Има ли някакъв начин да се види, кои езици биха били най-полезни на дете?

  • 3 008
  • 25
С две думи се чудим с половинката, на какъв втори език да подложим малката, след като понаучи "американски" малко от малко.

Струва ми се, че много хора знаят френски и испански, та може да има пренасищане на пазара, така да се каже. От друга страна не знам дали има възможности за работа, за които да помогне немски или сродните му езици. И разбира се, сега просто спекулираме какво би било положението след 20ина години...

Някой да има някакви размисли и страсти по въпроса?
Виж целия пост
# 1
Китайски, ако говорим за след 20 години. Сериозна съм. В училище ще има и друг език, който при желание, може да запише.
Виж целия пост
# 2
За позиция в кол център ли ще го подготвяте? Иначе, колкото повече езици - толкоз по- добре...
Виж целия пост
# 3
На колко години е малката и къде живее?
Виж целия пост
# 4
Китайски.

Ама гледайте и интересите на детето. А говоря отлично испански, учила съм го в гимназията и го практикувам до ден днешен. Работила съм доста години с испански, не мога да кажа, че има пренасищане. Все пак има хора, които мислят, че знаят езика, но не са на работно ниво. Баща ми ме караше да уча немски, аз не исках. Не беше моето и до ден днешен не съжалявам. Но все пак е важно какво иска детето, а не какво би било много търсено и перспективно. Всеки език е ценен, а като научиш 1-2 и после другите (европейски) са по-лесни.
Виж целия пост
# 5
Значи български, англиски, френски и немски са си има от всяка езикова група. И китайски за разкош. (За протокола моите девойки са с тези, но и жевеем във Фр. Малката се съпротивлява на немския, ама какво да се прави. Ще учи. )
Виж целия пост
# 6
Немският се използва в нашето семейство. Аз в сферата на хуманитаристиката, ММ в сферата на IT. Доволни сме, работа има и се намира с този език. Важното е да има ниша, в която да се развива, за да може да използва познанията от езиците тясно в тази ниша.
За китайския, то пак ще трябва втори западен език (немски най-вероятно), защото с китайски в Китай доста трудно, даже невъзможно, а в България китайският ще навлезе като език за support/call center към вече съществуваща и устроена западна фирма търсеща евтина работна ръка за тези позиции. (предполагам според приказки от мои познати владеещи японски и китайски)
Виж целия пост
# 7
Редките езици имат предимството, че заплащането е в пъти по-високо. Реализацията обаче е доста по-ограничена, а да научиш източен език на работно ниво изисква много години упорит труд. Сам по себе си китайският, за който споменават, отваря врати, но не е достатъчен за добра кариера в различна от научната област. Освен рядък език, трябват и други умения. Моят съпруг говори 5 езика, три от които редки за България. Работи в съвсем друга сфера, защото като мъж и глава на семейството реши, че няма да има достатъчно високи доходи само с езици. Аз съм с английски + един рядък език на високо ниво и работя във фирма за логистика, а странично и като преводач. За мен това е достатъчно, нямам големи кариерни амбиции. Всеки чужд език помага и може да бъде доходоносен, зависи от интересите на човек.
Виж целия пост
# 8
Китайските са група от езици, от които мандарин и кантон са най-широко разпространените, останалите разновидности са говорени от по-малки групи китайци, а и са неразбираеми помежду си. За китайците, английският е доста труден, малко го говорят добре, затова има смисъл евентуално от практическа гледна точка да се научи някой от китайските езици. Може би същото да се каже и за арабския. Но дали си струва времето (доста повече отколкото за европейските езици) и без гаранцията, че ще бъде полезен някога в работна обстановка? Колко фирми в България търсят говорещи мандарин/арабски в момента?

Езиците се забравят, да се учат без много силна причина за това, ми се вижда безсмислено. В днешно време всички говорят английски. Английският е лесен за учене и употреба, но когато чуя някой да каже, че го знае “перфектно”, ми става забавно. Не мисля, че е възможно някога чужд език да се научи “перфектно”, но по-добре да се знае един език изключително добре, отколкото няколко колкото да си поръчаш кафе.

А в момента да, по-заможните на запад учат френски, испанският е много широко разпространен за туризъм и пътешествия, немският, ако си българин, планиращ кол център кариера или обучение също би бил полезен, всички останали езици в глобалния свят, в който живеем, са занимавки, за хора с много свободно време и малко практическа усет. Не знам аутсорсинг обслужването, в което България специализира или традицията от средата на миналия век да се учат по два езика, (руският бе заменен с втори западен някъде по средата на този отрязък време) ни е направила такива “езикомани”, но определено мисля, си струва да се научи английски много добре; да се запише детето на някакъв спорт; музикален инструмент или да му се стимулира някакъв друг вече утвърден интерес, отколкото да се мъчи с неясно за какво необходимо и лесно забравяемо при неупотреба, умение, като втори чужд език. Особено ако не сте в България.
Виж целия пост
# 9
С две думи се чудим с половинката, на какъв втори език да подложим малката, след като понаучи "американски" малко от малко.
Ако сте в Америка само български като втори език за да може да си контактува с роднините, друго не ви трябва.
Виж целия пост
# 10
Професионалният ми опит показва, че поне в момента няма пренасищане на пазара на труда от хора, които да владеят наистина добре испански и френски език, така че не бих ги изключвал като опция. Според мен се водете по желанието на детето, когато се учи един език с ентусиазъм и интерес е много по-различно отколкото, когато се учи насила. Идеалният вариант би бил английски + западноевропейски език по избор + някой по-рядък език.
Виж целия пост
# 11
Арабски.
Виж целия пост
# 12
Преди 2-3 год. познат ми каза "с английски и руски света е твой".
Виж целия пост
# 13
С канадски и мексикански ще може да си обикаля целия континент.
Професионалният ми опит показва, че поне в момента няма пренасищане на пазара на труда от хора, които да владеят наистина добре испански и френски език, така че не бих ги изключвал като опция.
Това в коя държава е обаче?
Виж целия пост
# 14
Ако се цели човек в дипломатическа кариера - френски, ако е по - технически и бизен ориентиран - немски. Мм е директор продажби и натиска децата да учат испански, защото испаноговорящият свят има голям бизнес потенциал и не е разработен и наситен достатъчно. Една позната беше в специалност китаистика след като 10 години беше живяла в Китай като дете с родители дипломати и викаше, че няма научаване този език. Имам познат- израсна в Япония и след това учи нещо в университет в Англия, но и до ден днешен работи на острова с перфектния си японски и изкарва големи пари. Аз знам немски, английски и един рядък език и мисля, че английският е достатъчен за всичко.😀
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия