Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

  • 10 017
  • 277
# 210
Мами помагайте...

Какво трябва да значи  фурна която има пиролиза, няма пълна пара!

Колебаря се да закупя такава фурна, но не ми става ясно какво значи пълна пара?
Виж целия пост
# 211
Мами помагайте...

Какво трябва да значи  фурна която има пиролиза, няма пълна пара!

Колебаря се да закупя такава фурна, но не ми става ясно какво значи пълна пара?

Има фурни, предназначени само за готвене на пара (по-долу слагам снимка на една такава). Те нямат реотани или вентилатор, а само парогенератор, който пълни фурната с пара с температура не повече от 100-тина градуса. Получава се нещо като парна баня, при което храната се готви единствено чрез топлината, предадена от парата.

Повечето съвременни фурни са мултифункционални и съчетават различни видове нагряване, най-често класическо и конвекционно. В някои модели добавят микровълни с цел да готвят по-бързо, а в други добавят пара с цел храната да е по-сочна. Последното се нарича „готвене с влажност“, „готвене с пара“ или „добавяне на пара“. При този режим храната пак се пече от горещия въздух, но инжектираната пара прави средата по-влажна и така намалява изсушаването на храната.

Някои фурни обаче съчетават не само класическото нагряване, конвекцията и готвенето с влажност, но могат да се използват и като гореописаните парни фурни, т.е. да готвят единствено чрез топлината на парата. Нарекли са ги  „full-steam“, за да се отличават от фурните, които добавят пара докато пекат, които пък са нарекли „added steam“.

„Пълна пара“ е просто ужасен превод на понятието „full-steam“. Идеята зад това понятие е, че се готви изцяло на пара, т.е. не на конвекция + пара, или че готвенето се извършва изцяло от парата, т.е. не от реотани, горещ въздух, микровълни или някакво съчетание от тях.

С такива объркани понятия се получава малко като в случая с полупроводниците и целите проводници Simple Smile Човек би помислил, че фурната с „пълна пара“ е по-добра от фурната с едва ли не „половин пара“, което всъщност не е така. Добавянето на пара при печене е много по-ценно от готвенето изцяло на пара, а „full-steam“ фурната прави същото като „added steam“ фурната, просто има още една функция.

Тази функция обаче не е толкова важна, защото има множество начини за готвене на пара, повечето от които са евтини и лесни. Освен това, когато готвиш на пара във „full-steam“ фурната, не можеш да използваш основната ѝ функция - да печеш нещо. Ако готвиш на пара на котлона или в отделна, компактна фурна, можеш спокойно да ползваш фурната за печене на нещо друго.

Вярно е, че фурните, които могат да готвят на пара, обикновено са без пиролиза, а пиролитичните обикновено предлагат не повече от „added steam“. Това обаче не е голям проблем, защото при работа в режим „готвене с пара“, мазните пръски и петна по фурната се размекват доста по-добре, отколкото при т.нар. „хидролитично почистване“ при евтините фурни. Съответно, липсата на пиролиза във „full-steam“ фурната донякъде се компенсира от улесненото ѝ почистване.

Аз все пак предпочитам пиролитична фурна с добавяне на пара (такава и имам), отколкото фурна „full-steam“ без пиролиза. Причината е много проста: за готвене на пара има множество варианти, а пиролизата на практика няма алтернатива.
 
Виж целия пост
# 212
Въпрос към дамите, които имат фурна Бош с функция пиролиза и функция подпомагане на почистването с пара.
Ползвала съм пиролиза на друга марка и знам, че камерата трябва да е напълно празна. Сега искам да пичистя за пръв път с пара. В упътването пише да се смесят 400 мл вода и почистващ препарат/сапун и да се налеят на дъното на уреда. Сшед това се включва програмата.
В съд ли наливате течността или директно на дъното на фурната? Простете ми, ако отговорът е очевиден, а въпросът смешен, но се колебая и имам нужда от разяснение.
Моделът е HBA372ES0.
Виж целия пост
# 213
Още не съм почиствала моята, защото е съвсем нова, но мисля, че трябва да е в съд. Направо се плаша, ако пише да е директно на дъното... То ще се наводни шкафът.
Виж целия пост
# 214
На хазайката на фурната пишеше в тавичката от самата фурна да се сложи гореща вода.
Виж целия пост
# 215
1. Извадете от камерата принадлежностите.
2. 0,4 литра вода се смесват с капка почистващ
препарат и се наливат в средата на пода на камерата.
Не използвайте дестилирана вода.
3. Затворете вратата на уреда.

Това е от ръководството. Наистина не ми е ясно. Ще се радвам, ако някоя дама с фурна Бош отговори.
Виж целия пост
# 216
1. Извадете от камерата принадлежностите.
2. 0,4 литра вода се смесват с капка почистващ
препарат и се наливат в средата на пода на камерата.
Не използвайте дестилирана вода.
3. Затворете вратата на уреда.

Това е от ръководството. Наистина не ми е ясно. Ще се радвам, ако някоя дама с фурна Бош отговори.
На дъното на моята фурна има вдлъбнатина и там се сипва това, което сте описала - вода с веро, няма пиролиза, но има програма за лесно почистване с пара.
Виж целия пост
# 217
Здравейте!
Попрочетох от старите теми и си набелязах някои модели Бош, които разбира се превишиха бюджета, така че се опитвам да разбера кое действително ми е необходимо и кое не и се надявам да помогнете.
Не съм велика готвачка, обичам да пека предимно сладкиши, но пък попаднах на коментари за домашна шунка и т.н, които ме изкушиха и стигнах до извода, че задължително ми трябва електронно нагласяне на температурата и функции с вентилатор. Колкото до почистването-програма за почистване с пара, която спомена drago мисля че ми е достатъчна.
На какво друго да обърна внимание според вас?
Виж целия пост
# 218
Здравейте!
Попрочетох от старите теми и си набелязах някои модели Бош, които разбира се превишиха бюджета, така че се опитвам да разбера кое действително ми е необходимо и кое не и се надявам да помогнете.
Не съм велика готвачка, обичам да пека предимно сладкиши, но пък попаднах на коментари за домашна шунка и т.н, които ме изкушиха и стигнах до извода, че задължително ми трябва електронно нагласяне на температурата и функции с вентилатор. Колкото до почистването-програма за почистване с пара, която спомена drago мисля че ми е достатъчна.
На какво друго да обърна внимание според вас?

HBA372ES0 и HBA372EB0 все още са в промоция за 999 лв, така че не се колебайте дълго. На тази цена няма да намерите друг модел с електронен контрол на температурата:

https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA372ES0/p/650086
https://www.technopolis.bg/bg/Furni-za-vgrazhdane/Furna-za-vgraz … BA372EB0/p/650087

https://zora.bg/product/hba372es0
https://zora.bg/product/hba372eb0

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba372es0
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba372eb0

Пиролизата ще ви бъде бонус, пък ако не искате, може да не я ползвате. Още покрай шунките стана въпрос, че електронен контрол имат само фурните с пиролиза и няколко модела от високите класове.

 
...В упътването пише да се смесят 400 мл вода и почистващ препарат/сапун и да се налеят на дъното на уреда. Сшед това се включва програмата.
В съд ли наливате течността или директно на дъното на фурната?...

Директно на дъното се налива, докато още е студена фурната. Дъното на всички Бош има вдлъбната форма, достатъчна да поеме такова количество течност. Слагането на водата в съд би попречило на бързото ѝ загряване и изпаряване.
Виж целия пост
# 219
Благодаря за отговора.
Все пак има и някои по-евтини с електронно управление, те не са добър избор на база марка или има друга причина?
Например тези:
https://zora.bg/product/bosx6747a01bg
https://zora.bg/product/bos6747a01x-77-a-vodno-pochistvane-elektronno
Виж целия пост
# 220
Като стана въпрос за Бош, слагате ли във фурната алуминиеви тави?
Ако може някой да разясни, защо в книжката  на фурната пише да не се използват съдове от такъв материал.
Виж целия пост
# 221
Като стана въпрос за Бош, слагате ли във фурната алуминиеви тави?
Ако може някой да разясни, защо в книжката  на фурната пише да не се използват съдове от такъв материал.
В моята не пише такова нещо, само пише, че се препоръчват тъмни на цвят тави заради по-доброто и равномерно изпичане на продуктите.
Алуминиевите тави обикновено са тънки, а това влошава качеството на изпичане.
Във всеки случай аз имам няколко такива и ги ползвам, освен ако ястието или печивото не изискват непременно по-плътен съд.
Виж целия пост
# 222
В алуминиевите тави от едно време (имам такива, които сигурно са над 30-40-годишни), печивата ми стават най-хубави. И кекс, и баница, и питки, и пица. Хубави и дебели са и разликата с тенекиените е огромна в полза на алуминиевите. Ако са по някаква причина несъвместими, ще е жалко. И аз съм се насочила към Бош, макар че за момента изчаквам, понеже не ми е спешна покупката.
Виж целия пост
# 223
В алуминиевите тави от едно време (имам такива, които сигурно са над 30-40-годишни), печивата ми стават най-хубави. И кекс, и баница, и питки, и пица. Хубави и дебели са и разликата с тенекиените е огромна в полза на алуминиевите. Ако са по някаква причина несъвместими, ще е жалко. И аз съм се насочила към Бош, макар че за момента изчаквам, понеже не ми е спешна покупката.
Да, старите са такива и в тях редовно печах дърпана баница, най-подходящи са. Новите не могат да се похвалят (повечето) със същите качества.
Какво да е несъвместимото, освен да е комбинирана с МВ, ако за нея е противопоказано (аз не ползвам МВ и затова не знам дали е така, просто предположение)?
Виж целия пост
# 224
Такава няма да купувам Simple Smile Може да има някоя и друга екстра, но чак толкова модерна няма да съм. Поне не мисля. Но то ако е комби с микровълнова, никакъв метален не може да се ползва. Ще потърся инфо, стана ми интересно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия