Номинации за "Златна малинка" 2023

  • 4 630
  • 46
Добре дошли в темата, в която можем да споделим най-големите си литературни разочарования на 2023 година!
Правила няма
Гласуване няма да има
Можете да номинирате колкото книги желаете! Можете да коментирате и хейтите на воля!
Засегнати и обидени не трябва да има. Темата е просто за забавление
Виж целия пост
# 1
Първото, което ми дойде наум, е Миниатюристът - добре написана, но скучна и безсмислена история с много подвеждаща анотация.

 
Въпросният текст:
Скрит текст:
В един свеж есенен ден през 1686 г. осемнайсетгодишната Нела Оортман пристига в Амстердам, за да започне новия си живот като съпруга на заможния търговец Йоханес Брант. Надеждата ѝ за щастлив брак бързо изчезва – нейният нов дом, макар и великолепен, не е никак гостоприемен. Йоханес е любезен, но дистанциран, силно отдаден на работата си, и оставя Нела сама със сестра си – рязката и властна Марин.

Но светът на Нела се променя, когато Йоханес ѝ дава необичаен сватбен подарък: копие на дома им с размера на стъклена витрина. За да обзаведе подаръка си, Нела използва услугите на миниатюрист – загадъчен и потаен майстор, чиито произведения мистериозно отразяват действителността по неочакван начин… Малките обитатели на миниатюрата постепенно се превръщат в огледални образи на реалността.

Подаръкът на Йоханес помага на Нела да проникне в затворения свят на семейство Брант. В това набожно общество, управлявано от златото и потисническите догми на религията, на различния се гледа като на заплаха и дори богат мъж като Йоханес не е в безопасност. Сякаш само един човек вижда участта, която ги грози. Дали миниатюристът е ключът към тяхното спасение… или е архитектът на унищожението им?

Предполага се, че има някаква мистерия и че главната героиня по някакъв начин ще промени живота на семейството. Следват спойлери - сюжетът накратко:
Скрит текст:
Съпругът й не се интересува от нея, защото е гей. Сестра му Марин го е накарала да се ожени, за пред хората. Той има млад любовник, който е отвратителен, но въпреки това "много умният" Йоханес поддържа дългогодишна връзка с него. Накрая въпросният го издава на властите, като се преструва, че е бил насилен и Йоханес е екзекутиран публично. Марин е бременна от чернокожия слуга на Йоханес и умира при раждането. И в двамата няма нищо особено или мистериозно, освен че са нещастници (ако това се брои за нещо особено). Не са и кой знае колко интелигентни - поне от действията им не може да се направи такъв извод.
Нела наследява всичко, заедно с детето и изведнъж решава, че е силна жена.

Въобще не става ясно откъде миниатюристката (жена е) научава детайли за живота на клиентките си, нито какви са нейните мистични сили. Не смятам, че ролята й е от решаващо значение - Нела уж черпи сили от нейните съвети, а друга героиня получава нервна криза и толкова. Накрая Нела ритуално разрушава миниатюрата, за да покаже, че е господар на съдбата си (друга глупава постъпка - миниатюрата е ужасно скъпа, а тя има крещяща нужда от пари, след смъртта на съпруга си).
Виж целия пост
# 2
Моята Малинка No1 за 2023г отива при "Порцелановата кукла" (Кристен Лъш).
Обожемой! Какво недоразумение!
В един перфектен свят щеше да е забранено на разни дамички от Сан Франциско или Ел Ей да пишат нелепи книги, ситуирани в бившия СССР . Но тъй като не живеем в перфектен свят, поне си спестете това литературно недоразумение. Абсурдна, алогична, нелепа от началото до края, книгата е изключително слаба и е пълна загуба на време.
Малинка No 1 за 2023г.

П.П. все още си мечтая за добре написана сага (в стил Филипа Грегъри, да кажем) за Романови и за бурните години около и след Революцията от 1917г.

След "Порцелановата кукла" дойде ред и за втората ми малинка за годината, която отива при мега-недоразумението "За ваше собствено добро" на Саманта Даунинг.
Изключително посредствен трилър, но с яко застъпено продуктово позициониране. Не си спомням да съм чела подобна книга, която така да гъмжи от конкретни търговски марки и то споменавани по много пъти. Чак неприятно му става на човек!
Явно романът е спонсориран от производителите на капсулирано кафе, мляко, хипермаркет Таргет (който и да е той), фирма за кетъринг, и, разбира се, Старбъкс, чието име беше споменато поне 15 пъти!
Абсолютно дъно е този роман, не си го причинявайте! Много съм възмутена, че подобни книги изобщо се издават.
Не мога да отрека, че идеята е що годе добра, но реализацията е трагична.
Виж целия пост
# 3
Глина! Стигнах до средата и се чувствах измамена, потресена и загубила ценно време от живота си Grinning Определено ме "хвана за гърлото", даже по едно време щях и паническа атака да получа от досада Grinning Рядко недочитам книга, тази ми е номер 1 в класацията на изоставените книги. Явно аз не съм в ред, че не мога да оценя този шедьовър Grinning
Виж целия пост
# 4
Добре. Аз абсолютно безспорно номинирам за голямата Малинка Вода за цветята. Сигурно безапелационно ще спечели в другата тема.
Ако не беше застъпената тема, която е и лична моя драма( загубата на дете), нямаше и да я дочета. Но не усетих онази болка, която нося и до днес, не успях да съчувствам, не успях да се трогна. Разхвърляният и хаотичен стил на писане отблъсква. Една мозайка от герои и събития, чийто център е гробището- прекрасно, няма що. Не открих нито добре поднесена история, нито интересни персонажи, нито някакъв сюжет дори, нищо! Дочетох я на инат, все пак всички я харесват...
Виж целия пост
# 5
Тарталета, не всички 🤫.
За малко бих номинирала “Четвърто крило” - главно заради стила на писане, но сюжетно имаше все пак някои добри идеи и затова все пак ще я пожаля.
Виж целия пост
# 6
"Вода за цветята" на Валери Перен не е чак толкова зле. Следващата й книга "Trois" вече е още по-зле. Едни и същи сценарии и тъй модерното "смяна на пола".
Виж целия пост
# 7
"Вода за цветята" на Валери Перен не е чак толкова зле. Следващата й книга "Trois" вече е още по-зле. Едни и същи сценарии и тъй модерното "смяна на пола".
Значи по тая причина не смея да взимам вече нови книги; номинирам ги тук всички в тоя тренд!
Виж целия пост
# 8
Гленън Дойл "Неопитомена"-една пародия на творба,сладникаво скалъпена боза,по-точно щуротия.
Виж целия пост
# 9
,,Шедьовър покъртителен на гений изумителен" - Дейв Егърс. Единственото покъртително нещо в тази книга беше тъпотата и. Изпълнена със самохвалството на очевидно нарцистичния и автор боза, която не можах да изтърпя до края.
,,Да четеш Лолита в Техеран"- Азар Нафизи. На десетата страница едва не заспах от скука. На петдесетата се отказах да я чета. Не се случва абсолютно нищо. Група жени се събират да пият чай и да дрънкат празни приказки.
Виж целия пост
# 10
Моята топ Малинка отива при .... "Кървавият портокал" на Хариет Тайс. Достоен опонент е и "Моята прекрасна съпруга" - Саманта Даунинг.
Виж целия пост
# 11
Доста слаби книги прочетох тази година, но топ 3 на най-посредствените са:
- "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итурбе. Още една боза, която разчита на споменаването на Аушвиц в заглавието, за да се продаде.
- "Феликс и невидимият извор" на Ерик-Еманюел Шмит. Поредна книга на същия автор, в която за поднесени азбучни истини, замаскирани като проникновения. Този път успешно ме накара да намразя и писателя, и героите. Повече няма да се подлъжа.
- "Детският влак" на Виола Ардоне. Очаквах повече исторически подробности за Италия в следвоенния период, а попаднах на комунистическа пропаганда.
Виж целия пост
# 12
1. "Денят на прасето" на Джош Малерман. Толкова изсмукан от пръстите,  безсмислено кървав, с най- откровено неприятните герои, които съм срещала в близките няколко години. Скучно ми беше от самото начало, даже се чудя как успях да чета до средата, а след това по тегела видях и края - защото не обичам да оставам съвсем без понятие какъв ще е финалът. На този автор единствената книга, която ми хареса, е "Малори". След това продъжението също ми беше излишно четиво. И смятам, че засега приключих с този автор.

2. "Макбет" на Ю Несбьо. Любим автор, но с този роман ме разочарова. Според мен е написал това по поръчка за запълване на квота. Написано е със сюжета на класическия Макбет, но с тази съвременна нишка - нещо не ме хвана мен лично, не ме грабна.
Виж целия пост
# 13
Глина! Стигнах до средата и се чувствах измамена, потресена и загубила ценно време от живота си Grinning Определено ме "хвана за гърлото", даже по едно време щях и паническа атака да получа от досада Grinning Рядко недочитам книга, тази ми е номер 1 в класацията на изоставените книги. Явно аз не съм в ред, че не мога да оценя този шедьовър Grinning

Тази книга е точно за тук, а ти си си наред, със същото чувство и аз останах.Ти поне до половината си я чела, аз- цялата. Направо се чудя как седи на рафтовете за най-продавани книги. Хубава реклама й правят, то не е по предавания, книжарници..Маркетоложка се събудила един ден и решила книга да напише. ..
Иначе и аз избягвам да чета съвременни книги, по причина, която е написала Ален мак.
Виж целия пост
# 14
Моята малинка отива при ,, Симон '' . Рядко оставям непрочетени книги , но с тая не можах да се разбера .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия