неограничен бюджет и такава информация обикновено ни е важна.
Виж целия пост
# 9
Сърните на една от снимките дават ли да ги галят хората?
Виж целия пост
# 10
Сърните на една от снимките дават ли да ги галят хората?
Сърните в Нара не просто дават да ги галят, ами направо се бутат в хората. Продават бисквитки, които хората купуват за да хранят сърните.
Виж целия пост
# 11
Сърните на една от снимките дават ли да ги галят хората?

Дават, ама ако имате бисквитка, за да дойдат заради нея. Тогава даже са повече от досадни и с малко дете трябва да се внимава, защото са си големи животни и лесно могат да го съборят.

Виж целия пост
# 12
Надявам се да не нарушавам правилата, ако пусна един линк към престоя ни в Токио - http://101posoki.com/2023/12/02/tokio/
Виж целия пост
# 13
Много беше интересно, благодаря, че сподели. Атрактивна дестинация!

Скрит текст:
Ние не сме били с децата в Япония, но летяхме с тях до САЩ, като бяха малки. На нас ни помагаше, ако купим една-две нови джаджи, които им подарявахме в полета и те, докато се наиграят и наспят, бяхме стигнали.

Например на единия син бяхме взели "уолкмен" за деца, тоест играчка във вид на уолкмен. И на него му беше много интересна концепцията с касетката и копчетата Smiley На другия полет - една малка пералня Laughing

А сега им трябват само книга, интернет и слушалки - много бързо растат, много.

Коя застраховка ползвате? Ние не смеем да сменим Уника с друга, но въобще не съм се информирала. Със сигурност не е най-удачният вариант.
Виж целия пост
# 14
Много беше интересно, благодаря, че сподели. Атрактивна дестинация!

Скрит текст:
Ние не сме били с децата в Япония, но летяхме с тях до САЩ, като бяха малки. На нас ни помагаше, ако купим една-две нови джаджи, които им подарявахме в полета и те, докато се наиграят и наспят, бяхме стигнали.

Например на единия син бяхме взели "уолкмен" за деца, тоест играчка във вид на уолкмен. И на него му беше много интересна концепцията с касетката и копчетата Smiley На другия полет - една малка пералня Laughing

А сега им трябват само книга, интернет и слушалки - много бързо растат, много.

Коя застраховка ползвате? Ние не смеем да сменим Уника с друга, но въобще не съм се информирала. Със сигурност не е най-удачният вариант.

Ние живеем в Германия и ползваме Würzburger Travelsecure, та не мога да коментирам за предлаганите на българския пазар. Ама доколкото виждам, май повечето български застрахователи работят с един презастраховател: https://www.bg-mamma.com/?topic=1527136
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия